Peter van Uhm houdt Arondéuslezing

Het evenement vindt plaats op 08 mei 2019

Generaal buiten dienst Peter van Uhm houdt op woensdag 8 mei de Willem Arondéuslezing. In zijn lezing gaat Van Uhm in op enkele van de laatste gedachten en woorden van Willem Arondéus. Hij zal zich de vraag stellen ‘Wat kunnen wij leren van zonder bitterheid gedenken?’ en staat stil bij ‘homoseksuelen zijn niet per definitie zwakkelingen’. De lezing vindt plaats in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

 

Peter van Uhm was van 2008 tot halverwege 2012 commandant der Strijdkrachten. Zijn veertig jaar lange militaire carrière stond in het teken van het behouden van vrede. Ook als burger is het de missie van Van Uhm mensen te inspireren en van de wereld een betere plek te maken. Met de laatste woorden van Willem Arondéus in gedachten kijkt Van Uhm terug op enkele specifieke momenten uit zijn eigen leven.

Vrijheid
De Willem Arondéuslezing is in 2005 ingesteld door Provinciale Staten van Noord-Holland. Deze jaarlijkse lezing over vrijheid is een eerbetoon aan de, openlijk homoseksuele, verzetsheld Willem Arondéus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 27 maart 1943, pleegde een verzetsgroep onder zijn leiding een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister, waardoor ze het de Duitse bezetter moeilijk maakten om Joodse inwoners op te sporen. Arondéus werd samen met de andere leden van de groep opgepakt. Uiteindelijk werden ze allemaal geëxecuteerd. Willem Arondéus ligt begraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.

Praktische informatie
Locatie: Grote of St. Bavokerk, Grote Markt 22 (noordzijde), 2011 RD in Haarlem
Tijd: De lezing start om 20.00 uur, de kerk gaat open om 19.15 uur.
Aanmelden: via e-mailadres arondeuslezing@noord-holland.nl