Burgemeester en wethouder lezen voor

Het evenement vindt plaats van 25 januari 2023 t/m 04 februari 2023

Tot en met 4 februari zijn er weer De Nationale Voorleesdagen, het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Voor wethouder José de Robles (Onderwijs) en burgemeester Pieter Heiliegers aanleiding om tijd vrij te maken om aan kleintjes voor te lezen.

 

Woensdag 25 januari trapte de wethouder af in de bibliotheek van Uithoorn. Ademloos luisterden de kinderen hoe hij vol overgave voorlas uit “Maximiliaan geeft een feestje” van Joukje Akveld en Jan Jutte, het prentenboek van het jaar.

Burgemeester Heiliegers was (uiteraard mét ambtsketen) te gast bij twee groepen 2 van de basisschool de Kwikstaart en twee groepen 1-2 van De Toermalijn.  Hij las voor uit eveneens het prentenboekje en uit het kinderboekje “Kom uit die kraan!!" van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad. Na het voorlezen werd de burgemeester overspoeld met vragen. Die hadden echter niet allemaal betrekking op het voorlezen. Zo vertelde een leerling ook burgemeester te willen worden, “van Amsterdam én Rotterdam”.  “Mooi om zulke stevige ambities te hebben,” lacht ‘burgemeester Pieter’ zoals de burgervader zichzelf voorstelde aan de kinderen.

 

Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen hebben als doel het voorlezen aan baby’s, peuters en kleuters te bevorderen. Volgens onderwijswethouder De Robles is voorlezen belangrijker dan veel mensen denken. “En hoe eerder je begint, hoe beter. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Hoe meer taal je hoort in die jonge fase, des te groter is de woordenschat op latere leeftijd. En tussen de grootte van de woordenschat en studiesucces is ook weer een sterke samenhang. Daarnaast is het gewoon heerlijk om aan kinderen voor te lezen. Ik raad het iedereen aan!” Ook de burgemeester kijkt met veel enthousiasme terug op zijn bezoek aan de basisscholen. “Heel leuk, die interactie met de kinderen. Wat mij betreft houden we de traditie in stand.”

 

Taalhuis

In de gemeente Uithoorn kan iedereen die moeite met taal en (voor)lezen heeft terecht in het Taalhuis. In het Taalhuis worden verschillende activiteiten gehouden voor jong en oud op dit gebied.

Kijk voor meer informatie op www.taalhuisuithoorn.nl.

 

Bron: ingezonden bericht