Traditionele stijging WW-uitkeringen in januari

Net als in heel Nederland steeg in januari het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam en kwam uit op 18.880; een stijging van 4,5%. Landelijk was de stijging met 8,1% iets sterker. In januari is altijd een toename van het aantal WW-uitkeringen te zien vanwege het aflopen van tijdelijke contracten in december.

Het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking – WW-percentage – lag in januari in Groot Amsterdam met 2,7% net boven het landelijk WW-percentage van 2,6%.

 

Stijging in vrijwel alle sectoren
In vrijwel alle sectoren was een toename van het aantal WW-uitkeringen zichtbaar. Alleen bij de overheid (-2,2%) en het bank en verzekeringswezen (-2,2%) was sprake van een lichte daling. De sterkste stijging was er bij de chemische industrie (14,9%), landbouw (13,7%) en de uitzendbedrijven (10,7%).

 

Meer 60-plussers
In Groot Amsterdam zijn ongeveer 27.800 werknemers van 60 jaar of ouder woonachtig. Dat zijn er 15.000 meer in vergelijking met tien jaar geleden. Daarmee is het aandeel 60-plussers de afgelopen 10 jaar toegenomen van 2,9% tot 5,5%.
De meeste 60-plussers zijn werkzaam in de sectoren in zorg & welzijn, overige zakelijke diensten en onderwijs (zie onderstaand figuur). In totaal werken 17.000 60-plus werknemers in deze sectoren.

 

Vergrijzing versterkt krapte 
De komende jaren zal de vergrijzing leiden tot een vervangingsvraag, waardoor de spanning op de arbeidsmarkt verder toeneemt. Moeilijk vervulbare vacatures in Groot Amsterdam zijn bijvoorbeeld juridisch specialisten, onderwijzend personeel, verkoopmedewerkers en verpleegkundigen. Middellange termijn ramingen laten verdere werkgelegenheidsgroei in de sector zorg & welzijn zien. Werkgevers in die sector zullen ook in de toekomst nog voor de uitdaging staan om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden.