Amstelland Nieuws
Opnieuw harde klappen bij KLM: nog eens 1.000 banen weg
21 januari 2021

Er verdwijnen dit jaar nog eens 1.000 banen bij KLM. Het gaat om zo'n 500 arbeidsplaatsen bij het cabinepersoneel. Ook vallen er klappen bij de piloten en grondmedewerkers.
Vorig jaar verdwenen er al 5.000 arbeidsplaatsen bij KLM. Een deel van het personeel vertrok vrijwillig en tijdelijke contracten werden niet verlengd, maar er vielen ook gedwongen ontslagen.
Het vliegverkeer herstelt nu langzamer dan vorig jaar werd aangenomen. KLM schrapt steeds meer vluchten vanwege de geringe vraag naar vliegtickets en dreigt zelfs de hele lange afstandsvloot aan de grond te houden, als de bemanning niet wordt vrijgesteld van de dubbele testverplichting.
Vanaf zaterdag komt er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Dat vliegverbod gaat vier weken duren. Het kabinet werkt nog aan een quarantaineverplichting, zodat reizigers en bemanningsleden niet meer zowel een negatieve PCR-testuitslag als een negatieve sneltestverklaring bij zich moeten hebben.
KLM meldt dat er naast de 500 stewards en stewardessen zo'n 100 piloten hun baan verliezen en 200 tot 400 grondarbeidsplaatsen verdwijnen.
In een jaar tijd ruim 10.000 WW- uitkeringen meer in Groot Amsterdam
21 januari 2021

Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam komt eind december uit op 28.172; een stijging van 1,8%. Eind december 2019 bedroeg het aantal WW-uitkeringen nog 18.067. Dat is een stijging op jaarbasis van maar liefst 56%. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen op jaarbasis met 28% (van 223.453 naar 285.659 eind 2020). De stijging is in Groot Amsterdam dus fors hoger. Dit komt doordat sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis sterker vertegenwoordigd zijn in Groot Amsterdam dan landelijk. Denk bijvoorbeeld aan de luchtvaart, de horeca en de uitzendbranche.
Handreiking gemeenten bij betalingsachterstand
20 januari 2021

Inwoners met een betaalachterstand in hun vaste lasten krijgen vanaf nu een handreiking van de gemeente. Op die manier kunnen zij worden geholpen voordat de schulden hen boven het hoofd groeien.
De aanpak maakt onderdeel uit van landelijke afspraken tussen leveranciers van water, energie, zorgverzekeraars. woningcorporaties, de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK en gemeenten. Deze zogenoemde signaalpartners geven informatie aan de gemeente door als mensen een betalingsachterstand hebben van tussen de dertig en honderd dagen. Er moet wel minimaal één herinnering zijn gestuurd voordat de gemeente in actie komt. En de inwoner moet toestemming verlenen dat gegevens worden doorgegeven aan de gemeente. Dit alles is vanaf 1 januari 2021 wettelijk verplicht.