Amstelland Nieuws

“Uithoorn denkt mee” in nieuw jasje

20 februari 2024


Uithoorn denkt mee, de website voor inwoners die willen meedenken en meepraten over het beleid en de plannen van de gemeente Uithoorn, is vernieuwd. De site ziet er fris en aantrekkelijk uit en de informatie is beter vindbaar.

 

Wethouder Ferry Hoekstra: “Participatie, de inbreng van inwoners, komt op verschillende momenten terug in het gemeentelijke proces van besluitvorming en uitvoering. Ik denk dan aan thema’s als mobiliteit, afval en de energietransitie. Maar ook aan concrete bouw- en inrichtingsprojecten, zoals de planning en aanleg van nieuwe woongebieden, aanpassingen aan de verkeersstructuur, de zorg voor voldoende parkeerplekken. Aan plekken voor groen en kunst in de openbare ruimte, en faciliteiten voor sport, cultuur, zorg en ontspanning. Kortom, participatie komt overal terug waar de gemeente afwegingen maakt voor de keuzes die Uithoorn en De Kwakel prettig, veilig en duurzaam maken voor wie er woont en werkt.”

 

Platform

Om de inwoners te informeren en te betrekken bij die ontwikkelingen is een aantal jaren geleden het participatieplatform Uithoorn denkt mee opgezet. Inwoners kunnen zich aanmelden als “meedenker” om hun mening en hun ideeën te delen met de gemeente en met elkaar. Ze kunnen de plannen bekijken, zien wanneer er bijeenkomsten zijn en de verslagen teruglezen. Zo blijft iedereen op de hoogte van de besluiten en de uiteindelijke uitvoering.

 

Meedenken

Uithoorn denkt mee is nu dus in een nieuw jasje gestoken. De website heeft een fris nieuw uiterlijk gekregen en is zo ingericht dat de informatie gemakkelijker is te vinden en te volgen. In de komende jaren wordt Uithoorn denkt mee verder ontwikkeld als de plek waar inwoners en de gemeente samen kunnen werken aan de dienstverlening van de gemeente. En daarmee aan de toekomst van hun eigen leefomgeving. Neem een kijkje op www.uithoorndenktmee.nl en meld u aan als meedenker bij de plannen van gemeente Uithoorn.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Dienstregeling Uithoornlijn bekend

20 februari 2024


De dienstregeling van de Uithoornlijn, die vanaf 21 juli 2024 gaat rijden, is bekendgemaakt door de Vervoerregio. Ook is bekend wat het effect is van de tramlijn op de buslijnen in de regio.  De Uithoornlijn, die officieel de Amsteltram gaat heten, rijdt als tramlijn 25 van Uithoorn Centrum via Amstelveen-Westwijk naar Amsterdam-Zuid.

 

Frequentie

Er wordt gereden met dubbele tramstellen, die overdag iedere 10 minuten vertrekken. In de vroege ochtend (06:00 tot 07:00 uur) en de avond (na 19:00 uur) vertrekt de tram ieder kwartier. Tussen 05:00 en 06:00 uur in de ochtend rijden enkele vroege ritten ongeveer op de tijden van de huidige busverbinding.

 

Busverbinding naar Amsterdam

Al bij de start van het project is afgesproken dat concurrerende busverbindingen tussen Amsterdam en Uithoorn  worden opgeheven. Dit zijn de lijnen 347, 348 en 358. Lijn 357 van Aalsmeer busstation naar de Elandsgracht in Amsterdam blijft wel rijden en gaat van 4 naar 8 keer per uur overdag. Een deel van de bussen van lijn 357 gaat bovendien doorrijden naar Kudelstaart, in ieder geval 4 keer per uur. Dat is twee keer zoveel als nu.

 

Lijn 174 van Uithoorn Amstelplein – Amstelveen rijdt niet meer via de wijk Legmeer maar via de wijk Zijdelwaard naar het ziekenhuis en busstation in Amstelveen. Deze lijn zal altijd 2x per uur rijden v.v.

In de spits wordt een extra bus ingezet om de 174 te versterken: dat is de 274.

Reizigers met tram 25 uit Uithoorn richting Amstelveen Centrum kunnen straks op drie plekken overstappen op een bus: Sacharovlaan, Poortwachter en Ouderkerkerlaan.

 

Samengevat: 

•                          De lijnen 347, 348 en 358 worden opgeheven;

•                          Lijn 357 rijdt vaker, soms naar Kudelstaart;

•                          Lijn 174 rijdt via Zijdelwaard in plaats van Legmeer en

•                          Lijn 274 gaat in de spits bus 174 versterken.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over de Uithoornlijn? Op de website www.uithoornlijn.nl vindt u meer informatie over het project. U kunt ook mailen naar info@uithoornlijn.nl. Voor meer informatie over de dienstregeling van lijn 25 kunt u terecht bij het GVB. Voor informatie over de bussen kunt u zich tot Connexxion wenden.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Lorna (De Kajuit) wint kleurwedstrijd jarige gemeente

20 februari 2024


Op woensdag 14 februari riep burgemeester Heiliegers de winnaar uit van de kleurwedstrijd die was georganiseerd om de 204e verjaardag van de gemeente Uithoorn te vieren. Leerlingen uit groep 6 van de basisscholen in Uithoorn en De Kwakel streden om de prijs voor het mooist ingekleurde gemeentewapen. In totaal werden bijna 70 kleurplaten ingezonden.

 

Het was een spannende ochtend voor de 54 groep zessers die zich hadden verzameld in het gemeentehuis. Voordat de winnaar werd bekendgemaakt, brachten de kinderen een bezoek aan de werkplek van de burgemeester; ze kregen ze een rondleiding door de raadzaal en aten een taartje in het restaurant.

 

Daarna was het zover: de burgemeester noemde de kleurplaten die de vakjury, bestaande uit dorpsdichter Peter Borghaerts, dichteres Floor Römer en wethouder José de Robles, het mooist vonden. Lorna van basisschool De Kajuit kreeg de eerste prijs, Salina van De Dolfijn werd tweede en Liam (De Toermalijn) nam de derde prijs in ontvangst. De drie winnende kleurplaten worden een jaar lang tentoongesteld in het gemeentehuis. 

Foto: Patrick Hesse/VisionQuest.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Lichtjesloop 2024 | Samen op weg

20 februari 2024


Vrijdag 16 februari j.l. was het zover: de 5e editie van de Lichtjesloop in de gemeente
Uithoorn! Wat een waanzinnig succes was het ook dit jaar weer.

Met ruim 200 lichtjeslopers werd er als 1 grote lichtjesslinger door de straten van Uithoorn gelopen.
Het startschot voor de Lichtjesloop werd gegeven door wethouder José de Robles.
Druppie zorgde in samenwerking met De Goudreinet Uithoorn voor een gezonde snack
en ging graag met iedereen op de foto. Langs de route konden deelnemers ook genieten
van prachtige verlichting dankzij enthousiaste bewoners rondom het Zijdelmeer.


Tijdens het evenement heeft iedereen bij aankomst een flyer kunnen invullen om kans te
maken op een High Tea. De winnende persoon zal snel op de hoogte gesteld worden van
deze prijs! Daarnaast zijn er nog 2 kleine prijzen aan de leukst geklede personen
uitgereikt.
Het was weer een mooie avond voor en door inwoners van Uithoorn.
Heel graag tot volgend jaar!


De Lichtjesloop is een jaarlijks terugkerend evenement van Uithoorn voor Elkaar,
waaronder welzijnsorganisaties Videt Uithoorn, Mantelzorg en Meer, MEE Amstel en Zaan,
Tympaan De Baat en Participe Amstelland vallen.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

NLdoet 15 &16 maart: Doe jij mee?

20 februari 2024


Over 3 weken is het weer zover: NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Op 15 & 16 maart kan iedereen die het verschil wil maken zich inschrijven voor een leuke vrijwilligersklus in Uithoorn en De Kwakel.

Wil jij een dagje ertoe doen en het verschil maken? Doe dan mee! Je maakt kennis met vrijwilligerswerk, helpt een sociaal-maatschappelijke organisatie en het is nog gezellig ook. Je kan in je eentje meedoen, maar je kunt je soms ook met een groep inschrijven. Er zijn die dagen verschillende activiteiten, waarmee je een groot verschil kan maken voor een ander. Jouw inzet is zeer welkom! Uithoorn voor Elkaar organiseert op vrijdag 15 maart een high tea voor de bezoekers van wijkcentrum Bilderdijkhof en is op zoek naar inwoners die het leuk vinden om mee te helpen.

Aanmelden
Meedoen als vrijwilliger is simpel: zoek een leuke NLdoet-activiteit bij jou in de buurt en meld je aan. Niks gevonden? Er komen elke dag nieuwe activiteiten bij, dus bekijk het later nog een keer. Neem hiervoor een kijkje op de volgende websites:
- www.nldoet.nl
- www.uithoornvoorelkaar.nu en www.steunpuntvrijwilligerswerkuithoorn.nl

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Flower Art Museum zoekt vrijwilligers voor NLdoet op vrijdag 15 maart

20 februari 2024


Het Flower Art Museum in Aalsmeer sluit zich op vrijdag 15 maart 2024 aan bij NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland georganiseerd door het Oranje Fonds. Het museum roept enthousiaste vrijwilligers met groene vingers op om deel te nemen aan een speciale tuinonderhoudsdag.

Het Flower Art Museum beschikt over een prachtige daktuin met uitzicht op de watertoren en de Westeinderplassen. De daktuin is een mooie afsluiting van een bezoek aan het museum en herbergt diverse kunstobjecten. Tijdens NLDoet wordt het onderhoud van de tuin stevig beetgepakt. Het museum zoekt enthousiaste vrijwilligers met groene vingers die willen helpen om de tuin klaar te maken voor het voorjaar! Vooral de paden door de tuin moeten op orde worden gebracht en onkruidvrij worden gemaakt.

Op vrijdag 15 maart gaan de vrijwilligers gezamenlijk een ochtend lang (van 9:00 tot 13:00 uur) aan de slag in de tuin. Vrijwilligers die willen deelnemen aan deze NLdoet actie worden uitgenodigd om zich aan te melden bij Koen Persoon via koen@flowerartmuseum.nl. Het museum zorgt voor koffie, gebak en een lunch na afloop. Meer informatie is te vinden op www.nldoet.nl.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Enthousiaste wethouder De Robles opent Taalcafé Uithoorn

20 februari 2024


Wethouder José de Robles (Onderwijs en Inburgering) heeft vorige week met veel plezier het Taalcafé Uithoorn geopend in de bibliotheek aan het Marktplein. Hij deed dat samen met “taalgoeroes” Claudia Prange en Nici Sonderman, de trekkers van het Taalhuis.

