Weidevogelboulevard in de Bovenkerkerpolder geopend

In de Bovenkerkerpolder is donderdag 16 mei de weidevogelboulevard geopend. In de bermen langs de Middenweg (het fietspad tussen Amstelveen en Uithoorn) zijn bloemen ingezaaid, net als bij een heel aantal landeinden van weilanden. De bloemen trekken insecten en dat is weer goed voor de weidevogel. Op verschillende informatieborden langs het fietspad staat uitgelegd hoe de boeren samen met het waterschap en vrijwilligers van IVN Amstelveen ervoor zorgen dat de weidevogel behouden blijft. Ook wordt de relatie tussen koe, mest, water bloemen, insecten en vogels duidelijk. De Rijke Weidevogelboulevard bestaat uit een kruidenrijke strook van circa 4 kilometer lang en 2 meter breed, vol bloemen en kruiden; een uitkijkpunt en verschillende informatieborden. De boulevard is gelegen langs de Middenweg in de polder, op de weilanden van ongeveer 10 boeren.

 

Weidevogelvrijwilligers van IVN Amstelveen hebben samen met schoolkinderen uit Amstelveen afgelopen najaar de bloemenstrook ingezaaid; de stroken beginnen zich inmiddels te ontwikkelen.

Amstelland is één van de weinige plekken in Nederland waar het nog wel goed gaat met de weidevogels. Daar waar in andere delen van het land de grutto elk jaar afneemt met zo’n 5%, blijven de aantallen in het Amstelland op niveau. Een prestatie die te danken is aan de inzet van de boeren in dit gebied, met ondersteuning van ANV de Amstel, Collectief Noord-Holland Zuid, IVN Amstelveen, WBE Amstelland en Vogelbescherming Nederland.

Zelfs de informatieborden hangen op houten hekken of brugdelen, wat goed is voor de argusvlinder, die hier voorkomt en graag opwarmt op stukken hout in het landschap. Op die manier wordt voor recreanten en passanten duidelijk wat er allemaal komt kijken bij het goed beheren van een weidevogelgebied, wat de lokale agrariërs hier voor doen (en laten) en hoe de boulevard nauw verweven is met de Boeren van Amstel, de nieuwe melkfabriek in Ouderkerk aan de Amstel.