Zwemmen Surfeiland volgens gemeente veilig

Foto: gemeente Aalsmeer

De afgelopen week waren er veel klachten van mensen die zwemmen of surfen bij het surfeiland in de Westeinderplassen van Aalsmeer.

Zwemkleding en zeilen waren bruin en mensen hadden het idee dat het niet veilig was om er te zwemmen.

De gemeente Aalsmeer heeft daarom monsters laten nemen. Daaruit blijkt dat alles binnen de veiligheidsnormen valt. "Zwemmen kan gewoon bij het Surfeiland", aldus de gemeente Aalsmeer.

Pijp wordt verlengd
Toch komen er wel aanpassingen. De bruine kleur komt namelijk van grondwater dat uit de Roerdomplaan waar een bouwput wordt gemaakt voor een parkeergarage, wordt overgebracht met pijpen boven de weg naar het Surfeiland.

Die pijp die uitkomt in de plassen zal worden verlengd. Maar dat gebeurt niet meteen, pas als de vloer van de parkeergarage is gestort.

Volgens de aannemer van het project is het water dat door de pijpen gaat inmiddels helder van kleur. Alleen in het begin was het lichtbruin.

Omgewoeld
Ook is het volgens het hoogheemraadschap aannemelijk dat de krachtige stroom uit de buis de drassige en zanderige bodem in de surfkom heeft omgewoeld. Het hoogheemraadschap zegt er bij dat hierdoor geen verhoogde waarde van Pfas is.

Overigens is er in april een pfas-meting geweest op die plek en komt er in juli nog eentje.

 

Door redacteur Frank van Agtmaal, foto: gemeente Aalsmeer