 

Extra oefenen

Het Taalcafé Uithoorn is vooral bedoeld om inburgeraars zoveel mogelijk te laten te oefenen met de Nederlandse taal. “Zij zitten overdag op de inburgerschool en dan is het wel zo fijn als zij in de avonduren naar het Taalcafé kunnen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten die overdag werken en graag extra willen oefenen,” leggen Prange en Sonderman uit.

 

Wethouder De Robles is verheugd met deze aanvulling van het Taalhuis. “Als je de taal niet goed beheerst, dan blijf je in je eigen bubbel leven. Je wordt er vaak ook nog eens behoorlijk onzeker van. Daarom is het zo fijn dat je in het Taalcafé op een laagdrempelige manier kan oefenen met de Nederlandse taal. Met enthousiaste vrijwilligers die de deelnemers maar al te graag op weg willen helpen. Gun het jezelf en maak er gebruik van.”

Er wordt vooral praktisch geoefend, benadrukken Prange en Sonderman. “We oefenen dialogen die bijvoorbeeld terugkomen in een winkel, met de buren, op school met de juf of bij de dokter.”

 

Het Taalcafé Uithoorn is elke 2 weken open, op dinsdagavonden van 19.30 tot 21.00 uur. Locatie: Bibliotheek van Uithoorn, Marktplein 65. De eerstvolgende data zijn dinsdag 27 februari, 12 en 26 maart, 9 en 23 april, 14 en 28 mei, 11 en 25 juni. Iedereen is welkom. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie? Bel Claudia of Nici van het Taalhuis Uithoorn: 0297-230280, e-mail taalhuis@stdb.nl of kijk op de website www.taalhuisuithoorn.nl.

Foto: Patrick Hesse/VisionQuest.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Aandacht voor jezelf - wandeling

20 februari 2024


Uithoorn voor elkaar organiseert een aantal keer in 2024 de wandeling ‘Aandacht voor jezelf’.

Om er voor een ander te kunnen zijn is het van belang dat je ook goed voor jezelf zorgt. Bij goede zelfzorg hoort in ieder geval voldoende lichaamsbeweging en ontspanningsmomenten. Bij de aandacht voor jezelf wandeling combineren we deze twee ingrediënten.

Inhoud

Bij ‘Aandacht voor jezelf’ wisselen we wandelen af met verschillende (bewustwordings)oefeningen zoals rustige fysieke oefeningen, ontspannings-, ademhalings- en/of mindfulness oefeningen.
Genieten van de natuur in combinatie met ontspannen bewegen met aandacht voor jezelf, kan op een natuurlijke en ongedwongen manier bijdragen aan goede zelfzorg en daarmee jouw algehele welbevinden. Na afloop is er de gelegenheid om gezamenlijk koffie of thee te drinken, ervaringen uit te wisselen of gewoon gezellig te kletsen. Wandel mee, ontspan, geniet en kom op adem!


Data, tijd en plaats:
Donderdag 14 maart, 13.15 – 14.30 uur, verzamelen bij Chez Favie, Duizendmeterweg 2, Amstelveen (Amsterdamse Bos). Aanmelden per keer is verplicht.
Vervolgdata in 2024 zijn: 23 april, 2 juni, 23 juli, 30 augustus in de ochtend en 15 oktober in de middag.
Aanmelden
Om je aan te melden, kun je een mail sturen naar info@mantelzorgenmeer.nl of bellen met 020 5127250. Aanmelden kan ook via het formulier op de website. In onze agenda op de website vind je ook meer informatie over deze gespreksgroepen.

Mantelzorg & Meer maakt deel uit van Uithoorn voor Elkaar

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Filmtheater Gerrit heeft nieuw filmaanbod

20 februari 2024


filmladder

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Gemeente wil woensdag 14 bomen kappen

18 februari 2024


Vanwege de aanleg van een parkeerplaats achter het gemeentehuis gaat Uithoorn 14 bomen kappen op de Korte Boterdijk. Dat gebeurt woensdag 21 februari.

De bomen komen dan uit op ongeveer een halve meter boven het maaiveld. Ook struiken worden gesnoeid, tot ongeveer 10 centimeter hoogte.

Volgens de gemeente is het nodig om in deze periode te gaan kappen en snoeien om te voorkomen dat vogels nesten gaan bouwen in de bomen en struiken.

Protest
Maar veel bewoners zijn het hier niet mee eens. Ze voeren actie om de kap van woensdag te verplaatsen. Dat is vooral om de egels die in winterslaap zijn te beschermen, zeggen ze.

Overigens zijn de plannen voor dat parkeerterrein nog niet helemaal vastgesteld. Er is nog geen definitief ontwerp. Wel zegt de gemeente dat de werkzaamheden aan het einde van het jaar klaar moeten zijn.

Op de website Uithoorndenktmee.nl valt er meer over te lezen.

 

Door redacteur Marco Koeleman

Lees verder

Testdagen escapegame Uithoorn populair

18 februari 2024


De aanmeldingen voor de testdagen van het nieuwe escapespel door Uithoorn en De Kwakel stromen binnen, zei de directeur van Outdoorescapegames bij Sport en Co op RickFM. De testdagen gaan op 2 maart beginnen en duren de hele maand.

Mensen die het leuk vinden om nog mee te testen, dat kan. Er zijn nog wat plekken. Je moet daarvoor wel minimaal veertien jaar oud zijn. De testdagen zijn in het weekend en op dinsdag en woensdag. Aanmelden kan via de mail.

Als uit de testdagen blijkt dat alles gaat zoals de organisatie voor ogen had, dan gaat het spel in april of mei officieel van start.

De kroongetuige
Het escapespel het 'de kroongetuige' en is een samenwerking met het Bamboelabyrinth Nirwana en Poldersport. 

Deelnemers vormen een opgepakte bende. Ze kunnen uit de gevangenis komen als ze meewerken aan een deal, daarvoor moeten ze dan wel codes oplossen.

Daarna volgt er een tocht van ruim twaalf kilometer door Uithoorn. En bij Poldersport moeten ze bewijs zoeken tegen een zogenaamde drugscrimineel door het oplossen van games. Het spel duurt ongeveer vier uur.

 

Door redacteur Marco Koeleman

 

Lees verder

Aalsmeerse handballers verslaan Izegem na inhaalrace

18 februari 2024


In de BENE-league heeft Aalsmeer het Belgische Izegem verslagen met 36-26. De Belgen staan vrij onderaan in het klassement, volgens teammanager Rob Straathof van Aalsmeer zou je dus denken dat het makkie wordt. Maar dat viel toch tegen.

Aalsmeer stond in de eerste helft vier punten achter. Later trok Aalsmeer dat recht. Uiteindelijk werd er dus met een verschil van tien punten gewonnen van Izegem. Het was wel een relatief lange reis. Izegem is ongeveer vier uur rijden, aldus Straathof in Sport en Co op RickFM

Volgende week moet Aalsmeer naar Limburg voor een wedstrijd tegen de Lions. Als die wedstrijd wordt gewonnen kan Aalsmeer opschuiven van een vijfde naar een vierde plek. Dat is belangrijk want aan het einde van het seizoen kan Aalsmeer dan meedoen aan de final four.

Op dinsdag 20 februari is er ook nog een bekerwedstrijd. Die is in sporthal De Bloemhof in Aalsmeer en de tegenstander is Volendam.

 

Door redacteur Marco Koeleman

Lees verder

Door deze pruik straalt onze moeder weer

16 februari 2024


Wensvervulling door de Wensbank van Ziekenhuis Amstelland


“Ik wens dat onze moeder een mooie echte pruik krijgt vanwege kaalheid door de ziekte alopecia areata. Dat verdient ze”, zei één van de dochters. Het wenscomité van de Wensbank van Ziekenhuis Amstelland bracht hen in contact met Stichting Pruijck. Deze week zochten ze samen met hun moeder op de locatie van de stichting, het Pruijcken Kabinet in Bussum, een mooie pruik uit. De dochter, die om redenen van gevoeligheid liever anoniem wil blijven, vertelt: “De impact van alopecia op het sociale leven van onze moeder is groot, maar dankzij deze pruik staat ze weer stralend en vol zelfvertrouwen in het leven. Dit betekent echt heel veel voor haar en daarmee ook voor ons. We hebben onze moeder weer terug."

Stichting Pruijck
Jolanda en Nanette, vrijwilligers van Het Pruijcken Kabinet, horen regelmatig hoeveel een pruik betekent voor mensen die met haarverlies kampen door chemotherapie, alopecia of om andere redenen. Het Pruijcken Kabinet zamelt pruiken in van mensen die ooit een pruik hebben aangeschaft en deze niet meer nodig hebben. Deze pruiken geeft Stichting Pruijck weer een tweede leven door ze door te geven aan mensen die (tijdelijk) een pruik nodig hebben. De pruiken zijn vaak weinig of zelfs helemaal niet gedragen. Ze zijn blij dat ze hiermee andere mensen een stuk blijer kunnen maken. Stichting Pruijck werkt uitsluitend op afspraak zodat iedereen volle aandacht en privacy krijgt. Ook de zussen en de moeder zijn erg dankbaar voor deze wensvervulling en willen dat meer mensen op de hoogte zijn van dit prachtige initiatief. Mensen kunnen voor meer informatie kijken op de website www.pruijck.nl, een afspraak maken of om de stichting financieel te steunen.

Wensbank Ziekenhuis Amstelland
Sinds vorig jaar siert de wensbank de hal van Ziekenhuis Amstelland. Dit kunstwerk is ontworpen door ontwerper Piet Cohen uit Amstelveen en gemaakt door de creatievelingen van Werk- en Dagcentrum Middelpolder van Stichting Ons Tweede Thuis. Patiënten, medewerkers en bezoekers kunnen wensen in de wensbank achterlaten of online een wens indienen. Periodiek worden door Ziekenhuis Amstelland en WISH3 de mooiste wensen vervuld.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Spreekuren aangifte inkomstenbelasting 2023

16 februari 2024


Als u in Nederland woont of vanuit Nederland inkomsten heeft, moet u daarover belasting betalen. Om belasting te betalen of terug te krijgen moet u elk jaar belastingaangifte doen. Vanaf 1 maart a.s. is dat weer mogelijk. Inwoners met een laag inkomen kunnen tijdens de open inloopspreekuren van het Financieel Café hulp krijgen bij de belastingaangifte 2023.

