Vraag naar technici houdt aan

Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam daalde in juni verder naar 19.598; een daling van 0,8%. Landelijk was de daling van het aantal WW-uitkeringen met 2,7% sterker en kwam uit op 242.662. De werkgelegenheid blijft groeien en de arbeidsmarkt blijft krap in Groot Amsterdam. Een van de sectoren waarbij de arbeidsmarkt al geruime tijd krapte vertoont is de industrie. Uit de op 18 juli uitgebrachte factsheet arbeidsmarkt industrie blijkt dat één op de vijf werkgevers in de industrie belemmeringen ervaart door personeelstekorten.

 

 

Industriële bedrijven hadden eind 2018 in Groot Amsterdam zo’n 39.100 werknemers in dienst. Met een aandeel van 4,3% van de totale werkgelegenheid, is de industrie regionaal minder sterk vertegenwoordigd dan landelijk (10%). De banengroei is ondanks de krapte beperkt in de industrie. UWV verwacht voor 2019 een toename van het aantal banen tot 39.700 en 40.000 voor 2020. Technologische ontwikkelingen zorgen op lange termijn voor een structureel dalende trend van de industriële werkgelegenheid.


De krapte biedt kansen voor (technisch geschoolde) werkzoekenden. Voorbeelden van moeilijk vervulbare vacatures in Groot Amsterdam zijn installateurs luchtbehandeling & koeltechniek, automonteurs, elektriciëns en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties. De krapte maakt dat het voor werkzoekenden ook aantrekkelijk kan zijn om zich te laten om- of bijscholen in een technisch beroep. Scholing en ontwikkeling speelt hierin een belangrijke rol, zowel bij het aantrekken van nieuw personeel als het door ontwikkelen van vakmensen. De industrie is bij uitstek een sector waarin iemand met een vmbo-diploma kan instromen en vervolgens via het volgen van mbo-opleidingen (vaak bbl) kan doorgroeien. Ook volwassenen kunnen vaak na een relatief kort scholingsproject aan de slag. Grotere bedrijven kijken steeds meer naar de mogelijkheden voor interne opleidingen.


UWV verstrekte eind juni in Groot Amsterdam 773 WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een industrieël beroep. Een jaar eerder waren dat er nog 1.025. Industriële bedrijven maken in vergelijking met andere sectoren relatief vaak gebruik van uitzendkrachten. Uit de factsheet arbeidsmarkt industrie blijkt dat vier op de tien mensen in deze sector op uitzendbasis werkt. Bijna de helft van de werkenden in deze sector is aan de slag in een technische functie.