Dodenherdenking in Uithoorn/De Kwakel

Foto: RickFM/Ron Koppenol

Bij de 4 mei-herdenking in de gemeente Uithoorn zei burgemeester Heiliegers dat de herdenking onder meer een aansporing is om waakzaam te blijven voor hedendaagse vormen van intolerantie, uitsluiting, discriminatie en antisemitisme.

Zo haalde hij het krantenartikel aan van onder andere de schrijfster Chaja Polak. Haar Joodse ouders waren actief in het verzet.

Zij schreef dat ze merkte dat ze wordt aangekeken op wat Israël nu doet en dat ze dat onaangenaam vindt, want zij heeft de regering van Israël niet gekozen.

Zelf wordt ze niet nageroepen en niet bedreigd. Maar ze zegt: Ïk zie er ook niet zo Joods uit. Ik houd mijn hart vast voor anderen bij wie dat wel het geval is."

De Kwakel
Er was een herdenking in De Kwakel in het Egeltjesbos bij een nazaat van de Anne Frank-boom. 

De leden van scoutinggroep St. Joannes stonden opgesteld naast de eigen gepionierde toren waar de vlag volgens protocol zal worden gehesen tot halfstok.

Uithoorn
De herdenking in Uithoorn begon met een Stille tocht vanaf het Spoorhuis, waar in de Tweede Wereldoorlog Uithoornaars zijn weggevoerd. De tocht eindigde bij het Stiltemonument bij de Thamerkerk.

Vanwege de regen was de ceremonie vooral in de Thamerkerk zelf. De burgemeester hield dus een toespraak.

Na de herdenking was er een herdenkingsconcert in de Thamerkerk, gepresenteerd door het Vriendenkoor. Het concert werd afgewisseld met gedichten van onder anderen de Dorpsdichter, leerlingen van Vakcollege Thamen en het Alkwin Kollege.


Door de redacteuren Marco Koeleman en Ron Koppenol