CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-’45 moet tijdelijk sluiten  

Aalsmeerderbrug - Conform de op 13 december 2020 door de regering uitgevaardigde regels sluit het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-’45 haar deuren tot en met 20 januari 2020. Wij gaan naar verwachting weer open op 23 januari 2020 om 11:00 uur. De sluiting heeft tot gevolg dat de op 19 december geprogrammeerde activiteiten niet kunnen doorgaan. Dat zijn:

·        De drie lezingen: Doelwit de Fokker fabriek in Amsterdam-Noord

·        De presentatie van het boek: “Fokker vliegtuigen in Nederlandse dienst in de meidagen van 1940”.

Lezingen: Doelwit de Fokker fabriek in Amsterdam-Noord
Die lezingen zullen zo snel als mogelijk opnieuw worden in gepland, naast een mooie reeks andere activiteiten. Raadpleeg daarvoor de website: https://www.crash40-45.nl/ecwd_calendar/agenda/.

Synopsis van de lezing: Na de “Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam” in 1919, vestigde Anthony Fokker zich in de vrijgekomen gebouwen aan de Papaverweg in Amsterdam. Het was het begin van een lang en roemrijk avontuur. Fokker werd een van de grootse vliegtuigbouwers ter wereld en deed baanbrekend werk in de civiele luchtvaart. Hij overleed in 1939 na een kortstondige ziekte. Direct na de capitulatie in mei 1940 moest de Fokker fabriek voor de bezetter werken. Gedurende de oorlogsjaren werd er volop geproduceerd. In 1943 besloten de geallieerden de fabriek te bombarderen. Helaas kwamen de meeste bommen terecht op de burgerbevolking in plaats van op de Fokker fabriek. Veel Amsterdammers lieten daarbij het leven of raakten gewond.

Boek presentatie: “Fokker vliegtuigen in Nederlandse dienst in de meidagen van 1940”.
De presentatie van het boek gaat op een alternatieve manier door. Er zullen opnamen van worden gemaakt die vanaf 20 december op ons YouTube kanaal worden getoond . https://www.youtube.com/channel/UCsZtNy7k7DVBwws7Spv3Ilw

De verkoop van het boek “Fokker vliegtuigen in Nederlandse dienst in de meidagen van 1940” kan doorgaan met dien verstande dat het kan worden besteld via de website op:
https://www.crash40-45.nl/boek-fokker-vliegtuigen/.
Afhalen kan op afspraak, maar wij sturen het boek ook graag op voor € 4,00 verzendkosten.

Synopsis van het boek: CRASH luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40 ‘45 heeft in haar museum een bijzondere collectie. Afgezien van de Fokker C.V zijn van alle Fokker vliegtuigen die in de meidagen hebben gevlogen, resten in het museum te zien. Een aantal jaren geleden mochten wij de toen nog in leven zijnde “Meivliegers” in ons museum ontvangen. Het was een prachtige dag, waarbij de historie geen levendiger beeld kon bieden. In het boek zijn de verhalen opgenomen over de wijze waarop CRASH de Fokker vliegtuigen in haar collectie heeft gekregen. Het zijn deels eerder gepubliceerde verhalen die een update hebben gekregen naar onze laatste inzichten. Er zijn ook hoofdstukken opgenomen over de op 10 mei 1940 actieve vliegvelden in het westen van ons land en over het ontstaan van de Nederlandse Luchtmacht. Dat geeft meer context aan de verhalen. Daarnaast zijn persoonlijke verhalen opgenomen waardoor een beter en ander inzicht gegeven wordt aan de gebeurtenissen in de meidagen. Wij willen met dit boek respectvol aandacht geven aan de bijdrage van de Fokkervliegtuigen in die oorlogsdagen, maar vooral ook aan de mensen die ze vlogen en het personeel dat de toestellen weer luchtwaardig maakte en hield. Dit boek is bedoeld als passend eerbetoon aan al deze mensen.

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.