40 jaar lokale Radio in De Kwakel en Uithoorn.

07 juni 2019

40 jaar lokale Radio in De Kwakel en Uithoorn.

Ontwikkeling van piratenzender Radio Cyclus naar Rick FM.

Hoe is Rick FM gestart?
40 jaar geleden, 30 mei 1979, op Hemelvaartsdag was de eerste “illegale” uitzending van Radio Cyclus. Opgestart door een groepje jongeren uit de Kwakel. Dat waren avontuurlijke tijden!

Op zolder.
Op een zolder van Garagebedrijf Hein Kooyman aan de Drechtdijk in De Kwakel werd een studio ingericht waar de programma's werden opgenomen. Iedere zaterdag werd de mast met zender ergens in De Kwakel geplaatst en werden de banden uitgezonden op de 93.4 MHz. Na een paar maanden werd er live uitgezonden vanuit de studio. Het waren roerige, maar vooral leuke tijden.

Per week werden er wel 30 tot 40 briefkaarten met verzoekplaatjes ontvangen. Bij Radio Cyclus is
de radiocontroledienst 3 keer op bezoek geweest. De eerste keer werd de complete studio in beslag genomen. Bij een andere controle alleen de zender, deze was verbonden met een audiokabel en ruim 2 kilometer verwijderd van de studio. Deze kabel liep door sloten, achter schoeien en door kassen.

Piraat Radio R.I.K.
In 1981 ontstond er een meningsverschil tussen de medewerkers, het ene kamp wilde graag de zogenaamde muziek programmering volgen, het andere kamp was meer voor echte lokale radio, gericht op De Kwakel. Na enige discussies werd besloten dat de spullen verdeeld zouden worden.
De Kwakel was toen twee zenders rijk, Radio Clymax met alleen muziek en Radio R.I.K. met ook veel informatie en sport. De afkorting R.I.K. stond voor Radio Info de Kwakel.

Ook was er een nieuwe huisvesting bij Kwekerij van Rijn aan de Drechtdijk en later in de Boerderij van Whalen aan de Vuurlijn. Hier werd een professionele studio ingericht. De uitzendingen stonden vooral in het teken van actualiteiten, sport en muziek. Er werd op zondag uitgezonden tussen 09.00 en 18.00 uur en op dinsdagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur. Programma's die toen al gemaakt werden zijn o.a. het sportprogramma “Hij zit Erin” en Nederlandstalige muziek in '”Rood Wit Blauw”. Radio R.I.K. werd gedoogd in De Kwakel en meestal voordat de Radio Controle Dienst in kon grijpen was via tips de zender al weggehaald. Er werd ook gewoon live uitgezonden vanaf de Braderie in De Kwakel en vanaf het Fort tijdens de Radio R.I.K.-fortcross.

1988 Legaal Radio RIK.
Omstreeks 1987 was het mogelijk om een uitzendvergunning te verkrijgen. Er moest aan veel voorwaarden voldaan worden. Er werd gelobbyd bij de politiek en het bedrijfsleven. Er was ruim 200.000 gulden nodig om een studio te bouwen en de eerste vijf jaar financieel gezond door te komen. Het bedrijfsleven sponsorde het grootste deel van het geld en de rest werd renteloos geleend van de Gemeente Uithoorn met de afspraak dat er vanaf 1995 in gedeelten werd terugbetaald.

Straatsburgflat, van Radio R.I.K. naar Radio RIK.
19 maart 1989 startte de uitzendingen met uitzendvergunning vanuit een compleet nieuwe studio in de Straatsburgflat in Uithoorn. De zendmast stond op het dak. De uitzendingen waren nu onder de naam Radio RIK. De naam van de piraat werd bewust behouden vanwege haar naamsbekendheid onder de inwoners van de gemeente. In het begin werd alleen nog maar in het weekend en op de dinsdagmiddag uitgezonden, later ook op doordeweekse avonden. Rick FM viert dit jaar dus ook het officiële 30-jarig jubileum.

