Amnesty International start schrijversactie

UITHOORN - De maand December is dé actiemaand voor Amnesty. Dat is vooral vanwege : 10 december =  de Dag van de Rechten van de Mens. Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens  aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Het is –ook in Uithoorn-  al jaren traditie om samen zo veel mogelijk brieven te schrijven voor een 10-tal slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Juist op 10 december. Vaak zaten ze met een groep in het Gemeentehuis. Ook dit jaar kunnen ze met een kleine groep in de Hal van het Gemeentehuis van Uithoorn op vrijdag 10 december van 10 tot 12 uur brieven schrijven. Maar de Corona maakt het ook bij Amnesty lastig. Niet iedereen kan of wil samenkomen in een beperkte ruimte. Daarom biedt Amnesty ook de mogelijkheid om thuis deze brieven te schrijven,  als een eigen Schrijfmarathon.

De “Thuis Schrijfmarathon”.

U schrijft 10 brieven, zelf, met de hand, naar een regeringsleider of een andere verantwoordelijke. Deze actie wordt wereldwijd gevoerd. Daarom heet de actie ook: “Write for Rights”. In 2020 werden er in Nederland 480.000 brieven geschreven, wereldwijd 4,5 miljoen brieven. Deze massaliteit zorgt voor een groot effect. In meer dan 50% van de gevallen zie je een positief gevolg: een eerlijk proces, een betere behandeling, of eerder vrijkomen.

Amnesty biedt, net als vorig jaar, een ‘1-persoonspakketje’  aan om zelf een “Thuis-schrijfmarathon” te houden. In dat pakket zit alles wat je nodig hebt om die 10 brieven te schrijven. Om de portokosten te drukken, bieden wij aan om alle brieven bij jou op te halen , en ze te sorteren en ze dan samen naar de verschillende adressen te sturen tegen een gereduceerd tarief.

Wilt u thuis zelf een eigen schrijfactie houden? Dan kunt u een e-mail sturen naar Bert Schaap met uw bezorgadres, dan komt er een pakket naar u toe om zelf deze brieven te maken. Het e-mailadres van Bert Schaap is: bert@amnestyuithoorn.nl