Op donderdag 7 maart, 21 maart, 4 april en 18 april van 14.00-16.00 uur beantwoorden de ervaren vrijwilligers uw vragen tijdens het Financieel Café in de Bibliotheek Uithoorn. Eventueel vullen zij de aangifte meteen met u in. Daarvoor is het wel nodig om bepaalde informatie mee te nemen, zoals uw DigiD, jaaropgaves en bewijzen van aftrekposten.

Erik Brons, coördinator Belastinghulp, over de belastinghulp: ‘Voor een aantal mensen is de jaarlijkse belastingaangifte een lastige puzzel. Gelukkig is er hulp: ouderen kunnen terecht bij de Ouderenbond, ondernemers bij de Belastingdienst en vakbonden helpen hun eigen leden. Uithoorn voor Elkaar merkte dat er geen passend aanbod was voor mensen met geen of weinig inkomen. Daarin voorzien we nu al weer een aantal jaren. Ook als u geen bericht hebt gekregen van de Belastingdienst kan het zin hebben om aangifte te doen. Het kan soms een extraatje opleveren.’

Wilt u meer informatie of kunt u niet naar het spreekuur komen? Neem dan contact op met Uithoorn voor Elkaar via 0297 303044 of info@uithoornvoorelkaar.nu.
Een tip: Vaak is het in de eerste week van maart erg druk op de site van de Belastingdienst. Het kan dus handig zijn om heel even te wachten met de aangifte en later in maart of in april naar de spreekuren te komen.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Lente op Boerenvreugd

16 februari 2024


Bij kinderboerderij Boerenvreugd is de lente begonnen!

Dwerggeit Chloë is bevallen van een bokje. Hij heeft de naam Finn gekregen. Op de kinderboerderij krijgen alle dieren die in 2024 geboren worden een naam die begint met de letter F.

Finn was nog maar net geboren toen in de andere stal dwerggeit Celeste begon met haar bevalling. Zij is moeder geworden van dochter Fiona.

De moeders en hun kroost verblijven nog even in de hooiberg maar als alles goed gaat mogen ze gauw naar buiten om het boerderij terrein te gaan verkennen.

Bezoekers zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de nieuwe boerderijbewoners aan de Beethovenlaan 118 in Aalsmeer.

Meer informatie is te vinden op www.boerenvreugd.nl en de Facebook pagina van de kinderboerderij.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Partnerbijeenkomst ANDERS Amstelland

16 februari 2024


Ontdek de Kracht van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen op de Partnerbijeenkomst van ANDERS Amstelland


Stichting ANDERS Amstelland nodigt ondernemers en geïnteresseerden van harte uit voor de tweede editie van hun Partnerbijeenkomst op vrijdag 1 maart 2024. Het evenement vindt plaats in het sfeervolle Flower Art Museum in Aalsmeer en belooft een inspirerende middag te worden met een interessante lezing en volop gelegenheid om te netwerken.


Stichting ANDERS brengt ondernemers in contact met hulpvragen van kwetsbare mensen waar hun product, dienst of talent het verschil kan maken. Hierdoor krijgt maatschappelijk betrokken ondernemen een concrete invulling voor ondernemers en worden lokale noden opgelost. De Partnerbijeenkomst is een mooi moment om stil te staan bij de positieve impact die ondernemers maken in de regio Amstelland en de ontwikkelingen die de stichting doormaakt.


Het hoogtepunt van de bijeenkomst is de lezing van Rob van Rossum, stadionspreker bij Oranje & Ajax. Rob zal niet alleen over zijn ervaringen als stadionspreker van de afgelopen 10 jaar spreken, maar ook zijn betrokkenheid bij maatschappelijke initiatieven toelichten.


De bijeenkomst vindt plaats in het Flower Art Museum, Kudelstaartseweg 1, Aalsmeer op vrijdag 1 maart. De bijeenkomst start om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Ondernemers zijn van harte uitgenodigd om deze inspirerende middag bij te wonen. Aanmelden en meer informatie via www.stichtinganders.nl/amstelland.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Siver Abdulrahman vanaf volgend seizoen trainer RKDES

16 februari 2024


KUDELSTAART - Siver Abdulrahman is vanaf volgend seizoen de hoofdtrainer bij RKDES. Dit maakte de Kudelstaartse derdeklasser dinsdagavond bekend. Abdulrahman, geboren in Irak en nu nog trainer van het tweede elftal van de zaterdagamateurs van AJAX, wordt de opvolger van Raymond de Jong die deze zomer na vier jaar afscheid neemt van de roodzwarten.

Abdulrahman kwam als beste kandidaat uit de bus voor RKDES, de club voerde de afgelopen maanden gesprekken met diverse kandidaat-trainers die hadden gesoliciteerd bij de derde klasser. "Abdulrahman past uitstekend bij onze voetbalfilosofie. Graag de bal willen hebben en opbouwen van achteruit", zegt Kees Nieuwendijk van de Technische Commissie.

De 41-jarige Abdulrahman heeft die filosofie volop meegekregen in zijn voetbalcarriere. Als zesjarige jongen begon Abdulrahman zijn voetballoopbaan bij RODA ’23.

Na diverse jeugdelftallen bij de club uit Bovenkerk en Amstelveen Heemraad te hebben doorlopen maakte hij op zijn 23ste de overstap naar de amateurs van Ajax. Hier speelde hij vier seizoenen, om voor drie seizoenen terug te keren naar de Zondag 1 van RODA ’23 en zijn eerste stappen als jeugdtrainer te zetten.

Na in 2011 de titel ‘Beste verdediger van Amstelveen’ te mogen ontvangen, heeft Ajax amateurs hem in 2012 teruggevraagd, waar hij vervolgens acht jaar speelde en als captain afzwaaide om het trainersvak in 2021 weer op te pakken als assistenttrainer bij RODA'23 onder hoofdtrainer Bnar Toofeek. Hij kreeg in Bovenkerk de leiding over het tweede elftal.

Sinds vorig seizoen is Abdulrahman assistenttrainer bij het eerste elftal van de zaterdagamateurs van AJAX en trainer van het tweede elftal

Vanaf volgend seizoen krijgt Abdulrahman, woonachtig in Amstelveen en onderwijscoördinator aan de Johan Cruyff College Amsterdam, voor de eerste keer in zijn trainerscarrière een A-selectie onder zijn hoede. Abdulrahman kijkt uit naar het nieuwe seizoen en ziet RKDES als een mooie uitdaging om zich verder te kunnen ontwikkelen als trainer, zo meldt RKDES.

 

14-2-2024, 07.00 uur | Trainer RKDES | Door: Klaas Leegwater | Voetbal in Aalsmeer

Met info van Mathijs Groenewoud (RTVA).

Lees verder

Betere, groenere Sportlaan dankzij goede wijkparticipatie

15 februari 2024


UITHOORN - In de wijk Kootpark-Oost verandert veel. Tegelijk met de woningbouw op het voormalige Connexxionterrein bouwt ALDI aan de Sportlaan een vaste winkel met appartementen erboven. En waar woningen worden gebouwd, zijn ook in- en uitritten nodig.

De wijkbewoners zijn vanaf 2021 uitgebreid in de plannen meegenomen. Zij kregen de gelegenheid om tijdig vragen te stellen en hun mening te geven over de drie wijzigingsvoorstellen voor de Sportlaan. Zo oordeelden de omwonenden dat de verkeersveiligheid in de voorstellen beter moest. Ook kwam uit Kootpark regelmatig de wens om meer natuur.

De gemeenteraad vroeg daarom aan het college om verder te denken over de mogelijkheden. Er werd een landschapsarchitect ingeschakeld om het overleg van de gemeente met de huidige en toekomstige gebruikers te ondersteunen. Uiteindelijk bedacht een werkgroep met omwonenden en leerlingen van Vakcollege Thamen een nieuw groenontwerp met meer ruimte voor water, planten, klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Blij

De gemeenteraad was blij met deze intensieve participatie in de wijk; zij noemde de uitkomst “een mooi, simpel en doeltreffend ontwerp met een fijne toevoeging van water”. Unaniem ging de raad dan ook akkoord met de budgetaanvraag voor herinrichting van de Sportlaan. De aanleg van het parkje start naar verwachting in 2025, als de ALDI-winkel en de woningen van De Connectie grotendeels gereed zijn.

 

Bron: persbericht - bewerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs 

[FOTOBIJSCHRIFT] Afbeelding: Het ontwerp voor het groene parkje met vijver aan de Sportlaan.   

Lees verder

Aantal bloementelers in Nederland neemt af

15 februari 2024


NOORD - HOLLAND - Het aantal bloementelers (in kas en volle grond) dat staat ingeschreven in het Handelsregister neemt af: over de afgelopen vijf jaar is het aantal met meer dan 10% afgenomen, van 2373 naar 2096. De grootste afname is te zien in Zuid-Holland, daar stopten in vijf jaar tijd 168 telers, gevolgd door Noord-Holland, met 60 telers, een afname van ruim 10%. Dit blijkt uit cijfers van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK).

Arie-Frans Middelburg, vak-redacteur bij uitgeverij Hortipoint, noemt de energiecrisis als één van de belangrijkste oorzaken voor de afname van het aantal telers in Nederland: “Sommige telers hadden vaste contracten, andere moesten per dag gas gaan inkopen. Er waren telers die zich het konden permitteren tijdelijk te stoppen, kouder te gaan telen of minder of anders te belichten. Of konden gebruik maken van aardwarmte. Voor de vaak wat kleinere telers of telers in bepaalde gebieden van Nederland waren dit geen opties. Zij konden niet anders dan helemaal stoppen.” Daarnaast zijn een tekort aan personeel, veranderende wet- en regelgeving, inflatie en het gebrek aan een opvolger redenen om te stoppen.

Bron: KVK - bewerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs

Lees verder

Tramlijn 25 rijdt vanaf juli 2024 van Uithoorn naar station Amsterdam Zuid.

15 februari 2024


AMSTELLAND - Vanaf 21 juli 2024 rijdt tramlijn 25 van Uithoorn Centrum naar station Amsterdam Zuid. Hiermee komt er een aangepaste hoogwaardige openbaarvervoerverbinding tussen Amsterdam en Uithoorn. Een bijzonder project waar jaren aan is gewerkt. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam (VRA) heeft gekozen voor station Amsterdam Zuid als eindpunt van lijn 25.

