Seminar aanpak armoede en schulden

Een grote stap richting een gezamenlijke aanpak om armoede in Uithoorn aan te pakken is gezet. Ruim 80 professionals die voor hun werk allemaal te maken hebben met armoede en schulden bezochten vorige week het seminar dat de gemeente heeft georganiseerd.
Ruim 700 gezinnen in Uithoorn leven in armoede. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. Dat is 5,5 procent van het aantal huishoudens in Uithoorn en ligt daarmee onder het landelijke percentage (10 procent). De gemeente wil  armoede terugdringen. Ook wil de gemeente voorkomen dat kinderen in armoede opgroeien. Armoede en schulden grijpen diep in op de persoonlijke levens van mensen en het is van invloed op andere levensgebieden. Armoede en schulden zetten relaties onder druk,  is van invloed op de schoolprestaties van kinderen en heeft een negatieve uitwerking op de gezondheid van mensen. ,,Om dit aan te pakken moeten we samenwerken met andere organisaties in Uithoorn,” aldus wethouder Ria Zijlstra (armoede en schuldhulpverlening). Voor het seminar had de gemeente daarom zoveel mogelijk organisaties uitgenodigd die in Uithoorn werken. De voedselbank, scholen, huisartsen, Uithoorn voor Elkaar, Eigen Haard en de bewindvoeringskantoren waren donderdag aanwezig.  ,,We willen samen optrekken, de handen ineen slaan voor een gezamenlijke aanpak,” zegt Zijlstra.
 

Satcha Maduro, bekend van het televisieprogramma Schuldig, gaf een inspirerende lezing. Maduro raakte door verschillende omstandigheden diep in de schulden. Maduro heeft tijdens het seminar verteld over haar ervaring met schulden en hoe moeilijk het was om uit een diep dal op te klimmen. Ze gaf aan dat het heel belangrijk is dat de schuldhulpverlener de cliënt in haar/zijn waarde laat en dat je mensen altijd een perspectief moet bieden.
Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso bij de Hogeschool van Utrecht, heeft tijdens het seminar een uiteenzetting gegeven over de effecten van schaarste en stress. Ze vertelde onder andere dat schaarste mensen verlamt. En door de stress lukt het hen niet om lange termijn plannen te maken.

Beter inzicht
Tijdens het seminar hebben de professionals beter inzicht gekregen in waarom mensen met geldzorgen er zelf alleen niet meer uit kunnen komen. Men kan simpelweg de situatie niet meer overzien en het brein laat hun daarbij in de steek. De wethouder: ,,Met deze wetenschap kunnen we onze inwoners beter ondersteunen en hopelijk begeleiden naar een toekomst zonder geldzorgen.”
Tot slot konden de aanwezigen meedoen aan een interactieve workshop van De Argumentenfabriek. De deelnemers hebben tijdens deze workshop ideeën en ervaringen uitgewisseld en afspraken gemaakt voor verdere samenwerking.

Schuldpreventie
De gemeente zet in haar huidige beleid in op voorkomen van schulden. Het organiseren van dit seminar is één van de onderdelen van dit beleid. Andere onderdelen zijn bijvoorbeeld de aansluiting van de gemeente bij Startpunt Geldzaken van het Nibud. Via Startpunt Geldzaken kunnen inwoners zelf financiële plannen maken. Ook bij jongeren wordt ingezet op preventie. Alle jongeren die 18 jaar worden krijgen het Nibud-boekje ‘Voor Boven de 18’ cadeau. Dit boekje staat boordevol informatie en tips over alles wat een 18-jarige moet weten op het gebied van geld. Verder heeft de gemeente een afspraak met woningcorporatie Eigen Haard om huisuitzettingen te voorkomen en betalingsachterstanden tegen te gaan. Voor kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met beperkte financiële middelen zijn er verschillende ondersteuningsregelingen. Via het Jeugdfonds Sport en Cultuur (voorheen Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds) kunnen kinderen wél meedoen aan sport, dans of muziek. Een tussenpersoon die het kind kent zoals een leerkracht of begeleider op school, een jongerenwerker van Videt of de huisarts kan hierbij helpen. Voor zaken die met school te maken hebben, zoals een bijdrage voor een excursie of schoolreisje heeft de gemeente het declaratiefonds jongeren. Voor ouderen vanaf 65 jaar is er een declaratiefonds om deelname aan sociale activiteiten te ondersteunen.