Rennen door Uithoorn als buddy

Jos Cornelissen uit Aalsmeer rent bijna elke dag door Uithoorn en omgeving. Hij begon in 1994 toen hij was gestopt met roken, maar volgens hem is het even verslavend, zei hij op Rick FM.

Jos is verbonden aan de stichting Running Blind dat slechtzienden stimuleert om te gaan hardlopen. Hij is zelf ook buddy.

De stichting probeert mensen die niet goed meer kunnen zien te koppelen aan reguliere hardloopverenigingen. "Die hebben alles goed geregeld met verzekeringen en ook is het op een vereniging veel makkelijker om een buddy te vinden."

Verder is het de doelstelling van Running Blind om slechtzienden zoveel mogelijk mee te laten doen in de maatschappij.

Lintje
Tijdens het hardlopen zitten de buddy en de slechtziende renner aan elkaar vast met een lintje, zodat beiden ruimte hebben om in hun eigen ritme te lopen. "Als er een paaltje aankomt, dan trek ik aan het lint als een signaal aan de andere loper."

Het gaat volgens Cornelissen goed met Running Blind. Als hij hardloopt neemt hij visitekaartjes mee, want er zijn zoveel mensen die ook buddy willen worden dat er nu bijna te weinig slechtzienden zijn voor het aantal buddy's, aldus Jos Cornelissen.


Door redacteur Marco Koeleman