Vanaf 21 juli 2024 rijdt lijn 25 van Uithoorn Centrum via Amstelveen Westwijk naar station Amsterdam Zuid. Er wordt gereden met gekoppelde trams (dubbele tramstellen), die overdag iedere 10 minuten vertrekken. In de vroege ochtend (6:00 tot 7:00 uur) en de avond (na 19:00 uur) vertrekt de tram ieder kwartier. Tussen 5:00 en 6:00 uur in de ochtend rijden enkele vroege ritten ongeveer op de tijden van de huidige busverbinding.

In 2024 blijft station Amsterdam Zuid de eindhalte van lijn 25. In december 2024 gaat de nieuwe concessie in. Of station Amsterdam Zuid dan ook de eindhalte blijft is nog onbekend.

 

Hans Busscher en Jan Tilburgs redactie Rick FM. Foto JLousberg - VRA

Lees verder

Aanvragen bijdrage Burgemeester Koot Fonds

13 februari 2024


In april worden er weer bijdragen uit het Burgemeester Kootfonds toegekend aan activiteiten die gericht zijn op sport, cultuur en/of maatschappelijk gebied binnen Uithoorn of De Kwakel.

VRAAG EEN BIJDRAGE AAN
Kan jouw stichting, vereniging of initiatief een extra bijdrage gebruiken? Misschien kom je wel in aanmerking voor deze subsidie! Stichting Burgemeester Kootfonds beoordeelt alle aanvragen die vóór 24 maart 2024 worden ingestuurd. Kijk op www.burgemeesterkootfonds.nl voor de voorwaarden én het aanvraagformulier.

 

Bron: Gemeente Uithoorn

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Gemeente helpt ondernemers in zwaar weer

13 februari 2024


Gemeente Uithoorn biedt ook de komende jaren gratis hulp en begeleiding aan ondernemers met financiële problemen. Na een aanbesteding heeft de gemeente opnieuw gekozen voor Zuidweg & Partners. Het bureau is gespecialiseerd in schuldhulpverlening aan (ex-)ondernemers.

 

Wethouder José de Robles: “Een succesvolle ondernemer kan om allerlei redenen in financiële problemen raken. Hoe eerder je hulp vraagt, hoe groter de kans dat je verder kan met je bedrijf. De reden dat wij weer hebben gekozen voor samenwerking met Zuidweg & Partners is omdat het bureau verder kijkt dan alleen de financiële problemen. Spelen er bijvoorbeeld nog andere dingen waarbij hulp wenselijk is?” Het bureau houdt ook na afronding van een traject contact met de ondernemer om te vragen hoe het gaat. “Die persoonlijke benadering is heel belangrijk,” aldus de wethouder.

 

Samen voor een oplossing

Veel ondernemers vragen volgens Zuidweg & Partners pas om hulp als de financiële problemen groot zijn. En dat is jammer, vindt eigenaar Jacqueline Zuidweg, omdat de weg terug naar een gezonde financiële toekomst dan langer duurt dan nodig. “Ondernemers kunnen bij ons terecht bij dreigende betalingsachterstanden of als zij schulden hebben waar ze niet meer uitkomen. We gaan direct aan de slag en doen onze uiterste best om samen met de ondernemer en de schuldeisers naar een oplossing te vinden. Doordat We hebben goed contract met de gemeente, die de kosten voor onze begeleiding geheel vergoedt.” Ondernemers kunnen zich aanmelden via de website van Zuidweg & Partners: www.zuidweg-partners.nl.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Uithoorn heeft eigen meetpunten voor geluidsoverlast

13 februari 2024


Sinds kort staan er in Uithoorn en De Kwakel drie meetpunten waarmee de geluidsoverlast van vliegtuigen in de gaten kan worden gehouden. Die meetpunten staan los van het meetpunt dat al langer
actief is op het Alkwin Kollege. "Dat is het meetpunt van Schiphol, maar hebben we nu
ook onze eigen meetpunten." Dat zei wethouder Ferry Hoekstra in Goedemorgen Amstelland op RickFM

Er komt ook een website waarop inwoners gegevens kunnen inzien, maar het adres van die website gaat de gemeente Uithoorn pas later bekendmaken.

Ook benadrukte de wethouder nogmaals dat het zin heeft om te klagen over geluidsoverlast. "Het bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS), waar de  meldingen gedaan worden, staan mensen wel te woord, maar die zijn er voornamelijk om de klachten te registreren. Die klachten worden uiteindelijk in een jaarrapportage gevat en dat is weer een van de punten die meegenomen wordt in de
overleggen met Schiphol"

Bewonersbijeenkomst
Op de bewonersbijeenkomst onlangs zei wethouder Hoekstra verder dat een rechtszaak aanspannen tegen een andere overheid ihet allerlaatste redmiddel is. "We zijn met elkaar in gesprek en proberen op deze manier zoveel mogelijk te bereiken. Maar we onderzoeken zeker ook welke juridische mogelijkheden we hebben."

Door redacteur Marco Koeleman

Lees verder

Vuk loopt mee met de tandarts

08 februari 2024


AMSTELVEEN - “Ik wens dat ik een keer mag meekijken bij de tandarts,” wenste Vuk Benovic uit Amsterdam, één van de kunstenaars van Stichting Ons Tweede Thuis, die de wensbank in de hal van Ziekenhuis Amstelland hebben gemaakt. Tandartsenprakijk Liem-Oei in Amstelveen reageerde enthousiast op deze wensvraag en opende gastvrij haar deuren voor Vuk.

Vuk's dag werd extra bijzonder gemaakt door Tandartsenpraktijk Liem-Oei, die hem niet alleen hartelijk verwelkomde, maar ook een speciaal ontworpen t-shirt in de huisstijl van de praktijk aanbood, zodat Vuk zich helemaal een deel van het tandartsenteam kon voelen. Vuk kreeg de gelegenheid om aanwezig te zijn bij diverse tandheelkundige behandelingen, waardoor zijn wens om de tandartspraktijk van dichtbij te ervaren volledig in vervulling ging. Vuk genoot met volle teugen van deze bijzondere middag.

Wensbank Ziekenhuis Amstelland
Sinds vorig jaar siert de wensbank de hal van Ziekenhuis Amstelland. Dit kunstwerk is ontworpen door ontwerper Piet Cohen uit Amstelveen en gemaakt door de creatievelingen van Werk- en Dagcentrum Middelpolder van Stichting Ons Tweede Thuis. Patiënten, medewerkers en bezoekers kunnen wensen in de wensbank achterlaten of online een wens indienen. Periodiek worden door Ziekenhuis Amstelland en WISH3 de mooiste wensen vervuld.

 

Bron- Persbericht - bewerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs - Foto WISH 3

Lees verder

Aanmelden nieuwe leden handboogvereniging Target

08 februari 2024


AALSMEER - Op zaterdag 17 februari 2024 is er bij handboogvereniging Target op de Wim Kandreef 9 (sportpark Calslagen) te Kudelstaart de mogelijkheid om van 12.00 uur tot 16.00 uur kennis te maken met de handboogsport.

Bij HBV Target is het verplicht dat nieuwe leden eerst een beginnerscursus doen
alvorens zij lid worden. Lidmaatschap is mogelijk vanaf 12 jaar. Mensen die lid willen worden kunnen
op deze dag kennis maken met de accommodatie, met de sfeer, de trainers en alle disciplines die bij
HBV Target worden beoefend.

Na de kennismaking is het mogelijk om in te schrijven voor 2 verschillende beginnerscursussen, nl. die van het recurve schieten (zoals wordt geschoten op de Olympische Spelen) of voor de traditionele cursus ( traditionele bogen zonder hulpmiddelen zoals een vizier). Er zullen per cursus 10 plaatsen beschikbaar zijn voor het komende voorjaar. De cursussen zullen enkele weken na de inloopdag starten en duren 10 avonden van 19.30 tot 20.30 uur. De cursus recurve is op de maandagavond en die voor de traditionele schutters op dezelfde tijd op vrijdagavond.

De kosten voor de cursus bedragen 100 euro waarbij er gebruik wordt gemaakt van
de bogen en andere attributen van HBV Target. Weet je nu al dat je lid wilt worden van HBV Target
en kun je echt niet aanwezig zin op 17 februari om je in te schrijven dan kun je je ook aanmelden op
secretariaat@hbvtarget.nl, maar doe dat dan zo snel mogelijk, want vol=vol. Geef dan wel even aan
of het gaat om recurve of traditioneel schieten. Voor extra info over HBV Target kan men kijken op
www.hbvtarget.nl

 

Bron: Persbericht - bewerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs - Foto: Ferry Linschoten

Lees verder

Toch niet gevlogen: stoer buurmeisje vangt balispreeuw van Roy

08 februari 2024


DEKWAKEL - Na een trektocht van vier dagen door de Kwakel zit de zeldzame balispreeuw van Roy weer naast zijn vrouwtje op het stokkie. De vogel ontsnapte begin deze week, waarna zijn eigenaar hem dagenlang kriskras door de gemeente achterna zat. 

Kwakelaars die de vogel spotten hielden Roy via een Facebook-groep voor bewoners op de hoogte. "Eerst was hij aan de overkant van de Ringvaart gezien, dus ging ik daar zoeken. Uiteindelijk vloog hij weer terug naar mijn kant van de Ringvaart", vertelt hij aan NH. 

De vogel leek ongrijpbaar. Dagenlang negeerde de tropische spreeuw Roys wanhopige lokroepen en liet zich niet vangen met zijn net. Maar gisteren was het dan eindelijk zo ver. "Hij was onder een overkapping van een van de buren gevlogen en zat achter een stoel", begint Roy de spannende anekdote.  
 
Een buurmeisje zag de vogel zitten en zag haar kans schoon. Ze besloot geen seconde te verspillen aan het halen van een net of emmer en wachtte gespannen af wat de vogel zou gaan doen. "Toen hij omhoog vloog, ving ze hem met haar blote handen", zegt Roy dolgelukkig. 

Blij vrouwtje
Hij is niet de enige die blij is met de thuiskomst van de vogel. "Het vrouwtje ging gelijk fluiten." In de dagen dat haar wederhelft in de wijde wereld rondvloog, floot ze zich suf in de hoop dat hij haar hoorde. 

Roy denkt dat de vogel niets heeft overgehouden aan zijn avontuur in de Kwakelse natuur. "Het lijkt erop dat hij insecten en wormen uit de grond heeft gepikt, dus gewoon heeft gegeten." 

Ook Kwakelaars die de afgelopen dagen met Roy meeleefden en naar zijn vogel hebben uitgekeken reageren opgelucht. "Geniet maar weer van hem!", schrijft Sabina onder de update in de Facebook-groep.

