Fotokring Uithoorn in het teken van het silhouet

Het evenement vindt plaats van 24 april 2024 t/m 30 april 2024

Foto Mladen Cicek

De afgelopen tijd hebben leden van de Fotokring Uithoorn zich uitgeleefd in het onderwerp 'Silhouet'.

Een silhouet is een beeld met een zwart deel, waarvan alleen de contouren zichtbaar zijn. Dit weglaten van detail voegt -als het goed is- iets toe aan het beeld dat je ziet. Het maakt nieuwsgierig, je wilt het beter bekijken. Bij een klassiek silhouet ga je zelf de details invullen die niet zichtbaar zijn.

Het woord silhouet is ontstaan doordat Étienne Silhouette (1709-1767), de Franse controleur-generaal van financiën onder Lodewijk XV, flinke bezuinigingen moest doorvoeren en als goedkope kunstvorm portretten in de vorm van schaduwen op muren aanbracht, in plaats van dure schilderijen.

Tentoonstelling
Inmiddels kent fotografie natuurlijk ook silhouetten. Maar dat zijn lang niet altijd meer portretten. En juist daarom kan de Fotokring een interessante tentoonstelling van 36 foto’s samenstellen. Soms is het silhouet het hoofdonderwerp, soms voegt het iets toe aan het hoofdonderwerp omdat de compositie anders te saai zou zijn.  Een silhouet kan dus ook een willekeurige persoon zijn die een leegte op een beeld opvult.

De foto's worden de hele maand april tentoongesteld in het gemeentehuis van Uithoorn. Je kunt ze bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. 

De Fotokring Uithoorn is al meer dan 10 jaar een vaste exposant daar, meestal één keer per jaar.
 

Door redacteur Jan Tilburgs