Rick FM Twitter feed
Sportweekend Rick FM; Zaterdagmiddag, 17.00-18.00 uur, Het Tussendoortje Live Sport. Zondag 11.00-13.00 uur Sport &… twitter.com/i/web/status/1…
Zondag in Rood Wit Blauw is Yves Berendse aan de telefoon, 13.00 - 14.00 uur. Over z’n nieuwe single is "Je hebt he… twitter.com/i/web/status/1…
De Rick FM Nederpop Tip van deze week is 'Het einde van misschien' van Vreemde Kostgangers. Het nummer komt van he… twitter.com/i/web/status/1…
Deze zondag om 11:00 in Sport&Co: Blikken we terug en vooruit met @sv_KDO en @fcAalsmeer, bij ons in de studio erev… twitter.com/i/web/status/1…
2de Paasdag een nieuw kinderprogramma van 17.00 tot 18.00 Met kinderen voor kinderen ( ook volwassen)
Stemmen mag tot 21.00. Deze keer is in onze Gemeente een hoge opkomst.
De Rick FM Nederpop Tip van deze week is 'Ik voel me goed' van Shary-An. Het nummer komt uit het TV programma 'Tul… twitter.com/i/web/status/1…

CRASH en de Renovatie door Stadsherstel

UITHOORN - Met ingang van 1 oktober 2022 is Stadsherstel Amsterdam N.V. eigenaar van het Fort bij Aalsmeer en daarmee de nieuwe huisbaas van CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45.

Het Fort bij Aalsmeer is in 1905 opgeleverd als een van de fortificaties van de Stelling van Amsterdam. De stelling was bedoeld om de hoofdstad, Amsterdam, een beleg van 6 maanden te laten doorstaan. Alle benodigde voorzieningen waren binnen de stelling, als ring rondom Amsterdam aangelegd, beschikbaar. Vanaf de oplevering is het fort gebruikt door de Nederlandse strijdkrachten totdat in mei 1940 Nederland door de Duitsers werd bezet. Het fort is in de oorlog gebruikt als munitieopslag. Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort als magazijncomplex gebruikt en later in gebruik genomen door de nu al enige tijd opgeheven B.B. (Bescherming Bevolking). Daarna is een deel van het fortgebouw gebruikt voor brandweer oefeningen.

In 2007 is het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in een deel van het fortgebouw getrokken. Sindsdien is onze collectie uitgebreid. Nu, in 2022, staan wij aan de vooravond van een ingrijpend project. De huidige eigenaar, Stadsherstel Amsterdam N.V. start binnenkort met de renovatie van het gehele fortgebouw. De renovatie is veelomvattend. Het dak krijg nieuw bitumen en de toplaag met gras zal weer worden terug geplaatst. Van binnen wordt het gebouw ’in oude luister’ hersteld. De nog beschikbare originele materialen en elementen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Ook de buitenkant krijgt een opknapbeurt.

De renovatie zal in een aantal fasen plaatsvinden. Er wordt begonnen met de renovatie van het afgebrande deel van het fort, dat deel waar de brandweer oefeningen heeft gehouden. Als dat deel is opgeleverd zal CRASH dat deel als opslag gebruiken voor de materialen die in het deel ter rechterzijde van de poterne zijn opgeslagen. Zo maakt CRASH ruimte voor Stadherstel om dat deel van het gebouw ongehinderd te renoveren. Wij zullen in deze fase wel moeten inschikken. De tijdelijke exposities zullen worden opgeheven, zodat wij wat speelruimte krijgen voor de vaste expositie. Na oplevering van dat deel kan CRASH daar het museum opnieuw inrichten. Zodra wij het museum hebben verplaatst kan Stadherstel het laatste deel van het fort aanpakken. De verwachting is dat dit gehele project zeker een jaar zal duren.

De eerste fase van de verbouwing heeft geen gevolgen voor de museumopening. Daarna zal CRASH naar alle waarschijnlijkheid open blijven tijdens de voorbereiding van fase 2, de renovatie van het rechter deel. De herinrichting van het museum in de nieuwe ruimten heeft tot gevolg dat wij enige tijd gesloten zullen zijn. Die periode houden wij natuurlijk zo kort mogelijk. De actueel status zal op onze website worden gepubliceerd. Ook onder het menu ’Agenda’ is de actuele status over onze openingstijden te raadplegen.

CRASH heeft na deze renovatie de beschikking over ruimten die toekomstbestendig zijn. Zo worden de toilet groepen nieuw gebouwd en wordt gewerkt aan verduurzaming, zeker op het gebied van energie. De expositie zal een vernieuwde opzet krijgen. Daar wordt met een team hard over nagedacht. Er zijn echter veel handen nodig om onze materialen en objecten veilig en kundig te verplaatsen. Daarom verwelkomen wij graag nieuwe vrijwilligers die zich daarvoor willen inzetten.

Het museum is geopend op zaterdag en de tweede zondag van de maand van 10:30 - 1:30 uur.
De toegang voor het museum bedraagt € 7,50 voor volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder,
€ 4,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar, donateurs en veteranen hebben gratis toegang. Vrienden van Stadsherstel hebben toegang tegen gereduceerd tarief, € 6,50 en € 3,00.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in het fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM te Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout.

Als u reserveert voor de toegang en de lezing bent u zeker van toegang. Reserveren kan via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.