 

NH Nieuws 8 februari 2024, 13.55 uur · Door Celine Sulsters - Foto fotocursus Hoofddorp

Lees verder

Bewonersavond over Schiphol

08 februari 2024


UITHOORN - "Gaat het óóit beter worden?", was gisteravond de prangende vraag tijdens de bewonersbijeenkomst in Uithoorn. Bewoners uitten hun zorgen over de overlast door de luchthaven bij onder andere Schipholbaas Ruud Sondag en Michiel van Dorst van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Onder hen was ook Uithoornaar Christiaan Knaap, die zijn roetfilter had meegenomen: "Om te laten zien hoe vies hij was geworden in drie maanden tijd", vertelt Christiaan. 
Het is geen nieuw verhaal dat de bewoners vertellen, maar de emotie is er niet minder om. "Ik voel mij slecht behandeld door Schiphol", zei Elfriede Henraat uit Uithoorn tegen de CEO van de luchthaven. "U brengt mij zowel psychisch als fysiek schade toe."

Elfriede woont in het dorp sinds de jaren '90 en precies onder de 'beruchte bocht' waar de vliegtuigen draaien nadat ze zijn opgestegen vanaf de Aalsmeerbaan. Ramen kunnen bij haar vanwege de overlast niet open en buiten zitten doet ze liever niet. 

"Geluidsoverlast, elke dag. Je hebt altijd angst voor je gezondheid. Slaapverstoringen: dat is niet oké. Schiphol weet al heel lang dat het aan de hand is. En willens en wetens gaat u door om mij schade toe te brengen, en dat is eigenlijk een vorm van mishandeling. Wat gaat u doen aan die geluidsoverlast, de fijnstof en andere narigheid die over mijn hoofd komt?''

'Meer van hetzelfde'
Niet de minste koppen uit de luchtvaartwereld waren dinsdagavond aanwezig om de bewoners antwoorden te geven op hun prangende vragen. CEO Ruud Sondag van Schiphol reageert aangedaan op de emotionele oproep van Elfriede Henraat. "Ik moet u eerlijk zeggen dat het me aangrijpt als ik u hoor."

Hij drukt haar daarbij op het hart dat Schiphol niet meer het Schiphol is uit het verleden, maar het nu écht over een andere boeg gooit. "We moeten het anders gaan doen en dat begint ermee dat we woorden geven aan de erkenning en het besef bij Schiphol zélf dat het gewoon welletjes is. Dat het anders moet."

Toch voelen de antwoorden die de bewoners kregen als 'meer van hetzelfde'. Een bekend verhaal. "De Europese regelgeving en ook nationale regelgeving staat ons niet toe om hier te snel stappen in te zetten", legt Heleen Groot uit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).  

Lees verder

Test het nieuwe outdoor escape game voor Uithoorn en De Kwakel.

08 februari 2024


DE KWAKEL - Outdoor Escape Games, Bamboelabyrint Nirwana en Poldersport zijn bezig met de ontwikkeling van een outdoor escape game voor Uithoorn en De Kwakel.

Deze uitdagende puzzeltocht wordt nog dit jaar voor de zomer gelanceerd en heet ‘De Kroongetuige’. Je zit met je bende opgesloten in het labyrinth. Door codes te kraken en het spoor van cryptische aanwijzingen en geheime boodschappen te ontrafelen moet je zelf zien te ontsnappen uit de gevangenis en tocht van 12,5 kilometer afleggen om overtuigend bewijs verzamelen tegen een beruchte drugscrimineel.

Ben jij avontuurlijk en hou je van uitdagingen? Wij zoeken diverse groepen om onze game te testen. Of je nu een vriendengroep, familie, of collega's bent, we willen jouw enthousiasme en feedback.

Wanneer: op dinsdag, woensdag of in weekenden in maart 2024
Waar: regio Uithoorn en De Kwakel

Wat je kunt verwachten:

• Een unieke outdoor escape game-ervaring
• Spannende puzzels en uitdagende opdrachten
• Gratis deelname in ruil voor waardevolle feedback

Meld je aan door een e-mail te sturen naar info@outdoorescapegames.nl met de volgende informatie:

• Naam van de groep
• Aantal deelnemers
• Korte beschrijving van jullie ervaring met escape games (ook mensen met geen ervaring zijn gewenst)
• Korte beschrijving van waarom jullie de perfecte testers zijn
• Jullie beschikbaarheid

We hebben beperkt plekken beschikbaar, dus wacht niet te lang! We maken een selectie om juiste variëteit van testers te krijgen. Ontdek het avontuur en help ons deze escape game te perfectioneren.

Rick FM Nieuwsdienst - Hans Buscher en Jan Tilburgs - Foto Outdoor Escape Games

Lees verder

Taalhuis Uithoorn van start

07 februari 2024


Iedereen die beter Nederlands wil leren spreken, lezen en/of schrijven kan zich melden bij het Taalhuis. Veel taalvrijwilligers staan klaar, ondersteund met kennis en methodes, om met een taalvrager aan de slag te gaan. Iedereen is welkom, je hoeft niet ingeschreven te staan bij het Taalhuis, om samen met enthousiaste vrijwilligers Nederlands te spreken.

In het Taalcafé zijn er vrijwilligers die gesprekjes over allerlei onderwerpen met de bezoekers aangaan. Door de dialogen te oefenen die bijvoorbeeld in een winkel, met de buren, op school met de juf of bij de dokter plaatsvinden, voelen anderstaligen zich zelfverzekerder om dit ook echt te gaan doen. Het Taalcafé is elke 2 weken op dinsdagavond open van 19.30 tot 21.00 uur om het spreken van de Nederlandse taal te oefenen.. 

Hieronder de data van het Taalcafé tot aan de zomervakantie:

Dinsdag 13 en 27 februari 2024
Dinsdag 12 en 26 maart 2024
Dinsdag 9 en 23 april 2024
Dinsdag 14 en 28 mei 2024
Dinsdag 11 en 25 juni
Bibliotheek Uithoorn, Marktplein 65, 1421 AC Uithoorn.

https://www.taalhuisuithoorn.nl/

Nieuwsredactie Rick FM - Hans Busscher & Jan Tilburgs

 

Lees verder

Kunstmarkt Amstelplein 2024

07 februari 2024


Zaterdag 16 maart aanstaande organiseert Marieke Out van MOK ( Marieke Out Keramiek) weer een kunstmarkt op het Amstelplein.

Verschillende lokale makers bieden op deze dag hun zelfgemaakte producten aan. O.a. macramé, gehaakte knuffels, keramiek, beeldhouwwerk, schilderijen en sieraden zijn er te zien.

Afgelopen september was de eerste editie van deze kunstmarkt. Het was een groot succes met veel leuke reacties van het winkelend publiek. Het uitgangspunt van de kunstmarkt is de kunstenaars een kans te geven om tegen een redelijke kraamhuur hun producten te kunnen verkopen. Om zo weer te kunnen investeren in hun hobby. Ook kunnen de kunstenaars elkaar inspireren en tips geven.

Wil jij ook nog meedoen. Wellicht samen met een vriend of vriendin? Dan kan je je nog opgeven tot eind februari bij: mariekeout@gmail.com
Kom allemaal gezellig even kijken 16 maart op het Amstelplein. De creatieve makers vertellen u graag over hun passie. Met de Pasen in aantocht vindt u hier wellicht een leuk cadeau voor uzelf of voor familie en vrienden.
Tot ziens 16 maart op het Amstelplein!

 

Bron: via Hans Busscher

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Hoekstra wil minder vluchten bij baanonderhoud

07 februari 2024


Inwoners vn de gemeente Uithoorn kunnen zich opmaken voor meer geluidsoverlast de komende tijd. Van 19 februari tot en met 25 april zal de Kaagbaan buiten gebruik zijn vanwege onderhoud en dat betekent dat de Aalsmeerbaan zwaarder belast zal worden.

Wethouder Hoekstra van Uithoorn vindt dat dit niet kan. Volgens hem moet baanonderhoud voortaan worden meegenomen in de operationele planning. Dat betekent dat als er onderhoud aan een baan is er in die tijd minder kan worden gevlogen en niet, zoals nu dat de vluchten worden verschoven naar een andere baan. 

Hij heeft dit ook aangegeven bij de minister van Verkeer en Waterstaat, maar op korte termijn zullen er geen veranderingen plaatsvinden. '" Het ligt allemaal vast in wet en regelgeving waar het kabinet een besluit over moet nemen", aldus Hoekstra in het programma Goedemorgen Amstelland op RickFM.

Ook heeft de wethouder met Schiphol gesproken over het baanonderhoud. Hij heeft aangegeven dat er een alternatief moet komen voor mensen die thuiswerken. Want nu hinder je mensen al in hun privésituatie, maar worden thuiswerkers ook nog eens belemmerd in hun werk.

Volgens Hoekstra wordt hier wel door de luchthaven naar gekeken, maar heeft hij geen reactie gekregen of het ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd.

 

Door redacteur Marco Koeleman

 

Lees verder

Aanmelden voor 3e editie “Over de Streep”

06 februari 2024


Lijkt het je leuk om op een bijzondere manier dorpsgenoten te leren kennen? De gemeente houdt op zaterdag 23 maart tussen 14 en 16 uur voor de derde keer de activiteit “Over de Streep”. Dit keer in Dorpshuis De Quakel in De Kwakel. Wethouder José de Robles leidt de middag en stelt aan de deelnemers verschillende vragen. Als de vraag van toepassing is, dan stapt de deelnemer “over de streep”.

 

De wethouder legt uit: “Dat kunnen vragen zijn over hobby’s, (verloren) vriendschappen, sport, werk. En je stapt alléén over de streep als je dat zelf wilt. We hebben ‘Over de Streep’ twee keer eerder gedaan en de reacties zijn zeer positief. Al snel voelen de deelnemers zich vertrouwd met elkaar. En de informele kleine borrel erna is altijd supergezellig. Een paar keer is ons gevraagd de activiteit een keer in De Kwakel te houden. Daar wilden we graag gehoor aangeven. Aanmelden kan vanaf nu, dus doe je mee?”

 

Kennismaken

Doelen van “Over de Streep” zijn onder andere kennismaken met andere inwoners (en elkaar dus beter leren kennen), bubbels doorbreken en bewustwording creëren van je eigen gedrag en filters. Op deze manier maken inwoners op een laagdrempelige manier kennis met elkaar. Ook met mensen die een hele andere achtergrond hebben. “Over de Streep” is onderdeel van het ontmoetingsproject “Dit zijn wij Uithoorn!” Meer info hierover is te vinden via: www.ditzijnwijuithoorn.nl.

