Sterrenstof

Het evenement vindt plaats op 18 januari 2019

UITHOORN - Sterrenkundige Margot Brouwer neemt ons mee op reis door het Universum. Het begint als een wetenschappelijke reis waarin we het Heelal fysiek leren kennen, van onze Aarde tot de grootste structuren die de mens kent. Wat is de plaats van onze kleine planeet in dat grote geheel? Hoe zijn, uit gas en sterrenstof, wij mensen en het andere leven op Aarde ontstaan? Zou er op andere planeten ook leven kunnen zijn?
 
Langzaam verandert onze ruimtereis in een filosofische reis, die ook Margots persoonlijke zoektocht naar betekenis reflecteert. Wat betekent de kennis dat we uit sterrenstof bestaan voor ons? Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Hoe kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal? Worstelend met deze vragen vond ze houvast bij Spinoza, de filosoof die bijna 400 jaar geleden al zijn holistische visie op het Universum ontwikkelde. Een visie waarin God, de mens, de natuur en het Heelal samenvallen, en waarin wetenschap, filosofie en spiritualiteit een geheel vormen. Deze visie werd zelfs door Albert Einstein onderschreven toen hij zei: "Ik geloof in Spinoza's God, die zichzelf openbaart in de wetmatige harmonie van de wereld".
 
 
 
 

18 januari zal Margot Brouwer de bezoekers van het kerkcafé meenemen in haar zoektocht.

Margot Brouwer is natuur- en sterrenkundige uit Amsterdam. Na haar afstuderen aan de Universiteit van Amsterdam is ze gepromoveerd aan de Leidse Sterrewacht, waar ze onderzoek deed naar donkere materie, alternatieve zwaartekracht en de grote-schaalstructuur van het heelal. Momenteel is ze werkzaam als sterrenkundig onderzoeker aan de Universiteiten van Amsterdam en Groningen. In haar vrije tijd denkt ze graag over de filosofische kanten van de kosmologie.
De bijeenkomst is in De Schutse, De Mérodelaan 1, Uithoorn. Vanaf 19.45 uur is er koffie en thee. Na afloop kunt u bij een hapje en een drankje napraten.   
De toegang is vrij. Voor consumpties wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
  
Het KerkCafé Uithoorn biedt een podium waar gesproken en gediscussieerd wordt over onderwerpen op het gebied van gezondheid, politiek, economie, milieu, sport, kunst, religie en overige maatschappelijke thema’s. Iedereen is van harte welkom.