Ook 4 en 5 mei bij museum Crash

Op 4 mei herdenkt CRASH de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op het terrein van het Fort bij Aalsmeer bij het ’Missing Man Salute’ monument.

Na de plechtigheid is gelegenheid om in de 'CRASH Mess' na te praten. Ook zijn er een toespraken van Raph de Wolf en Peter de Raaf.

5 mei
Op bevrijdingsdag is er een lezing om 13.00 uur door Rick Franke. Van 1940 tot 1945 gebeurde veel in de Haarlemmermeer, Vliegtuigen werden neergeschoten en maakten een noodlanding of zijn neergestort.

Soms overleefde de bemanning dat, werd door het verzet opgevangen en naar onderduikadressen gebracht. Dat waren vaak boerderijen in het weidse landschap. Die boerderijen, zoals de 'Bogaard boerderij', de 'Olmenhorst' en het 'Breijer huisje' waren voor hen en onderduikers een welkom toevluchtsoord.

Voedsel
​​​​​​​Vanuit die adressen werd het Verzet georganiseerd. Soms werden ver verzetslieden en onderduikers verraden. Hen wachtte daarna een duister lot. Tijdens de Hongerwinter was er een groot voedsel tekort.

Boeren in Haarlemmermeer zorgden voor voedsel voor de bevolking en de onderduikers. Begin mei werd op Schiphol voedsel gedropt tijdens ‘Operation Chowhound’. Zo werd de nood minder.


Door redacteur Marco Koeleman