Crisis 1995.
In 1995 werd Radio RIK bedreigd in haar bestaan. De gemeente wilde dat er begonnen werd met de aflossing van de renteloze lening. Radio RIK kon daar niet aan voldoen. Wederom werd er succesvol gelobbyd bij de politiek voor het behoud van Radio RIK. De invulling van de programma's werd steeds serieuzer aangepakt, zo kwamen er redacties bij de sport en info. Iedere sectie had zijn programmaleider die weer met het bestuur communiceerde. Daarbij kwam dat in 1998 ook nog het bestuur opstapte. De crisis was nabij.  De programmaleiders besloten om zelf het bestuur te gaan vormen. De omroep kreeg een veelzijdige programmering. Voor iedere doelgroep en leeftijdsgroep werden programma's gemaakt met daarin veel informatie, afgewisseld met muziek voor de regio Amstelland.

Rick FM.
Op 1 september 2001 werd de naam Radio RIK gewijzigd in Rick FM met de toegevoegde slogan “Vol op het Nieuws”. Na een eerste luisteronderzoek kreeg Rick FM een omroepbijdrage van de gemeente. Rick FM verhuisde i.v.m. de sloop van de Straatsburgflat in januari 2016 naar het dorpshuis De Quakel in De Kwakel. Hier werd de filmzaal de nieuwe Rick FM-radiostudio.

Programmaraad.
Rick FM heeft naast een bestuur ruim 60 programmamakers, presentatoren, verslaggevers, redactieleden en technici ook een programmaraad. Deze moet representatief zijn voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen. Hierdoor dus een redelijke afspiegeling van de bevolking in de gemeente Uithoorn/De Kwakel naar leeftijd, sekse, etnische en culturele achtergrond. Ze vergaderen 4 keer per jaar en heeft tot wettelijk bepaalde taak om Rick FM te adviseren over welke programma’s, bestemd voor het algemene publiek, krachtens het bepaalde in de Mediawet tenminste uitgezonden moeten worden. Elk jaar beoordeelt de Programmaraad dan ook het programma-aanbod.

Rick FM 24 uur per dag.
Rick FM is dé lokale omroep voor Uithoorn en De Kwakel! Vol op het Nieuws, dagelijks, 24 uur per dag. Veel Live programma’s en regelmatig met gasten. Programmering met Sport, Politiek, Nieuws, informatie, Cultuur, interviews, activiteiten, evenementen agenda en gevarieerde muziek. Muziek voor iedereen; Hits - Gouwe Ouwe – Nederlands – Soul – Reggae – Country - Jazz.

Er zijn regelmatig speciale uitzendingen zoals de jubileum uitzending 40 jaar lokale radio, de Gouden Zaterdag, NederPop Top 100 en Black Saturday. Ook zijn er samenwerkingen qua programma’s en uitzendingen met collega omroepen zoals Radio Aalsmeer en RTV Amstelveen. Rick FM is ook regelmatig actief bij evenementen met verslaggevers en live uitzendingen op locatie zoals bij het Amstelland Festival, Burendag Winkelcentrum Zijdelwaard, Let’s Make Memories en Culinair Uithoorn. Het Rick FM-team is ook actief met nieuws/berichten op de website, Facebook en Twitter.

Vanaf 2017 organiseert Rick FM samen met Het Dorpshuis De Quakel in januari de Quiz Night.  

Uitzending gemist?
De uitzendingen van Rick FM zijn tot 14 dagen na uitzending via de website te beluisteren. Je kunt op datum of op de naam van het programma zoeken.

Adverteren en samenwerking met de Stichting Promotie Uithoorn & De Kwakel.
Inkomsten komen o.a. uit donaties en adverteerders op de website en radiocommercials. Sinds najaar 2018 werkt het team Rick FM nauw samen met de Stichting Promotie Uithoorn & De Kwakel. Hun evenementenkalender is op werkdagen 6 keer per dag te beluisteren.

Meewerken?
Ruim 60 Vrijwilligers maken met elkaar de lokale omroep Rick FM. Heb je ook interesse om ook mee te werken aan de uitzendingen? Denk dan aan; redactiewerk, presentator, verslaggever en technicus. We kunnen altijd enthousiaste mensen gebruiken die op regelmatige basis willen helpen. Neem contact op via vacature@rickfm.nl

Luisteren naar Rick FM
Kabelnet Caiway, Uithoorn en de Kwakel, frequentie 99.0 FM. (Aalsmeer 93.1 FM)
Etherfrequentie 106.3 FM. Live stream; www.rickfm.nl