Tour de Kwakel succesvol van start

DE KWAKEL- Er kan worden teruggekeken op een succesvol eerste weekend Tour de Kwakel. In het Baskenland waren de eerste twee ritten van de Tour de France vermakelijk. In De Kwakel vermaakten de deelnemers zich ook goed op de eerste twee avonden dat ’t Tourhome haar deuren openden.

De woensdagavond van de loting was al gezellig druk, de vrijdagavond trok nog meer deelnemers. Zij hadden duidelijk geen moeite zich door de werkzaamheden op het dorp te manoeuvreren. Op de terugweg weken enkele deelnemers wat af van hun lijn, maar dit werd hen door de Tourdirectie niet aangerekend.

Dit in tegenstelling tot de Franse Tourdirectie die zich zondag genoodzaakt zag Mattias Skjelmose te diskwalificeren voor hetzelfde vergrijp. Deze diskwalificatie had ook gevolgen voor een groot aantal Kwakelse deelnemers. Zij konden 1 of soms zelfs 2 punten schrappen.

Punten haalden Peter Hoogenboom (1e etappe) en Frank Droogh (2e etappe) met respectievelijk Victor Lafay en Romain Bardet. Dit was knap, want geen enkele andere deelnemer wist met deze renners punten te scoren in deze etappes. Dit leverden hen beide daardoor de Aai Krulpot op van maar liefst 50 eurocent.

Na het weekend werden de eerste truien verdeeld en dat was nog geen gemakkelijke opgave voor de organisatie. Dat Patrick in ’t Veld het geel aan mag is duidelijk. Een trui waarvan hij overigens met slagerij Eijk en Veld zelf sponsor is. Dit in samenwerking met Kwekerij de Noordpoel.

Het werd al iets lastiger bij het verdelen van de rode trui. Omdat Patrick geel draagt, schuift het rood door naar Dré Verhoef, die in beide klassementen de 2e plaats bezet. Daarbij had Dré wel wat hulp nodig van de weersomstandigheden. Doordat zijn vliegtuig terug vanuit Gran Canaria wind mee had was hij zaterdagochtend nog net op tijd bij ’t Tourhome om zijn eerste briefje in te leveren.

Dré leidt ook in het klassement van de beste oudere. Echter omdat hij de rode trui al draagt, schuift de bijbehorende grijze trui door naar Wim Verlaan. Dat Jordi Maijenburg de witte trui voor beste jongere aan mag was duidelijk, al moest er daarvoor wel ver naar onderen in de stand gekeken worden. De gele petten zijn voorlopig voor de ploeg José Manuel Fuente. Kopman Tim Verlaan ziet zich in deze ploeg gesteund door Antoine Groot, Jelle de Jong, Wilco van Leeuwen en Danny Plasmeijer.

De verschillen zijn nog klein en Parijs is nog ver. Er zullen de komende week ongetwijfeld vele verschuivingen in het klassement gaan plaatsvinden. De deelnemers zullen denken als Bart Peek de Tour kan winnen, kan mijn schoonmoeder het ook. Er zullen in ’t Tourhome ook ongetwijfeld weer de nodige versnaperingen verorberd worden. Op boterhammen met pindakaas kun je immers de Tour de Kwakel niet spelen. Of zullen de deelnemers toch denken de Tour win je in bed?

 

Algemeen klassement na 2e etappe

1.      Patrick in ’t Veld 13

2.      Dré Verhoef       12

3.      Cynthia Peek      12

 

Rode trui

1.      Patrick in ’t Veld   4

2.      Dré Verhoef          3

3.      Adrie Voorn           3

 

Ploegenklassement

1.      José Manuel Fuente  32

2.      Julio Giménez          32

3.      Domingo Perurena   31

 Bron: Tour de Kwakel, bewerkt voor Rick FM door Marga Kouw