Van jeugdvoorzitter tot teammanager en meer

Rob Straathof is sinds deze zomer zowel secretaris van het bestuur van Handbal Aalsmeer als teammanager van de Heren 1, dat meedraait in de top van het Nederlandse handbal en de laatste 6 jaar 4 keer landskampioen is geworden. Rob is zelf geen Aalsmeerder.

Hij is geboren in Het Zuiderpark, waar vroeger het ADO stadion was. Daar ben ik geboren als zoon van de melkboer. Ja. En jaren later zijn we in de Haarlemmermeer gaan wonen en tot zeven jaar geleden had ik nog nooit van de handbal Aalsmeer gehoord. Ik ben als jongen gaan handballen bij ROAC in Rijpwetering. Ik was zeker geen talent maar vond het wel een leuke sport en we hadden ook een leuk team.

Later gingen we in de Haarlemmermeer wonen en toen mijn kinderen tissen de acht en de tien jaar waren wilden ze ook gaan handballen en na een half jaartje bij de lokale club deden ze een proeftraining bij Handbal Aalsmeer bij Els Overbeek een oud-speelster uit de Dames 1, zei Straathof op RickFM. Ze hebben toe de overstap gemaakt en een half jaartje na die overstap vroeg Mike, de voorzitter van Handbal Aalsmeer of het niets voor mij was om jeugdvoorzitter te worden.

Structuur aanbrengen

Ik heb dat ruim zeven en een half jaar gedaan. Het is één van de leukste taken binnen de vereniging. Ik begon vooral structuur in de jeugdopleiding aan te brengen. Dus ik heb coördinatoren aangesteld, Je hebt zeg maar trainers en coaches en daarboven heb ik coördinatoren aangesteld. Die coördinatoren hebben tot functie om de trainers en coaches vooral met handbal bezig te laten zijn en niet met het rand gebeuren. Per leeftijdscategorie één coördinator in principe.

Het tweede wat ik veranderd heb is het afschaffen van de ouderbijeenkomsten waar de teams samengesteld werden. Die begonnen meestal leuk, maar eindigde vaak met ruzie, omdat het kind belang niet voorop stond. Nu zijn de trainers verantwoordelijk voor de teamindelingen. We werken met een groep trainers die vaak uit eigen geledingen voortkomen maar ook trainersopleidingen gevolgd hebben. Dat geldt zeker bij de jeugdselectieteams.

Beschermen van kinderen

Wat nieuw is de laatste jaren dat ter bescherming van de kinderen iedereen die met jeugd werkt over een VOG-verklaring, Verklaring van Omtrent Gedrag, moet beschikken. Iedere 3 jaar moet deze verklaring opnieuw afgegeven worden. Ook heeft Handbal Aalsmeer een vertrouwenspersoon. Bij Aalsmeer is dat een dame die overdag huisarts is.

Rob heeft al jeugdvoorzitter ook regels ingesteld in de omgang met kinderen. Zo mag je nooit alleen met een kind in de kleedkamer zitten, je mag wel high fives geven maar kinderen niet omhelzen en bij een gesprek moet er altijd een ouder of begeleider bij zijn. Het is geen garantie dat er nooit wat met kinderen gebeurt wat je niet zou willen, maar  Handbal Aalsmeer wil met deze maatregelen ongewenst gedrag wel buiten de deur te houden.

RICK FM – verslaggever Jan Tilburgs. Het hele interview met Rob Straathof is terug te luisteren via deze link Rob Straathof