De Ronde Venen maakt kinderen weerbaar

De scholen zijn weer begonnen. De landelijke Week tegen Pesten staat in het teken van sociale veiligheid in de klas. Om pestgedrag te voorkomen is weerbaarheid een belangrijk thema in De Ronde Venen. De gemeente kiest ervoor om met trainingen in het basisonderwijs de weerbaarheid van kinderen te vergroten. Het gaat hierbij om kinderen van groep drie tot en met achtstegroepers.
 

AANDACHT VOOR SOCIALE VAARDIGHEID VAN KINDEREN

Wethouder Alberta Schuurs: “De basisschool was in mijn tijd een plattelandsschool in een piepklein dorp. De overgang naar de middelbare school in een grote stad had impact. Een weerbaarheidstraining had mij een steuntje in de rug gegeven aan het begin van de brugklasperiode. Daarom ben ik nu ook blij dat wij als gemeente hier een bijdrage aan leveren.” De gemeente heeft een faciliterende rol in het aanbieden van weerbaarheidstrainingen, omdat zij gelooft in het nut hiervan. Het doel is om kinderen actief te ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, de sociale vaardigheid en het leren omgaan met emoties.

WEERBAARHEIDSTRAININGEN MET EEN PREVENTIEF KARAKTER

Zo vervolgt de wethouder: “Deze trainingen leveren zoveel op; kinderen staan steviger in hun schoenen, zitten beter in hun vel en gaan met plezier naar school. Als kinderen met plezier naar school gaan, dan bevordert dit sociale contacten met klasgenoten. En daarmee wordt de kans om gepest te worden verkleind.” De weerbaarheidstrainingen hebben een preventief karakter. Het kunnen aangeven van grenzen is op latere leeftijd van belang om goed om te kunnen gaan met groepsdruk.

MEER INFORMATIE OVER WEERBAARHEIDSTRAININGEN

De weerbaarheidstrainingen worden vanaf dit schooljaar structureel aangeboden. De gemeente werkt hierbij samen met Stichting Samen Sterk voor Kinderen, Kwadraad/CJG en Weerkrachtig Trainingen. Meer informatie hierover? U vindt het op www.cjgderondevenen.nn/weerbaarheidstrainingen