Bewonersavond over Schiphol

UITHOORN - "Gaat het óóit beter worden?", was gisteravond de prangende vraag tijdens de bewonersbijeenkomst in Uithoorn. Bewoners uitten hun zorgen over de overlast door de luchthaven bij onder andere Schipholbaas Ruud Sondag en Michiel van Dorst van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Onder hen was ook Uithoornaar Christiaan Knaap, die zijn roetfilter had meegenomen: "Om te laten zien hoe vies hij was geworden in drie maanden tijd", vertelt Christiaan. 
Het is geen nieuw verhaal dat de bewoners vertellen, maar de emotie is er niet minder om. "Ik voel mij slecht behandeld door Schiphol", zei Elfriede Henraat uit Uithoorn tegen de CEO van de luchthaven. "U brengt mij zowel psychisch als fysiek schade toe."

Elfriede woont in het dorp sinds de jaren '90 en precies onder de 'beruchte bocht' waar de vliegtuigen draaien nadat ze zijn opgestegen vanaf de Aalsmeerbaan. Ramen kunnen bij haar vanwege de overlast niet open en buiten zitten doet ze liever niet. 

"Geluidsoverlast, elke dag. Je hebt altijd angst voor je gezondheid. Slaapverstoringen: dat is niet oké. Schiphol weet al heel lang dat het aan de hand is. En willens en wetens gaat u door om mij schade toe te brengen, en dat is eigenlijk een vorm van mishandeling. Wat gaat u doen aan die geluidsoverlast, de fijnstof en andere narigheid die over mijn hoofd komt?''

'Meer van hetzelfde'
Niet de minste koppen uit de luchtvaartwereld waren dinsdagavond aanwezig om de bewoners antwoorden te geven op hun prangende vragen. CEO Ruud Sondag van Schiphol reageert aangedaan op de emotionele oproep van Elfriede Henraat. "Ik moet u eerlijk zeggen dat het me aangrijpt als ik u hoor."

Hij drukt haar daarbij op het hart dat Schiphol niet meer het Schiphol is uit het verleden, maar het nu écht over een andere boeg gooit. "We moeten het anders gaan doen en dat begint ermee dat we woorden geven aan de erkenning en het besef bij Schiphol zélf dat het gewoon welletjes is. Dat het anders moet."

Toch voelen de antwoorden die de bewoners kregen als 'meer van hetzelfde'. Een bekend verhaal. "De Europese regelgeving en ook nationale regelgeving staat ons niet toe om hier te snel stappen in te zetten", legt Heleen Groot uit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).  

De krimp is volgens de kopstukken het antwoord op de geluidsoverlast. Dan zou er minder via de Aalsmeerbaan gevlogen worden en worden de dorpen Aalsmeer, De Kwakel en Uithoorn ontlast. Maar voorlopig is een krimp van de baan door bemoeienis van de VS en de Europese Commissie.

Luchtkwaliteit
Ook de luchtkwaliteit in de woonkernen kreeg extra aandacht tijdens de bewonersbijeenkomst. Directeur Heleen Groot van het Programma Omgeving Luchthaven Schiphol (POLS) liet de bewoners even steigeren toen ze het rapport van eind 2023 aanhaalde.

Uit dit rapport blijkt namelijk dat de concentratie aangetroffen kwalijke stoffen afkomstig van vliegverkeer verrassend genoeg 'meevalt' in de lucht. Zo lichtte Heleen Groot toe zelf ook enorm verbaasd te zijn, zeker omdat het vliegverkeer zelfs minder fijnstof zou uitstoten dan bijvoorbeeld het koken op gas: 

Volgens het ministerie zou het afnemen van de lokale luchtkwaliteit zelfs voor 95 procent door ándere bronnen dan de luchthaven komen. De omwonenden van Schiphol reageerden lachend en vol ongeloof op deze uitspraak. Maar Heleen Groot meldde dat er daarom ook een second opinion gaat komen omdat de uitkomsten anders waren dan de verwachtingen.  

Bewoner Christiaan Knaap stond vervolgens op met een zwarte ventilatiefilter onder z'n arm, en richtte zich tot Ruud Sondag van Schiphol. "We hebben een tijd geleden een ventilatiesysteem geïnstalleerd in ons huis om de ramen dicht te kunnen houden zodat je de vliegtuigen niet hoort. Zo'n filter moet je elke drie maanden reinigen en elke zes maanden vervangen", zegt Christiaan Knaap terwijl hij zijn zwarte filter laat zien. "Dit is na drie maanden, die kan ik meteen weggooien, die valt niet meer te reinigen."

Schipholbaas Ruud Sondag reageert direct door aan te bieden om het te laten onderzoeken, tot genoegen van Christiaan: "De CEO nam het heel sportief op. Ik ben heel benieuwd wat er in zit, óf het inderdaad van vliegtuigen is of misschien de houtkachel van de buren."

NH Nieuws Door Eline Boshuizen ·