Uithoorn helpt # coronahulp

UITHOORN - In deze moeilijke tijd waarin we overspoeld worden door negatieve berichten over het coronavirus zijn er ook mensen die mooie initiatieven ontplooien. Zo is er afgelopen weekend de Facebookgroep Uithoorn helpt #coronahulp opgezet.

Inmiddels telt de groep al meer dan 800 leden en het aantal groeit per dag. Veel mensen bieden hun hulp aan om boodschappen te doen of de hond uit te laten voor mensen die dat op dit moment niet kunnen. 'Uithoorn kennende verbaast me dit niets', zegt Katja Dekker een van de initiatiefnemers. 'Het typeert Uithoorn dat we elkaar willen helpen.'

Haar Indiase buurvrouw Shagun Sharma vroeg in de buurtappgroep Nextdoor of er iemand hulp nodig had en zo ging het balletje aan het rollen. Er werd een WhatsAppgroep, een Facebookpagina en een mailadres (uithoornhelpt@gmail.com) gemaakt en er worden brieven en flyers verspreid in de buurt voor ouderen en kwetsbare mensen die niet op sociale media zitten. 'Er komt enorm veel respons op,' vertelt Katja.

HULP 'De eerste hulp wordt al geboden. Iemand gaat boodschappen doen en iemands hond wordt uitgelaten.' Katja wilde niet wachten tot het een perfect doordacht plan was, soms moet je gewoon handelen. 'Al hebben we maar twee mensen kunnen helpen, dan heeft het al zin gehad.'

GEEN NETWERK Ze richt zich op mensen die geen netwerk om zich heen hebben. 'Veel mensen hebben buren of familie die kunnen helpen. Wij bieden hulp aan de risicogroep die nu beter even binnen kan blijven.' Ook bedrijven schoten meteen te hulp. CSU en AH Jos van den Berg boden gelijk hun diensten aan. Ook mag er een keuken gebruikt worden en willen de Indiase buren wel koken.

REGELS Op de Facebookpagina staan wat regels waar mensen zich aan moeten houden. 'Veiligheid staat voorop.' Om te voorkomen dat er vreemden aan de deur staan, wordt geprobeerd zoveel mogelijk per wijk te werken waar mensen elkaar kennen. Ook wordt er aangeraden niemand binnen te laten en geen pinpas mee te geven. 'Je moet nuchter zijn: het kan ook een keertje misgaan.' Het is een laagdrempelige manier van helpen. 'We moeten er juist in deze tijd voor elkaar zijn. We willen iedereen bereiken die het nodig heeft.' Zoek op: Uithoorn helpt #coronahulp.

 

Bron: Witte Weekblad Uithoorn