 

De eerstvolgende “Over de Streep” wordt gehouden op zaterdag 23 maart in Dorpshuis De Quakel, Kerklaan 16, De Kwakel. Van 14:00 tot plusminus 16:00 uur, inclusief een gezellige nazit met hapje en drankje. Meld je aan via www.uithoorn.nl/overdestreep.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Kwakelaar mist zeldzame Balispreeuw

06 februari 2024


Roy Loa uit De Kwakel probeert op alle mogelijke manieren zijn vogel terug te krijgen die is ontsnapt uit de volière. Hij heeft zijn verhaal gedaan op de lokale Facebookgroep Je bent Kwakelaar als... en ook was een filmpje van hem en de spreeuw te zien op NPO1 bij WNL.

Hij zoekt vooral in De Kuil naar het beestje. Ook hebben mensen via de Facebookpagina gemeld dat ze het dier hebben gezien op een balkon van een flat aan de Hortensialaan. Maar het beestje laat zich moeilijk vangen.

Loa hoopt toch dat dat snel lukt, want volgens hem eten Balivogels speciaal voer en overleeft het dier het niet in het wild. Ook is het veel te koud buiten voor de vogel. 

De balispreeuw is een zeldzame vogel die moeilijk verkrijgbaar is. Je hebt een vergunning nodig om het dier te mogen houden. In de natuur komen balispreeuwen alleen voor op het Indonesische eiland Bali.

 

Door redacteur Marco Koeleman

Lees verder

16 jaar cel voor Uithoornaar

06 februari 2024


Een 52-jarige man uit Uithoorn heeft zestien jaar cel gekregen voor het doden van zijn ex-vriendin en het dumpen van haar lichaam.

Het lichaam werd vorig jaar gevonden, toch hield de man maandenlang vol niets met de dood te maken te hebben. Volgens het Openbaar Ministerie voerde de man in de maanden na de dood van zijn ex "een toneelstukje op." Naar de nabestaanden toe hield hij de vrouw in leven door uit haar naam berichten naar familieleden en vrienden te sturen. Ook loog hij tegen de tuinman over de afwezigheid van de vrouw. 

Pas toen hij maanden na zijn eerste aanhouding met bewijsmateriaal werd geconfronteerd, gaf hij toe dat hij betrokken was bij haar dood. Ze zouden in haar huis in Apeldoorn ruzie hebben gehad, en bij een worsteling zou ze gewond zijn geraakt. Onderweg naar het ziekenhuis zou hij in paniek zijn geraakt en besloten hebben om het lichaam te dumpen.

De officier van Justitie gelooft dat verhaal niet, omdat er in het huis geen sporen van geweld zijn gevonden. Volges het OM heeft de Uithoornaar zich als een parasiet aan de vrouw vastgeklampt en haar leeggezogen. "En toen er niks meer uitkwam, heeft hij haar afgedankt, vermoord en gedumpt."

Door redacteur Maro Koeleman

Lees verder

ALDI Aalsmeer tijdelijk dicht voor verbouwing

02 februari 2024


Nieuwe indeling met meer focus op vers


ALDI Aalsmeer is het volgende filiaal dat wordt aangepast naar de meest recente winkelformule waarbij meer focus ligt op vers. Direct bij binnenkomst liggen de versproducten zoals groente, fruit, vis en vlees en als je verder loopt wordt je verwelkomd door de heerlijke geur van ovenvers brood. De nieuwe indeling is logischer voor de klant en vereenvoudigt het werk van de medewerkers.

In verband met deze aanpassing is het filiaal aan het Poldermeesterplein 7 gesloten van 12 februari tot en met 29 februari. De winkel gaat vrijdag 1 maart om 8:00 uur weer open. 

Dit wordt uiteraard ook in het filiaal zelf gecommuniceerd.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

EHBO Uithoorn cursus.

01 februari 2024


UITHOORN - Voor alle ouders, grootouders en werkenden met kinderen: Op dinsdagavond 12, 19 en 26 maart is de cursus EHBO aan Kinderen.

In drie avonden leer je eerste hulp verlenen aan kinderen. Van kleine -en grote letsels tot aan levensreddende handelingen bij verslikking en reanimatie: we gaan er allemaal mee aan de slag! Deze cursus wordt gegeven volgens de richtlijnen van Het Oranje Kruis en wordt afgeslote met een certificaat.

Meer info en aanmelden via: https://ehbo-uithoorn.nl/cursusinformatie/cursus-ehbo-kind/

Let op: cursus vindt alleen doorgang bij voldoende belangstelling.

 

Bron: Rick FM Nieuws - Hans Busscher

 

Lees verder

Vakantieadressen gezocht voor kwetsbare kinderen

31 januari 2024


NOORD-HOLLAND - Voor komende zomer is Europa Kinderhulp op zoek naar mensen in Noord-Holland die voor zo’n twee weken een kwetsbaar kind een vakantie willen bieden bij hen thuis. De kinderen komen uit Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland en hebben allemaal een lastige thuissituatie. Daarbij kan het om financiële problematiek gaan, maar ook om sociale problematiek, zoals een gebrek aan aandacht of weinig speelruimte. Tijdens de vakantie gaat het dan ook niet om dure uitjes, maar om tijd en aandacht. Lekker een stuk fietsen, samen knutselen of een middagje wandelen in het bos of aan de kust; het zijn de kleine dingen die het doen.

Een bijzondere logé voor twee weken
Al zo’n zestig jaar komen er kinderen uit alle windstreken naar Noord-Holland voor een vakantie bij de vakantiegezinnen van Europa Kinderhulp. Veel gezinnen doen dit al jaren achtereen, waardoor er een hechte band met het vakantiekind opgebouwd kan worden. Er zijn gelukkig al veel gezinnen in Noord-Holland die een kindje voor een paar weken op nemen in hun gezin, maar de groep kinderen die een onbezorgde vakantie goed kan gebruiken is groeiende. Vandaar dat er druk wordt gezocht naar nieuwe vakantieouders. Dat kan als gezin, maar ook als alleenstaande of stel zonder kinderen.

Vakantie voor jouw kind
De reizen vinden plaats in de zomervakantie (juli en augustus) en duren ongeveer twee weken. Voor de precieze data en meer informatie kun je kijken op www.europakinderhulp.nl Heb je zelf een lastige thuissituatie? Dan kun je op deze website onder het kopje “Kind op Reis” ook jouw eigen kind(eren) aanmelden voor een vakantie.

Bron: Persbericht - bewerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs

Lees verder

Nieuwe tentoonstelling in Flower Art Museum

30 januari 2024


Hoop in onzekere tijden. Dat is het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Flower Art Museum in Aalsmeer. Zeven kunstenaars bieden een hoopvol perspectief met kunst waarin bloemen en de natuur het uitgangspunt zijn.


Stillevens in opvallende kleurcombinaties, bloemen die uit de lijst breken, metersgrote fotografische mandala’s, een installatie van donker naar licht en een wandtapijt met honderden gebreide bloemen. Het is een greep uit de kunstwerken die te bewonderen zijn in de nieuwe expositie van het Flower Art Museum, sinds 28 januari geopend. In een wereld vol problemen is het soms lastig om hoopvol te zijn over de toekomst. De tentoonstelling nodigt bezoekers uit de mooie kanten te blijven zien, met de bloem als symbool van hoop. Bloemen vertegenwoordigen immers de cyclus van het leven; ze groeien, bloeien en vergaan, maar komen altijd weer op.


De tentoonstelling HOOP werd 27 januari geopend door Ben van der Sluis, eigenaar van de culturele Zocherlounge in Bloemendaal. Hij noemde kunst een van de belangrijkste sociale verbinders in de maatschappij. “Naar kunst ga je samen, je ontmoet andere mensen, deelt ervaringen en na het zien of horen wissel je herinneringen, ideeën en emoties met elkaar uit. Kunst geeft hoop en de kunstenaars voeden deze hoop ondanks alle bedreigingen.”


Het werk van de zeven kunstenaars, Merel van Beek, Bart Ensing, Jacob Kaptein, Gea Korpel-Beskers, Ena Rutten, Francisca Snel en Hilde Trip, is te zien tot en met 12 mei.


Kleine zaal en gallery
Naast de hoofdtentoonstelling is de komende maanden in de kleine zaal van het museum een kunstproject te volgen. Beeldend kunstenaar San Sia Karina Tan werkt hier aan de voltooiing van haar project De Lotus. Een markante wilg die tegenover het museum stond en moest worden gekapt, krijgt onder haar handen een tweede leven als kunstwerk in de vorm van een lotusbloem. Ook het werk in de Flower Art Gallery is vernieuwd. Hier exposeren nu de kunstenaars Hermien Buytendijk, Tarja Laine, Louis La Rooy en Peter Meijer.


Het Flower Art Museum is gevestigd aan de Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer en open van donderdag t/m zondag, 13-17 uur. Groepsrondleidingen zijn ook op afspraak mogelijk. Het museum organiseert regelmatig concerten, workshops en andere activiteiten. Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Stille Schoonheid: kunst in Aalsmeer en omgeving

30 januari 2024


Ook in 2024 staan de tentoonstellingen in het Oude Raadhuis van KCA in het teken van Kunst uit Aalsmeer. Ria Scheewe (fotografie) en Henry Calvetti (olieverf schilderijen) bijten het spits af met hun tentoonstelling Stille Schoonheid. Hun expositie wordt zaterdag 3 februari aanstaande om 16 uur feestelijk geopend door kunstliefhebber Karin Eveleens. Iedereen is van harte welkom.

De één komt uit Amsterdam, de ander uit Marseille, maar allebei wonen ze al jaren in Aalsmeer waar ze iedere dag opnieuw geboeid raken door de schoonheid die ze in en rond Aalsmeer tegenkomen. En beide hebben ze een bijzonder talent om die schoonheid te vertalen in kunst: de een met de camera, de ander met verf en penseel. Ria is een echte sfeerfotograaf. Zij beheerst de kunst om de juiste sfeer op beeld vast te leggen. Met elke klik vangt ze een bijzonder ogenblik. Hij geniet ervan om stadsgezichten, landschappen, stillevens en portretten op zijn doek tot leven te brengen.

