Soms vuilcontainers Uithoorn te vroeg op slot

Foto: Rick FM

Op verschillende plekken in Uithoorn hebben bewoners geklaagd dat de ondergrondse vuilcontainers al op slot zitten, terwijl ze nog geen afvalpas hebben om de container mee open te maken.

Ook worden op verschillende plekken, zoals op de Petrus Steenkampweg, vuilniszakken daarom maar bij de containers gezet. Door vogels worden de zakken open gepikt en dat leidt tot vieze situaties.

Bewoners die klagen bij de gemeente zeggen dat ze alleen maar te horen krijgen dat het komt doordat op 1 juli de ondergrondse containers op slot gaan. Er wordt volgens de klagers niets met hun opmerkingen gedaan.

De gemeente zegt als reactie dat ondergrondse containers soms tijdelijk niet opengaan, omdat er gewerkt wordt aan het systeem waarmee de pas wordt gelezen.

Wethouder Hoekstra
Wethouder Ferry Hoekstra zei in Goedemorgen Amstelland op Rick FM dat het klopt dat veel inwoners van Uithoorn nog geen pas hebben, omdat de meeste passen vanaf volgende week (24 juni) worden opgestuurd.

Wel zitten er al een paar weken stickers op de containers met informatie over de afsluiting. Waarom sommige containers al eerder dan op 1 juli zijn afgesloten, is niet duidelijk.

De invoering van de afvalpas op 1 juli is de eerste stap in het proces om minder restafval weg te gooien. Met de pas wordt bijgehouden wie hoeveel zakken in de container stopt.

Tarief
Vanaf 1 januari 2025 moet iedereen per zak een bedrag betalen. De gemeente Uithoorn hoopt hiermee dat mensen minder zakken in de ondergrondse container gooien en meer afval gaan scheiden.

Hoeveel mensen per zak moeten gaan betalen is nog niet duidelijk. De gemeenteraad neemt in oktober een besluit over het tarief en mogelijke vrijstellingen, bijvoorbeeld voor mensen met een laag inkomen. 

 

Door redacteur Frank van Agtmaal, foto Rick FM