Hier kun je vanavond naar de herdenking

Het 4 mei comité De Kwakel, organiseert dit jaar weer de dodenherdenking. De herdenking vindt plaats in het Egeltjesbos achter in de kuil, bij het stiltemonument Vrijheid groeit. Vanaf 19.15 kan er verzameld worden, waarna rond half 19.30 uur de herdenking zal beginnen.

Scoutingleden van scoutinggroep St. Joannes zullen opgesteld staan naast de eigen gepionierde toren waar de vlag volgens protocol zal worden gehesen tot halfstok. Op de locatie staan bankjes opgesteld, zodat de oudere in ieder geval kunnen zitten. Tijdens deze herdenking zal er door middel van overdenkingen, gedichten en muziek worden stilgestaan bij het landelijke thema. Dit jaar luidt het thema: "Vrijheid vertelt; op maat naar 80 jaar vrijheid". 

Even voor 20.00 uur zal door de trompettist de taptoe worden ingezet, daarna volgen er twee minuten stilte. Na deze twee minuten stilte, worden de kransen door verschillende Kwakelse verenigingen/groepen neergelegd. 

Uithoorn
Net als voorgaande jaren begint de herdenking in Uithoorn met een Stille tocht vanaf het Spoorhuis, waar in de Tweede Wereldoorlog Uithoornaars zijn weggevoerd. Om 19.40 uur verzamelen de deelnemers zich bij de plaquette aan de zijkant van het Spoorhuis.

Om 19.45 uur zullen Burgemeester Heiliegers en het comité 4 mei Uithoorn namens nabestaanden van de Fam. Aldewereld een krans leggen bij de Herdenkingsplaquette voor de lokale slachtoffers van 1940-1945. 

De Stille tocht vertrekt om 19.49 uur en volgt de route Stationsstraat, Piet de Kruifviaduct, Wilhelminakade, eindigend bij de Thamerkerk.

Tijdens de ceremonie worden er kransen gelegd en gedichten voorgedragen. Bezoekers worden vriendelijk verzocht een bloem mee te nemen voor de bloemenbanden bij het monument.

Om 20.00 uur speelt het Amstel Blazers Collectief het Wilhelmus.

Kranslegging: Door Burgemeester en Wethouders van Uithoorn, gevolgd door maatschappelijke organisaties en alle aanwezigen. Ook is er een overweging en afsluiting door Cindy Pieterse en een herdenkingsconcert in de Thamerkerk. 

Bij de 4-mei herdenkingen in Uithoorn en De Kwakel deelt het Boek- en SchrijfPlatform Uithoorn dit jaar weer een herdenkingsbundel uit met gedichten, gedachten en verhalen met het thema 'herdenken'.

 

Door redacteur Marco Koeleman