UWTC leden op het NK

UITHOORN -
Vier UWTC leden van de afdeling wielren mochten deelnemen aan het NK wielrennen wat het weekend van 24-26 juni is verreden rondom de VAM berg in het Drentse Wijster.
Op vrijdagavond mocht Jasper Mons meedoen bij de nieuwelingen jongens. Na een drukke toetsenweek en dus weinig tijd om te trainen was het stressen om op tijd aan de start te staan. Jasper moest in behoorlijk achteraan van start gaan maar wist zich in de eerste ronde van 13 km redelijk naar voren te rijden. Door de regen was het parcours glad in de bochten. Na een valpartij van aantal renners moest Jasper van de fiets en om de gevallen renners heen om weer door te kunnen fietsen. Hij moest toen een gat van zo’n 20 seconden dichtrijden naar het op hol geslagen peloton. Dat was erg pittig, maar het lukte wel.  Jasper sloot net voor de steile klim weer aan bij de achterkant van het peloton. Later brak het peloton voor hem op allerlei plekken en lukte het niet meer om bij de voorste groep te komen. Uiteindelijk heeft Jasper de koers niet helemaal mogen uitrijden van de jury.  Het was een mooie ervaring in zijn eerste jaar van wedstrijd rijden.

Emilie Fransen, UWTC lid en nu rijdend voor Talent Cycling is bij de nieuwelingen meisjes 15e geworden. Eerder deze week was ze ook al 15e geworden bij de nieuwelingen op het NK tijdrijden in Emmen.

Prof dame Lorena Wiebes wist zich bij de wedstrijd van de dames op zaterdag 25 juni heel knap naar het podium te sprinten. Riejanne Markus (goud) en Shirin v Anrooij (zilver) wisten hun kleine voorsprong net te behouden. Lorena is al jaren lid van UWTC en rijdt nu voor team DSM.

Bij de elite mannen (zonder profcontract) reed Bart de Veer op zondag 26 juni een prima wedstrijd. Ronde na ronde kwam hij door in de voorste groep die steeds iets kleiner werd omdat renners het tempo niet meer konden volgen. Met nog een kleine veertig renners gingen ze de laatste ronde van 13 km in en zo begonnen ze ook aan de laatste beklimmingen van de VAM berg. Bart wist er een 19e plaats uit te slepen op 17 seconde achterstand van de winnaar,

Ronde van Bladel en kermisronde Raamsdonksveer
Een dag na zijn NK reed Jasper Mons de Ronde van Bladel, een landelijke wedstrijd van 40km met een rondje van 4km. Jasper reed een goede wedstrijd. Twee ronden voor het einde wist hij even te ontsnappen uit het peloton met twee andere renners in de hoop de kopgroep van 3 man nog terug te pakken. Ze werden echter in de laatste ronde weer opgeslokt door het peloton. Jasper zakte door de grote inspanning die hij daarvoor had geleverd wat te ver naar achteren in het peloton om nog echt mee te kunnen doen aan de sprint, maar behaalde nog een nette 20ste plaats.

Jasper Mons deed namens UWTC zondag 26 juni mee aan de Kermisronde van Raamsdonksveer bij de Nieuwelingen. Het werd een enorm snelle wedstrijd waarin het amper stil viel. Achterin moesten al snel veel jongens lossen, maar Jasper bleef knap in het steeds kleiner wordende peloton. Niemand leek echt te kunnen ontsnappen door de hoge snelheid. Toen er nog 3km gereden moest worden plaatste Jasper toch nog een felle demarrage en wist samen met een andere renner een aardig gaatje te slaan. Ze bleven weg tot de laatste ronde, maar Jente Derksen, die twee dagen daarvoor nog brons had gehaald op het NK reed het gaatje op het laatste moment nog dicht. Moegestreden perste Jasper er nog een aardige sprint uit en eindigde hij licht teleurgesteld maar ook wel trots op een 16e plaats. Daarmee sloot hij een intensief weekend met 3 wedstrijden op rij waaronder het NK af.

De Triple
De afgelopen week is het jeugdomnium ‘De Triple’ verreden. Drie verschillende wedstrijden in een korte periode. Het eerste evenement was een tijdrit bij De Kampioen. Jytte Timmermans (cat 6) werd 6e. Joël van Capel (cat 3) kwam een paar tellen te kort voor het podium.
Op de dinsdag stond de klim punten koers bij BRC Kennemerland op het programma. Dit was een koers met een klim van 10% erin. En iedere drie ronden een sprint voor punten. Hierdoor moest je continu alert zijn dat je wel aan de voorkant van het peloton rijdt. Het was een mooie wedstrijd en ze is daar 11de geworden. Joël werd 17e.

Op de zondag mochten ze een criterium als afronding van ‘De Triple’ rijden op Sloten bij ASC Olympia. Wel waren er voor de rijders van het Omnium bij de tussensprints punten te behalen. Jytte liet goed merken dat ze vol voor de punten ging, de eerste tussensprint was ze tweede geworden en de tweede tussensprint heeft ze zelfs gewonnen. Ook in het peloton reed ze alert voorin. Toch was ze in de laatste meters voor de eindsprint klem gereden, dus die sprint kwam er niet zo uit als ze gehoopt had. Uiteindelijk nog wel 9de geworden in de laatste sprint. In het totaal klassement heeft Jytte in haar eerste volledige omnium een hele nette 5de plaats gehaald. Een mooie serie wedstrijden met een goed resultaat.