Van 3 februari tot en met 17 maart 2024 is de bijzondere kunst van Ria Scheewe en Henry Calvetti te zien in het Oude Raadhuis van KCA, iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. De kunstenaars zullen er geregeld zijn om persoonlijk tekst en uitleg te geven aan bezoekers.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Streep door Kwakelse bouwplannen onder rook van Schiphol

25 januari 2024Bron: NH Nieuws 24 januari 2024, 10.59 uur · Aangepast 24 januari 2024, 12.00 uur · Door Celine Sulsters
 
Een woningbouwproject in De Kwakel mag van de Raad van State niet doorgaan. Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) maakte bezwaar, omdat de beoogde locatie onder de aanvliegroute van Schiphol ligt. De gemeente Uithoorn had hem eerst om toestemming moeten vragen. 

Vorige week maakte demissionair minister Hugo de Jonge bekend dat het Rijk de regels rond vliegherrie bij Schiphol gaat aanpassen om een studentencampus in het Amstelveense Kronenburg mogelijk te maken. Daarvoor moet het Luchtvaartindelingsbesluit (Lib) worden aangepast. Die wijziging heeft geen invloed op het project in De Kwakel, omdat deze alleen gaat gelden voor LIB-4-gebieden. De Kwakel is een LIB-5-gebied. 
Gebied rondom Schiphol is opgedeeld in een LIB1-, LIB2-, LIB3-, LIB4- en LIB5-gebied. In LIB1-gebied (pal tegen landingsbaan aan) en LIB2-gebied (er iets verder vandaan) mogen - uitzonderingen daargelaten - vanwege gevaar en geluidhinder geen woningen staan. In LIB3-, LIB4- en LIB5-gebied gelden beperkingen voor bijvoorbeeld woningbouw. 
De gemeente Uithoorn dacht vanwege de grootte van het woningbouwproject sowieso niet met het LIB te maken te hebben en vroeg daarom geen toestemming aan de minister. Het gaat om de bouw van 18 woningen op de plaats van een boerderij, zomerhuis en schuur (waarbij de schuur blijft staan) aan Drechtdijk 125. Dat aantal woningen ligt onder het maximum van 25 woningen dat in bestaand stedelijk LIB-5-gebied zonder toestemming van de minister mag worden gebouwd.

Polderlandschap
Een woordvoerder van Harbers bepleitte daarentegen dat je de Drechtdijk met daaraan een lint van woningen omgeven door polderlandschap en een natuurgebied geen stedelijk gebied kunt noemen. De Raad van State besluit nu dat het inderdaad om agrarisch gebied gaat en er dus wél toestemming nodig is.  

Lees verder

Kunstroute Zijdelveld

23 januari 2024


In het weekend van 1 en 2 juni (12.00 – 17.00 uur) is het Zijdelveld in Uithoorn weer de ‘gaststraat ‘ voor creatievelingen. Voor deze negende editie worden er weer nieuwe schilders, beeldhouwers, fotografen en glaskunstenaars gezocht. Maar ook dichters, straatartiesten, hoedenmakers, zangers en dansers passen in ons ‘straatbeeld’.


Een weekend voor alle leeftijden waar 90 kunstenaars hun werk laten zien. Ook zijn er optredens en kinderactiviteiten. Het speelt zich allemaal af in 45 (voor)tuinen van de gastvrije bewoners aan het Zijdelveld. En natuurlijk is de horeca in de straat open.

Kijk voor meer informatie op www.kunstroutezijdelveld.nl of mail naar info@kunstroutezijdelveld.nl

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Zondag 2 juni 4e editie Ronde van de Stelling van Amsterdam

18 januari 2024


NOORD-HOLLAND Op zondag 2 juni 2024 staat de 4e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam op de fietsagenda. Vanaf de twee startlocaties in Uitgeest en Uithoorn maken de deelnemers een verrassende rit van 65, 120 of 170 km langs de oude verdedigingslinie van Amsterdam. De inschrijving voor dit zomerse fietsevenement van sportorganisatie Le Champion is nu geopend.

Na de succesvolle 3e editie met ruim 1.200 deelnemers vindt ook de 4e editie aan het begin van de zomer plaats. Deze plek op de fietskalender maakt dat de Ronde van de Stelling van Amsterdam buiten de schoolvakanties valt en dat de rit als voorbereiding op de Ronde van de Westfriese Omringdijk gereden kan worden.

Langs werelderfgoed
De routes brengen de deelnemers gedeeltelijk langs de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie is 135 kilometer lang en bestaat uit 46 forten en veel batterijen, dijken en sluizen. Sinds 1996 is door de UNESCO het belang van deze historische Nederlandse verdedigingslinie erkend en staat de Stelling op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Volop verzorging bij de forten
Naast de goede verzorging bij de start- en finishlocaties bij Fort aan den Ham in Uitgeest en UWTC in Uithoorn, wordt er onderweg ook voor goede ravitaillering gezorgd. De verzorgingsposten worden in stijl uitgekozen en zullen de zomerse tocht een historisch tintje geven.

Fietsen voor het Diabetes Fonds

Bij de 4e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam wordt er gefietst voor een nieuw goed doel. Vanaf dit jaar zetten de organisatie en de deelnemers zich in voor het Diabetes Fonds. Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes te voorkomen en te genezen. Dit doen zij via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Bij inschrijving voor de 4e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam hebben de deelnemers de mogelijkheid om een vrijwillige donatie aan het Diabetes Fonds te doen of om een sponsoractie te starten.

Inschrijven
Fiets jij op zondag 2 juni een van de mooie routes van 65, 120 of 170 km langs een ring van forten? Schrijf je dan nu in via www.rondevandestellingvanamsterdam.nl. Wil je goed voorbereid aan de start staan van de Ronde van de Stelling van Amsterdam of ben je op zoek naar leuke fietsuitdagingen in het voorjaar? Ontdek dan ook de andere fietsevenementen van Le Champion, zoals de Omloop van Zandvoort op 24 maart en de Ronde van Noord-Holland op 20 april.08-01-2024
 
 

Bron: website Stelling - bewerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs

Lees verder

Golfen voor een toekomst zonder Batten, een vorm van kinderdementie.

18 januari 2024


AMSTELLAND - Meld je aan voor het Amsterdamse Bos Golf Toernooi op 25 juni en steun daarmee Stichting Beat Batten. De opbrengst van dit toernooi draagt bij aan het financieren van hoopgevend onderzoek naar de ziekte van Batten. Batten is een nu nog dodelijke stofwisselingsziekte die vooral kinderen treft. Kinderen met Batten lijken bij hun geboorte gezond, maar gaan op jonge leeftijd steeds slechter zien en worden blind. Zij ontwikkelen epilepsie en verliezen hun spierkracht, spraakvermogen, motoriek, cognitie en hun geheugen. Meestal komen zij tussen hun 15de en 25ste levensjaar te overlijden. Op dit moment is er nog geen behandeling beschikbaar om de ziekte te remmen, te stoppen of te genezen. Wel is er hoopgevend onderzoek gaande. Kom in actie, meld je aan en draag bij aan het realiseren van een wereld zonder Batten!

Je kan op diverse manieren meedoen aan dit unieke evenement.

Samen speel je met 3 relaties door het prachtige Amsterdamse Bos.
1 keer per jaar kan je vanaf de heuvel in het bos afslaan en dat genoegen heb je als je met ons meedoet.
* als aanbieder van unieke veiling kavels;
* door te bieden op de kavels zodra de veiling is geopend (datum is nog niet bekend);
* door je vrienden en relaties te wijzen op deze veiling;
* door het doen van een donatie.

Klik op bijgaande de link. Aanmelden Amsterdamsebosgolf

 

Bron: Persbericht - verwerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs

Lees verder

Van jeugdvoorzitter tot teammanager en meer

14 januari 2024


Rob Straathof is sinds deze zomer zowel secretaris van het bestuur van Handbal Aalsmeer als teammanager van de Heren 1, dat meedraait in de top van het Nederlandse handbal en de laatste 6 jaar 4 keer landskampioen is geworden. Rob is zelf geen Aalsmeerder.

Hij is geboren in Het Zuiderpark, waar vroeger het ADO stadion was. Daar ben ik geboren als zoon van de melkboer. Ja. En jaren later zijn we in de Haarlemmermeer gaan wonen en tot zeven jaar geleden had ik nog nooit van de handbal Aalsmeer gehoord. Ik ben als jongen gaan handballen bij ROAC in Rijpwetering. Ik was zeker geen talent maar vond het wel een leuke sport en we hadden ook een leuk team.

Later gingen we in de Haarlemmermeer wonen en toen mijn kinderen tissen de acht en de tien jaar waren wilden ze ook gaan handballen en na een half jaartje bij de lokale club deden ze een proeftraining bij Handbal Aalsmeer bij Els Overbeek een oud-speelster uit de Dames 1, zei Straathof op RickFM. Ze hebben toe de overstap gemaakt en een half jaartje na die overstap vroeg Mike, de voorzitter van Handbal Aalsmeer of het niets voor mij was om jeugdvoorzitter te worden.

Structuur aanbrengen

Ik heb dat ruim zeven en een half jaar gedaan. Het is één van de leukste taken binnen de vereniging. Ik begon vooral structuur in de jeugdopleiding aan te brengen. Dus ik heb coördinatoren aangesteld, Je hebt zeg maar trainers en coaches en daarboven heb ik coördinatoren aangesteld. Die coördinatoren hebben tot functie om de trainers en coaches vooral met handbal bezig te laten zijn en niet met het rand gebeuren. Per leeftijdscategorie één coördinator in principe.

Het tweede wat ik veranderd heb is het afschaffen van de ouderbijeenkomsten waar de teams samengesteld werden. Die begonnen meestal leuk, maar eindigde vaak met ruzie, omdat het kind belang niet voorop stond. Nu zijn de trainers verantwoordelijk voor de teamindelingen. We werken met een groep trainers die vaak uit eigen geledingen voortkomen maar ook trainersopleidingen gevolgd hebben. Dat geldt zeker bij de jeugdselectieteams.

Beschermen van kinderen

Wat nieuw is de laatste jaren dat ter bescherming van de kinderen iedereen die met jeugd werkt over een VOG-verklaring, Verklaring van Omtrent Gedrag, moet beschikken. Iedere 3 jaar moet deze verklaring opnieuw afgegeven worden. Ook heeft Handbal Aalsmeer een vertrouwenspersoon. Bij Aalsmeer is dat een dame die overdag huisarts is.

Rob heeft al jeugdvoorzitter ook regels ingesteld in de omgang met kinderen. Zo mag je nooit alleen met een kind in de kleedkamer zitten, je mag wel high fives geven maar kinderen niet omhelzen en bij een gesprek moet er altijd een ouder of begeleider bij zijn. Het is geen garantie dat er nooit wat met kinderen gebeurt wat je niet zou willen, maar  Handbal Aalsmeer wil met deze maatregelen ongewenst gedrag wel buiten de deur te houden.

