Uithoorns schrijftalent gebundeld

UITHOORN - Het idee voor een gedichtenbundel ontstond tijdens de middag dat Gerardo Insua Teijeiro met zijn gedicht ‘Ik ben een kind van dit dorp’ unaniem werd verkozen tot dorpsdichter van Uithoorn. Omdat het jammer zou  zijn om niets te doen met de gedichten van de overige deelnemers aan de verkiezing nam Iris Soerel nam het initiatief om de inzendingen te bundelen.

Eerder dit jaar ze een oproep om meer gedichten. Daar is goed gehoor aan gegeven. Niet alleen dichters voelden zich aangesproken. ‘Ik wil graag meedoen maar ik kan niet dichten. Mag het ook een verhaal zijn?’, werd er gevraag. Dat kon uiteraard, en zo ontstond een mooie verzameling gedichten en verhalen. Gedichten van weleer en gedichten die zich in het heden afspelen. Verhalen van toen en nu schetsen een beeld van Uithoorn en de Kwakel gezien door de ogen van inwoners.

In eerste instantie was het idee om 200 gedichten te verzamelen in het kader van 200 jaar gemeente Uithoorn. Dat bleek een ietwat optimistisch streven en in deze tijd niet haalbaar. Door het corona virus moesten alle geplande feestelijkheden worden geschrapt. Inmiddels waren er al aardig wat inzendingen binnengekomen en de vraag was wat ermee te doen. Uiteindelijk besloot Iris geïnspireerd door enthousiaste reacties het project met hulp verder vorm en inhoud te geven. Er is immers genoeg schrijftalent in onze gemeente.

Veel mensen dichten en schrijven maar niet iedereen kan het publiceren. Met deze bundel wilde zij dat mogelijk maken en iedereen de kans geven iets aan te leveren. Niet alleen volwassenen klommen in de pen. Ook de jeugd dicht en schrijft. Het resultaat is een unieke verzameling gedichten en verhalen van inwoners en betrokkenen over Uithoorn en de Kwakel. Gedichten en verhalen die vertellen over de gemeente zoals we die nu kennen, andere nemen de lezer juist mee terug in de tijd.

In deze bundel nemen dichters en schrijvers de lezer mee op een poëtische reis door het dorp. Het spreekt tot de verbeelding en roept herkenning op. De omslagfoto is gemaakt door Margot Fiechter van de Fotokring Uithoorn. Het toont een van de vele bruggetjes in Uithoorn wat symbool staat voor de brug die Iris met deze bundel wil slaan. Wie een brug overgaat, ontmoet immers de ander. Ontmoetingen in poëzie en proza Uithoorn & De Kwakel is onder meer verkrijgbaar bij Bruna en The Readshop.