Reisgids voor Woelige Tijden

Het evenement vindt plaats op 05 april 2019

UITHOORN - Als je vanuit een ander sterrenstelsel naar planeet aarde zou reizen, wat tref je daar dan aan? De aardbewoners lijken in een onontwarbare knoop van problemen terecht te zijn gekomen. Smeltende poolkappen, oceanen vol plastic, ons eten vol gif, enorme machtsverschuivingen, nucleaire dreiging, terroristische aanslagen. Ze zijn massaal overprikkeld en verslaafd aan hun beeldscherm. Er gaapt een enorme kloof tussen arm en rijk en massa’s mensen zijn op zoek naar een beter bestaan. Dat voedt onzekerheid en haat. Mensen lijken steeds meer tegenover elkaar te komen staan.
 
Wat is er nodig om deze reis zonder kleerscheuren te doorstaan? Waar kun je op letten? Hoe bepaal je reisdoelen die voor jou interessant zijn?
Onze oude denkbeelden moeten op de schop. Zelfs ons idee over de mens moet worden aangepast. De techniek heeft zich een steeds grotere rol toegeëigend. Menige oudere is tegenwoordig, dankzij kunstheupen en knieën, al bionisch te noemen en door gebruik van 3-D-printers zullen meer en meer onderdelen van ons lichaam vervangen kunnen worden. Zelfs de dood is veranderd. Mensen worden gemiddeld steeds ouder. Velen willen zelf bepalen wanneer hun leven voltooid is. Popmuzikanten blijven na hun dood voor volle zalen optreden als hologram en onlangs kreeg de Android Sophia officieel van Saudi-Arabië het burgerschap.

Jenneke van Wijngaarden is beeldend kunstenaar, tijdreiziger en directeur van de Dorpsacademie Mus & Muzen. Zij maakte een reisgids voor onze woelige tijden en komt die presenteren in het KerkCafé van 5 april 2019.
Met behulp van vier reisbenodigdheden worden de grote reisrichtingen duidelijk.
Aan de hand van de begrippen Introspectie, Identiteit, Inlevingsvermogen en Integriteit worden huidige tendensen onthuld, die tevens als bronnen van inspiratie kunnen dienen.
De Reisgids voor Woelige Tijden neemt vanuit vogelperspectief het hedendaagse leven onder de loep en zal een uitkomst blijken bij het bepalen van de eigen koers.
De Reisgids voor Woelige Tijden is rijkelijk geïllustreerd met treffende illustraties en inspirerende filmpjes.

De bijeenkomst is in De Schutse, De Mérodelaan 1, Uithoorn. Vanaf 19.45 uur is er koffie en thee. Na afloop kunt u bij een hapje en een drankje napraten.
De toegang is vrij. Voor consumpties wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
 
Het KerkCafé Uithoorn biedt een podium waar gesproken en gediscussieerd wordt over onderwerpen op het gebied van gezondheid, politiek, economie, milieu, sport, kunst, religie en overige maatschappelijke thema’s. Iedereen is van harte welkom.