RICK FM – verslaggever Jan Tilburgs. Het hele interview met Rob Straathof is terug te luisteren via deze link Rob Straathof

Lees verder

De klas wordt een kas

12 januari 2024


Greenport Aalsmeer bouwt klaslokalen in Aalsmeer om tot kassen. Dat is onderdeel van een project om leerlingen meer in aanraking te laten komen met de sierteelt. Dat zei Monique van Weerdenburg van Greenport Aalsmeer in Goedemorgen Amstelland op RickFM.

De organisatie komt met een racecar vol tulpenbollen naar de klassen. Dan moeten de kinderen de bollen water geven en ook wordt er belichting boven gehangen, zoals in echte kassen. Ook zit er bij het project een lesprogramma. De kinderen moeten zorgen dat er genoeg licht en warmte is, zodat de tulpen goed groeien. Meestal kan er na ongeveer drie weken worden geoogst. De tulpen mogen dan door de leerlingen worden verkocht of weggegeven. Ook mogen de scholen de opbrengst houden, waarmee ze een uitje voor de kinderen kunnen organiseren.

In Aalsmeer doen vijftien klassen mee aan dit project. Ook mogen de kinderen mee naar de bloemenveiling en zelf op de knop drukken voor het veilingproces. De organisatie wil niet alleen basisschoolleerlingen enthousiast maken voor het vak, maar ook middelbare scholieren tot aan de universiteit aan toe, zegt Van Weerdenburg. Allemaal in de hoop dat een deel van de leerlingen later in de bloemenbranche gaat werken.

RickFM Nieuws - verslaggever Marco Koeleman

Lees verder

Gemeente steunt Qui Vive met € 51.000

12 januari 2024


De gemeente Uithoorn heeft besloten om de hockeyvereninging Qui Vive voor het seizoen 2023-2024 te ondersteunen met € 51.000. Qui Vive had hierom gevraagd omdat er voor dit seizoen een explotatietekort dreigt, waardoor de vereniging om zou kunnen vallen. Qui Vive geeft aan dat een sterk dalend ledental, oplopende energiekosten en een stijging in de lasten dankzij een beheersovereenkomst tussen Qui Vive Tennis en Qui Vive Hockey ten grondslag liggen aan de financiële problemen van Qui Vive.


De vereniging geeft aan dat men de afgelopen jaren heeft geprobeerd te bezuinigen waar mogelijk, maar het niet als optie ziet om de contributies nog verder te laten stijgen, vanwege risico op een verder dalend ledenaantal hierdoor. Inmiddels is Qui Vive een traject gestart met NOC*NSF over de koers van de vereniging met betrekking tot ledenaantallen.

Bestaansrecht

Vanuit de gemeentelijke sportnota en het sportakkoord dat met verenigigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven is afgesloten wordt veel waarde gehecht aan vitale aanbieders en sterke verenigingen. De gemeente Uithoorn vindt dan ook dat vanuit maatschappelijk oogpunt het onwenselijk is wanneer het bestaansrecht van een vereniging in het geding komt door bijvoorbeeld financiële problemen. Er sporten nu nog zo’n 600 leden.

Bij het omvallen van Qui Vive is het maar de vraag of deze allemaal zullen blijven hockeyen/sporten binnen of buiten de gemeentegrens. bovendien speelt dat nij een faillissement van Qui Vive de gemeente nog meer geld gaat kosten onder andere omdat de gemeente garant staat voor een eerdere lening van Qui Vive en de gemeente dan ook moet opdraaien voor het onderhoud van het sportcomplex. Kosten die nu door Qui vive betaald worden.

In onze uitzending van zondag 21 januari van Sport & Co spreken we rond 12.30 uur met de voorzitter van Qui Vive, Pieter Litjens, over hoe deze toestand is kunnen ontstaan en wat Qui Vive gaat doen om ook weer een financieel gezonde vereniging te worden.

 

Rick FM Nieuws - verslaggever Jan Tilburgs

Lees verder

Op 15 & 16 maart 2024: NLdoet

09 januari 2024


Op 15 & 16 maart 2024 is het weer tijd voor NLdoet.

Deze dagen staan in het teken van vrijwilligerswerk onder de aandacht brengen. Door middel van verschillende acties worden inwoners uitgenodigd om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen. Ook kunnen inwoners kennismaken met vrijwilligerswerk en wie weet blijven ze zich wel inzetten.

Dit is een mooie kans om als vrijwilligersorganisatie mee te gaan met deze landelijke actie en mogelijk nieuwe vrijwilligers te werven.

In dit bericht worden tips gedeeld en beschreven welke rol het Steunpunt vrijwilligerswerk kan spelen.

 

Financiële bijdrage aanvragen
Het is tot 31 januari 2024 mogelijk om een financiële aanvraag in te dienen bij het Oranjefonds voor een NLdoet activiteit. 350,- is het maximaal aan te vragen bedrag. Er geldt wel: op = op!


Activiteiten
NLdoet heeft op hun website veel ideeën en tips staan met betrekking tot het bedenken en uitvoeren van activiteiten. Neem een kijkje in de verschillende draaiboeken voor wat inspiratie.

 

Promotie
Wat betreft de promotie van activiteiten deelt NLdoet ook tips. Daarnaast zijn er verschillende communicatiemiddelen gratis te downloaden.

 

Wat kan het Steunpunt Vrijwilligerswerk voor jullie betekenen?
Voor NLdoet is het belangrijk om te weten dat vrijwilligersorganisaties zelf verantwoordelijk zijn voor het bedenken, promoten en uitvoeren van de activiteit.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk kan meedenken over de activiteit en helpen in de promotie. Zo zal er een pagina op de website komen, waarop alle aangeboden activiteiten in Uithoorn voor NLdoet komen te staan. In de loop naar 15 & 16 maart toe, zullen er meerdere berichten op de sociale media geplaatst worden. Als jullie hiervan gebruik willen maken, is het belangrijk dat je op tijd alle informatie van de activiteit naar ons stuurt (vrijwilligerswerk@stdb.nl). Ook zal er vanuit het Steunpunt Vrijwilligerswerk een algemeen persbericht geschreven worden over NLdoet. Deze wordt naar de kranten gestuurd.

 

Belangrijk: Wat het Steunpunt Vrijwilligerswerk doet qua promotie is extra. Vergeet dus niet om ook eigen promotie in gang te zetten.

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

Lees verder

Inschrijving Kunstroute Zijdelveld

09 januari 2024


Het is zover! Je kunt je weer aanmelden voor de allerleukste kunstroute.

In het weekend van 1 en 2 juni (12.00 – 17.00 uur) is het Zijdelveld in Uithoorn weer de ‘gaststraat ‘ voor creatievelingen. Voor deze negende editie worden er weer nieuwe schilders, beeldhouwers, fotografen en glaskunstenaars gezocht. Maar ook dichters, straatartiesten, hoedenmakers, zangers en dansers passen in ons ‘straatbeeld’.

 Doe jij ook mee?
Inschrijven kan per mail tot 1 maart 2024 via: kunstroutezijdelveld@gmail.com

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch

 

Lees verder

Golden Earring Undercover in De Kwakel

04 januari 2024


DE KWAKEL - Golden Earring is de grootste rockband die Nederland ooit gekend heeft en waaraan helaas na vijftig jaar abrupt een einde is gekomen. Wat in 2018 begon als Undercoversessie van Golden Earring resulteerde in 2021 uiteindelijk in de oprichting van de band Golden Earring Undercover. De vijf muzikanten van Golden Earring Undercover die allemaal hun roots in de Hofstad hebben liggen en beschikken over een gezonde portie Haagse bluf, kunnen bogen op een grote en respectabele staat van dienst én werken regelmatig samen met een aantal van de oerleden van de Earring. Met andere woorden: zij zijn de
aangewezen personen om het omvangrijke repertoire van onze nationale rocktrots
voortaan live te vertolken. Geen tribute-band dus, maar een waardige en terechte hommage aan (de muziek van) Golden Earring die wij op zaterdagavond 9 maart 2024 mogen verwelkomen in
Dorpshuis de Quakel.


Alle grote hits worden gespeeld, maar ook minder bekende nummers en repertoire
uit de begintijd van (toen nog) ‘The Golden Earrings’ zullen de revue passeren.
Golden Earring Undercover bestaat uit: Martin van der Starre (Jan Akkerman Band,
The Analogues) – zang Ron Knoester (The Clarks, Pioniers van de Nederpop, Billy
The Kid) – gitaar/zang Dave Bordeaux (Diesel, La Bomba, Billy The Kid) – bas/zang
Dennis van Hoorn (Najib Amhali, Twarres, Erikah Karst) – drums Bas Knoester (Sem
Rozendaal Band) – gitaar.

Lees verder

Gregs snackcontainer krijgt een tent

08 december 2023


De eigenaar van de Snackbar staat anderhalf jaar in een zeecontainer.

De afgelopen tijd heeft hij wat problemen gehad met onder meer de stroomvoorziening. Daarom heeft hij nu een aggregaat aangeschaft.

Ook heeft Greg's snacks bij de zeilmakerij in De Kwakel een tent besteld, zei hij tegen RickFM.

In die tent die voor de huidige omgebouwde zeecontainer komt te staan, zullen ook heaters en tafels worden gezet zodat in deze koude dagen er weer mensen warmpjes kunnen eten.

De snackbar moet worden verbouwd en daarom zit Greg in de zeecontainer. Dat gaat mogelijk meer dan anderhalf jaar duren, maar daar zitten volgens hem ook voordelen aan. Zo zijn de kosten nu lager en hij denkt bij speciale dagen, zoals Koningsdag en de Kwakelse Kermis, meer klanten te krijgen, omdat hij midden op het plein voor het Dorpshuis in De Kwakel staat.

Door verslaggever Marco Koeleman

Lees verder

Finale verkiezing Onderneming van het Jaar Uithoorn & De Kwakel.

06 december 2023


UITHOORN - De finalisten zijn bekend. Er is nog één wildcard. Stem op jouw publieksfavoriet en kom op 8 maart 2024 tijdens de finale in Het Rechthuis te weten of jouw favoriet verkozen is tot Onderneming van het jaar. Kaartjes zijn nu al te koop.

Stemmen:
https://www.verkiezing-ovhj.nl/genomineerden-stemmen-publieksfavoriet/

Bekijk de finalisten:
https://www.verkiezing-ovhj.nl/

 

Bron: Persbericht - bewerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs en Hans busscher

 

Lees verder