SCAU PRESENTEERT… HET NIEUWE CULTURELE SEIZOEN 2023-2024

UITHOORN - In februari 2023 bestond de SCAU (Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn) dertig jaar. Na de corona-uitbraak zijn veel kleine podia ter ziele gegaan. Gelukkig floreert de SCAU nog steeds, mede dankzij een zeer trouw publiek, waarvoor hulde. De SCAU hoopt dat cultuurliefhebbers ook in het komende seizoen weer in groten getale naar De Schutse komen om de schoonheid en de troost van de podiumkunsten te beleven. Iedereen is van  harte welkom bij het afwisselende seizoen 2023-2024. De aanvangstijd is steeds 14.30 uur; de deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open.

SEIZOENSOVERZICHT
 

- 17 september 2023: Openingsconcert door Beatrice en Vera van der Poel, met Patrick van Herrickhuyzen op piano: ‘ABBA XS’. (XS=Extra Small).

De zussen Beatrice en Vera van der Poel zingen het repertoire van ABBA op een bijzondere manier, zoals de liedjes geschreven zijn: bij de piano. Ze zingen en vertellen het verhaal van ABBA, het succes, de roddels, het drama . Geniet van een loepzuivere Dancing Queen, een smooth The Winner Takes It All en Knowing Me Knowing You. Luister naar Voulez Vous, SOS en Mamma Mia.

- 15 oktober 2023: Cellosonates van Debussy, Poulenc en Vermeulen door Lidy Blijdorp en Tobias Borsboom.

Celliste Lidy Blijdorp won in 2020 twee Edisons Klassiek: de Debuutprijs en de Publieksprijs. Samen met pianist Tobias Borsboom speelt zij de cellosonates van de Franse componisten Debussy en Poulenc en de meeslepende, eerste Cellosonate van de Nederlandse componist Matthijs Vermeulen (1888 – 1967), die zich liet inspireren door diezelfde Debussy en Poulenc! Verder orkeststukken van Ravel, door Lidy Blijdorp bewerkt voor cello en piano. Zij is een oerkracht op de cello, de energie spat er vanaf. ‘Fasten your seatbelts’.

- 19 november 2023: Andries Tunru met ‘Marmer’.

Toen Michelangelo zijn 5,5 meter hoge blok marmer kreeg – en wat zal die flitsbezorger gevloekt hebben-, wist hij: mijn meesterwerk, dé David, zit er al in. Ik hoef slechts weg te hakken wat het niet is. Zo ook cabaretier Andries Tunru. Blijmoedig beitelt hij weg tot niets anders dan de kern overblijft. Een programma met messcherpe grappen, bruisende verhalen en verbluffende improvisaties.

 

 

 

- 17 december 2023: ‘Kerst met Koningsberger’ – kerstconcert met Maarten Koningsberger en Matangi Strijkkwartet.

Geen traditioneel Kerstconcert met koor, maar een origineel optreden van de gulle bariton Maarten Koningsberger, die begeleid wordt door het befaamde Matangi Strijkkwartet. In september 2020 was Koningsberger ook bij de SCAU, toen met Ierse en Schotse volksliederen van Beethoven. Nu dus met klassieke kerststukken, bijvoorbeeld ‘Wiegenlied’ van Brahms en ‘Noël’ van Fauré, maar ook met lichtvoetig kerstrepertoire zoals ‘Jingle Bells’ en ‘Let it snow!’. Om vast in de kerstsfeer te komen.

- 21 januari 2024: Helmert Woudenberg met solo over acteur Louis Bouwmeester.

Er zijn wel foto's, maar nauwelijks beeld- en geluidsopnamen die een indruk geven van Bouwmeesters ( 1842- 1925) ongeëvenaarde meesterschap. In zijn zestiende solo laat Helmert Woudenberg die voor het toneel gouden tijd herleven en onderzoekt hij wat het talent van Louis Bouwmeester zo uitzonderlijk maakte. Het wordt een ode aan een magistrale speler en aan de toneelspelkunst in het algemeen.

- 18 februari 2024: Vioolsonates van Beethoven en Schumann door Tosca Opdam en Nicolas van Poucke.

Violiste Tosca Opdam en pianist Nicolas van Poucke behoren onderhand tot de grote namen in de klassieke muziek. Zij won de eerste prijs op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back en wordt geprezen om haar ‘betoverende muzikale persoonlijkheid’. Haar debuut-CD ‘Soundscapes’ is zeer lovend ontvangen. Nicolas van Poucke groeide op in een familie van beroepsmusici. Op zesjarige leeftijd begon hij met pianospelen. Na een uitverkocht recital in het Amsterdamse Concertgebouw werd hij ‘de jonge vrijdenker onder de Nederlandse pianisten’ genoemd. Op het programma vioolsonates van Beethoven en Schumann en werken van Amanda Maier en Christiaan Sinding.

- 17 maart 2024: Pianoduo Beth & Flo met ‘Ensuite’.

Beth & Flo zijn twee klassiek geschoolde pianistes die een brug slaan tussen concertzaal en theater. Ze spelen en zingen prachtig, hebben veel humor en schuwen de cabareteske aanpak niet. ‘Ensuite’ speelt zich af in het Parijs van begin 20e eeuw in de bar Le Boeuf sur le Toit. Niet alleen componisten als Ravel, Milhaud, Debussy en Stravinsky spelen hier een rol, maar ook Dhiagilev, Hemingway, en Charlie Chaplin. In het broeierige, opgewonden sfeertje binnen in die bar kan van alles gebeuren.

- 21 april 2024: feestelijk slotconcert - ‘Carte Blanche voor Bob Berkemeier’.

In december 2023 wordt voorzitter van de SCAU Bob Berkemeier 75. Daarom krijgt hij carte blanche in deze kleurrijke seizoensafsluiting. Bob heeft fantastische musici uitgenodigd: sopraan Clara de Vries, klarinettist Hanka Clout en pianist Steven Faber. Met z’n drieën brengen zij o.a. ‘Der Hirt auf dem Felsen’ van Schubert en een grote aria van Mozart. Ook de Fantasiestücke van Schumann komen langs. Verder veel aandacht voor vrouwelijke componisten zoals Lili Boulanger. Wat een feest!

VERKOOP ABONNEMENTEN EN LOSSE KAARTEN
 

Op de website www.scau.nl zijn online abonnementen en losse kaarten te bestellen. Klik op ‘Tickets’ of ‘Kaarten bestellen’ en volg de instructies. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de antwoordkaart bij de seizoensbrochure 2023-2024 (gratis af te halen bij de boekwinkels Bruna en Readshop, bij de bibliotheek en bij Gerrit).

De volgende abonnementen zijn mogelijk:

A: Alle 8 evenementen:               €  100 (€ 12,50 per kaart)

B: 6 evenementen naar keuze:  €    84  (€ 14,00 per kaart)

C: 4 evenementen naar keuze:  €    64  (€ 16,00 per kaart)

U kunt zich dus als abonnementhouder aanmelden via de website www.scau.nl of door de antwoordkaart uit de papieren seizoensbrochure in te sturen en tegelijk het bedrag over te maken op rek.nr. NL23INGB 0007412734.

Losse kaarten à € 17,50 (jongeren onder de 16 jaar à € 10,00) zijn op drie manieren verkrijgbaar: 

* het hele jaar door online bestellen via www.scau.nl;

* vanaf anderhalve week voor de optredens bij Read Shop (Zijdelwaardplein) en Bruna (Amstelplein);

* vanaf een half uur voor aanvang aan de zaal.

Bron: Persbericht bewerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs