Schrijf een brief, verander een leven

Ook dit jaar doet de werkgroep Uithoorn/De Kwakel  van Amnesty International weer mee aan de landelijke Schrijfmarathon. Aanleiding is de viering van de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december. En net als in 2017 biedt de Gemeente Uithoorn de plaatselijke Schrijfmarathon gastvrij onderdak.  De schrijfactie vindt plaats op maandag 10 december in de hal van het Gemeentehuis aan de Laan van Meerwijk van 10.00 tot 16.00 uur.
Er worden dit jaar brieven geschreven voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.
 
 

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland op 600 locaties een recordaantal brieven geschreven. Meer dan 180.000! Wereldwijd werden meer dan 5 miljoen brieven, kaarten en sms’jes verstuurd. En dat heeft effect! Hoe meer brieven, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. Amnesty boekte dan ook vele successen. 
Brieven schrijven werkt
Het schrijven van brieven aan autoriteiten blijkt nog steeds succesvol te zijn. Zo kwam op 5 april 2018 Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine – vrij. De mensenrechtenverdediger was op 30 september 2016 opgepakt, nadat hij regering van Tsjaad had bekritiseerd vanwege haar economische wanbeleid. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Tijdens Write for Rights 2017 werden wereldwijd meer dan 690.000 brieven, kaartjes en petitieoproepen voor hem geschreven.
 Schrijven in het Gemeentehuis
In de hal van het Gemeentehuis liggen op maandag 10 december voorbeeldbrieven en groetenkaarten klaar met een korte tekst, die u vervolgens kunt overnemen. Er staan deze Marathon tien vrouwen centraal voor wie geschreven kan worden en over wie achtergrondinformatie aanwezig is. De brieven en kaarten gaan vervolgens naar het hoofdkantoor van Amnesty waar zij gevoegd worden bij al die andere die deze dag geschreven worden. Hoe meer mensen  aan de Schrijfmarathon meedoen, hoe groter onze vuist tegen onrecht.
Er gebeurt nog meer in december
Op vrijdag 7 december van 13.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag 8 december van 12.00  tot 16.00 uur staan medewerkers van Amnesty Uithoorn in het winkelcentrum Zijdelwaard met groetenkaarten. Overal ter wereld zitten mensen onterecht vast. Vaak zonder eerlijk proces, toegang tot een advocaat of medische hulp. Vergeten en van al hun rechten ontdaan. Om die mensen een hart onder de riem te steken, kunt u een groetenkaart sturen. De kaarten zijn al voorzien van een postzegel en adressering. Ze gaan vergezeld van achtergrondinformatie en voorbeeldgroeten, waaruit u  er één kunt kiezen om op de kaart te vermelden. Ze kosten (inclusief de postzegel)   € 1,50 per stuk.
In het weekeinde van 7 -9 december zijn de groetenkaarten ook in de plaatselijke kerken te verkrijgen.