Gemeente steunt Qui Vive met € 51.000

De gemeente Uithoorn heeft besloten om de hockeyvereninging Qui Vive voor het seizoen 2023-2024 te ondersteunen met € 51.000. Qui Vive had hierom gevraagd omdat er voor dit seizoen een explotatietekort dreigt, waardoor de vereniging om zou kunnen vallen. Qui Vive geeft aan dat een sterk dalend ledental, oplopende energiekosten en een stijging in de lasten dankzij een beheersovereenkomst tussen Qui Vive Tennis en Qui Vive Hockey ten grondslag liggen aan de financiële problemen van Qui Vive.


De vereniging geeft aan dat men de afgelopen jaren heeft geprobeerd te bezuinigen waar mogelijk, maar het niet als optie ziet om de contributies nog verder te laten stijgen, vanwege risico op een verder dalend ledenaantal hierdoor. Inmiddels is Qui Vive een traject gestart met NOC*NSF over de koers van de vereniging met betrekking tot ledenaantallen.

Bestaansrecht

Vanuit de gemeentelijke sportnota en het sportakkoord dat met verenigigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven is afgesloten wordt veel waarde gehecht aan vitale aanbieders en sterke verenigingen. De gemeente Uithoorn vindt dan ook dat vanuit maatschappelijk oogpunt het onwenselijk is wanneer het bestaansrecht van een vereniging in het geding komt door bijvoorbeeld financiële problemen. Er sporten nu nog zo’n 600 leden.

Bij het omvallen van Qui Vive is het maar de vraag of deze allemaal zullen blijven hockeyen/sporten binnen of buiten de gemeentegrens. bovendien speelt dat nij een faillissement van Qui Vive de gemeente nog meer geld gaat kosten onder andere omdat de gemeente garant staat voor een eerdere lening van Qui Vive en de gemeente dan ook moet opdraaien voor het onderhoud van het sportcomplex. Kosten die nu door Qui vive betaald worden.

In onze uitzending van zondag 21 januari van Sport & Co spreken we rond 12.30 uur met de voorzitter van Qui Vive, Pieter Litjens, over hoe deze toestand is kunnen ontstaan en wat Qui Vive gaat doen om ook weer een financieel gezonde vereniging te worden.

 

Rick FM Nieuws - verslaggever Jan Tilburgs