Rick FM Twitter feed
De Rick FM Nederpop Tip van deze week is 'Morgen wordt fantastisch' van @acdaendemunnik De Reünie van Acda en de M… twitter.com/i/web/status/1…
Sportweekend Rick FM; Zaterdagmiddag, 17.00-18.00 uur, Het Tussendoortje Live Sport. Zondag 11.00-13.00 uur Sport &… twitter.com/i/web/status/1…
Zondag in Rood Wit Blauw is Yves Berendse aan de telefoon, 13.00 - 14.00 uur. Over z’n nieuwe single is "Je hebt he… twitter.com/i/web/status/1…
De Rick FM Nederpop Tip van deze week is 'Het einde van misschien' van Vreemde Kostgangers. Het nummer komt van he… twitter.com/i/web/status/1…
Deze zondag om 11:00 in Sport&Co: Blikken we terug en vooruit met @sv_KDO en @fcAalsmeer, bij ons in de studio erev… twitter.com/i/web/status/1…
2de Paasdag een nieuw kinderprogramma van 17.00 tot 18.00 Met kinderen voor kinderen ( ook volwassen)
Stemmen mag tot 21.00. Deze keer is in onze Gemeente een hoge opkomst.

Vijf vragen aan burgemeester Heiliegers over de komende verkiezingen

Pieter Heiliegers, burgemeester van gemeente Uitho

UITHOORN - De Provinciale Staten- en Waterschaps- verkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 15 maart kiezen we de “statenleden”. Statenleden hebben het laatste woord over besluiten op het gebied van bijvoorbeeld verkeer, (provinciale) wegen, openbaar vervoer in de regio, landbouw en natuur.  Maar zij kiezen ook leden van de Eerste Kamer. Bij de Waterschapsverkiezingen stemmen we voor het algemeen bestuur van een waterschap. Het algemeen bestuur bepaalt het beleid van het waterschap en controleert het dagelijks bestuur. Wat moeten we nog meer weten over deze verkiezingen? Burgemeester Pieter Heiliegers van de gemeente Uithoorn geeft antwoord op vijf vragen.

 1. Op 15 maart kiezen we de Provinciale Statenleden. Zij beslissen mee over provinciale aangelegenheden als verkeer en landbouw, maar kiezen ook wie in de Eerste Kamer komt. Hoe zit dat precies?

-- De Eerste Kamer wordt in Nederland niet rechtstreeks gekozen door burgers. Toch bepaalt u als kiezer indirect wie er in de Eerste Kamer komt. Want zij worden ook gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart stem u dus in zekere zin ook voor de Eerste Kamerverkiezingen. Niet onbelangrijk, de Eerste Kamer is medewetgever en controleert de regering. De nieuwe Eerste Kamer vergadert voor het eerst op dinsdag 13 juni 2023. Een week eerder, op 6 juni 2023, is de laatste vergaderdag van de huidige Kamer. Op die dag vindt ook het afscheid plaats van leden die niet terugkeren in de nieuwe Kamer.

 2. Waar stemmen we precies voor bij de Waterschapsverkiezingen?

-- Bij de Waterschapsverkiezingen stemt u wie er in het bestuur komt van, in ons geval, het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het bestuur bepaalt het beleid van het waterschap en controleert het dagelijks bestuur. Nederland ligt voor een groot deel onder zeeniveau. Dat maakt ons kwetsbaar voor overstromingen. U herinnert zich vast nog de grote overstroming in Limburg in 2021. Een crisis van ongekende omvang. De waterschappen werken dan (in samenwerking met de Veiligheidsregio) met man en macht om de schade te beperken en slachtoffers te voorkomen. De waterschappen houden zich ook  bezig met het beheer van dijken en sluizen om Nederland te beschermen tegen overstromingen, het zuiveren van afvalwater en ze zorgen voor voldoende water. Bijvoorbeeld door water op te slaan bij droogte en water weg te pompen als het veel regent. En ze zorgen dat het water in sloten, rivieren en beken schoon en gezond is voor mens, plant en dier. Ook zijn ze verantwoordelijk voor gezond drinkwater.

 3. Waar in Uithoorn en De Kwakel kan gestemd worden? 

-- We hebben 14 locaties. Het gemeentehuis, Dorpshuis de Quakel, gymzaal De Quakel, KnA gebouw, het Alkwin Kollege, Buurthuis Ponderosa, Wijkcentrum Bilderdijkhof, de Evangelische Christen Gemeenschap, Sportvereniging KDO, Legmeervogels, Thamerkerk,  Poldersport de Kwakel, De Schutse P.G.U en de MFA de Scheg. Inwoners kunnen bij álle locaties terecht. Geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

 4. Gelden er coronamaatregelen bij deze verkiezingen?

-- Op dit moment is er geen noodzaak tot het nemen van maatregelen. We begrijpen echter dat we inwoners hebben die nog voorzichtig zijn. Daar willen we rekening mee houden. Daarom richten we 1 stemlocatie extra ruim in, waardoor er voldoende afstand gehouden kan worden: De Schutse.

 5. Is er stemhulp beschikbaar?

-- Zeker, bijvoorbeeld op www.noord-holland.mijnstem.nl. De verschillende standpunten van alle politieke partijen worden op deze site goed toegelicht. En voor de Waterschapsverkiezing kan de website www.agv.mijnstem.nl geraadpleegd worden.

 Op www.uithoorn.nl vindt u alle praktische informatie over stemlocaties in onze gemeente, de openingstijden van de stemlokalen en wat u kunt doen als u zelf niet in staat bent om te stemmen.

 

Bron: Persbericht Gemeente Uithoorn - Bewerkt voor Rick FM door Marga Kouw