Agenda

Fotokring Uithoorn in het teken van het silhouet

24 april 2024

Foto Mladen Cicek

De afgelopen tijd hebben leden van de Fotokring Uithoorn zich uitgeleefd in het onderwerp 'Silhouet'.

Een silhouet is een beeld met een zwart deel, waarvan alleen de contouren zichtbaar zijn. Dit weglaten van detail voegt -als het goed is- iets toe aan het beeld dat je ziet. Het maakt nieuwsgierig, je wilt het beter bekijken. Bij een klassiek silhouet ga je zelf de details invullen die niet zichtbaar zijn.

Het woord silhouet is ontstaan doordat Étienne Silhouette (1709-1767), de Franse controleur-generaal van financiën onder Lodewijk XV, flinke bezuinigingen moest doorvoeren en als goedkope kunstvorm portretten in de vorm van schaduwen op muren aanbracht, in plaats van dure schilderijen.

Tentoonstelling
Inmiddels kent fotografie natuurlijk ook silhouetten. Maar dat zijn lang niet altijd meer portretten. En juist daarom kan de Fotokring een interessante tentoonstelling van 36 foto’s samenstellen. Soms is het silhouet het hoofdonderwerp, soms voegt het iets toe aan het hoofdonderwerp omdat de compositie anders te saai zou zijn.  Een silhouet kan dus ook een willekeurige persoon zijn die een leegte op een beeld opvult.

De foto's worden de hele maand april tentoongesteld in het gemeentehuis van Uithoorn. Je kunt ze bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. 

De Fotokring Uithoorn is al meer dan 10 jaar een vaste exposant daar, meestal één keer per jaar.
 

Door redacteur Jan Tilburgs

Lees verder...

Evenementen bij Gerrit in April

26 april 2024

UITHOORN -  


26 april: Dansen bij GERRIT van 21.00 tot 01.00 met DeeJays Assel Vecchio. Dit dynamische en fameuze duo zorgt dat jouw Koningsnacht goed gaat beginnen. Deze geboren sfeermakers hebben als missie je mee te nemen op een ultieme muzikale reis langs de danshits uit de jaren ,70, ’80 en ’90. En deze keer is het thema PreKingsDay. Dus trek je leukste oranje outfit uit de kast en kom proosten op de koning. De toegang is gratis.  
 

Lees verder...

Ook dit jaar Zeskamp tijdens Koningsdag

27 april 2024

Ook in De Kwakel wordt Koningsdag weer een groot feest. Op en rond het Dorpsplein wordt vanalles georganiseerd. Zo is er weer een zeskamp voor kinderen van groep 6 tot en met 8 en de eerste twee jaar van de middelbare school. 

Uiteraard kunnen kinderen ook in De Kwakel hun oude spullen verkopen tijdens de vrijmarkt. Het centrum is afgesloten voor verkeer. Inschrijven voor de Vrijmarkt, het pannavoetbal en de zeskamp kan via de website. https://feestcomitedekwakel.nl/koningsdag-3/

Hier is het hele programma van Koningsdag in De Kwakel:

09.30 uur Kleuters versieren hun fiets thuis of bij het Dorpshuis
10.00 uur De kleuters rijden een rondje door het dorp
10.45 uur Officiële opening
11.00 uur Aanvang kleuterprogramma (Groep 1 & 2)
11.00 uur Aanvang kinderspelen (Groep 3 t/m 5)
11.00 uur Aanvang zeskamp (Groep 6 t/m 8 en Klas 1 & 2)
12.12 uur Inschrijving klaverjassen in het Dorpshuis
12.15 uur Einde kinderspelen, telling en de prijsuitreiking
12.45 uur Aanvang klaverjassen in het Dorpshuis
13.00 uur Start vrijmarkt (tot 15.00 uur)
15.15 uur Start Panna voetbal
15.30 uur Horizontaal bierkratten stapelen en Cornhole
15.30 uur Live muziek op het dorpsplein
17.30 uur Sluiting attracties
18.30 uur Einde buitenprogramma

Lees verder...

Meer Agenda