Overlast tieners in het dorpscentrum van Uithoorn

UITHOORN - Nu het weer mooi weer is gaat iedereen lekker naar buiten. Zo ook de jongeren uit Uithoorn & de Kwakel. Logisch zou je bijna zeggen. Een groep tieners zoekt vertier in het dorpscentrum; rond de Vomar (en in de parkeergarage), in het Oranjepark, het stiltemonument bij de Thamerkerk, de Stationsstraat, et cetera. En tsja, wat doen tieners? Met elkaar klieren. Dat hoort bij hun leeftijd. Maar ondertussen loopt dat klieren behoorlijk uit de hand. Ze gebruiken schuttingtaal; niet alleen naar elkaar, maar ook krijgen mensen die hen aanspreken op hun gedrag een grote mond, want als groep voelen ze zich sterk. De jonge kinderen die in het Oranjepark spelen, weten niet wat ze hóren, waardoor de ouders uit de buurt hun kinderen steeds vaker binnen houden als de jongeren in het Oranjepark zijn.

De stenen bij het bankje in het Oranjepark zijn al meerdere keren uit de stoep gehaald en worden in de vijver gegooid. De gemeente heeft de stenen al meerdere keren weer op hun plek gelegd, maar het mag niet baten … Ze zijn er wéér uitgehaald. En als er geen speelruimte voor deze jongeren is (want ze willen nog steeds graag spelen), dan ga je toch gewoon in de speeltuin spelen op attributen die bedoeld zijn voor kinderen tot een jaar of acht? En wanneer je met z’n drieën op een schommel gaat zitten (en ja, de schommel is misschien ook al vergaan), dan zegt de schommel krak en breekt hij af.

De Vomar is dichtbij, dus een drankje, chips en snoep zijn bij de hand. Een blikje RedBull en een zak chips achter de kiezen? Dan is het natuurlijk helemaal niet stoer als je die in de voorhanden zijnde prullenbak gooit. Nee, het is blijkbaar stoerder als je die gewoon op de grond gooit en na vertrek laat liggen.

Nu is het zonnig weer, maar als het koud en nat is, dan biedt de garage bij de Vomar de jeugd een warm en droog onderkomen. Ook dát snappen we. Maar ja, als je dan moet plassen, dan doe je dat gewoon in de garage. En je rommel …? Ook dáár gooi je die gewoon op de grond. De mensen die hun auto parkeren voelen zich niet veilig door die rondhangende jeugd; voor zichzelf niet en misschien ook wel voor hun auto. Inmiddels is er een artikel in de algemene plaatselijke verordening (APV) van kracht die zegt dat je niet in en om de garage mag hangen, dus daar zou beter op kunnen en moeten worden gehandhaafd.

In 2020 heeft Buurtbeheer Uithoorn Centrum het initiatief genomen om samenwerking aan te gaan met het Wijknetwerk Zorg & Veilig. Hierin zijn de gemeente Uithoorn, de politie en Stichting perMens (een welzijnsorganisatie, o.a. gericht op jongeren) vertegenwoordigd. Deze samenwerking maakt onderdeel uit van het Koersplan Sociaal Domein van de gemeente en streeft naar een groeiende verbinding tussen gemeente, professionals en wij – de burgers. De hierboven genoemde problematiek staat dan ook hoog op de agenda bij betrokken partijen.

De zomer moet nog komen, dus we moeten ervoor zorgen dat de jeugd de ruimte krijgt om buiten te spelen (natuurlijk zónder vernielingen). Deze jongeren, die als je ze één op één spreekt vaak best leuke gasten blijken te zijn, wonen ook gewoon in Uithoorn. Maar bewoners, kinderen en bezoekers van het dorpscentrum moeten zich wel veilig voelen. Inmiddels heeft Buurtbeheer Uithoorn Centrum de eerste persoonlijke contacten gelegd met een aantal jongeren uit deze groep én hun ouders om te kijken hoe zíj er tegenaan kijken en wat er nodig is om dit tij te keren.  

Wat kun je als bewoner of ondernemer doen om het overlast (structureel) terug te dringen?

Laten we eerst even beginnen met de definitie van overlast, want wàt is nu eigenlijk overlast? De politie definieert overlast als volgt: vernieling, geluidsoverlast, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plekken. Vanuit Buurtbeheer roepen we bewoners, bezoekers en ondernemers op om de volgende mogelijkheden te overwegen:

1.      Bedenk dat we allemaal jong zijn geweest en wellicht ook zelf kattenkwaad hebben uitgehaald.

2.      Spreek de overlastbezorgers op een menselijke manier aan (maar neem daarbij natuurlijk wel je       eigen veiligheid in acht).

3.      Overlast meld je via de Makkelijk Melden App (gemeente) en bij de politie 0900-8844.

4.      Houd een logboek bij van de overlastmeldingen met daarin dag, datum en tijdstip, inclusief de beschrijving van de ervaren overlast.

5.      Mail jouw logboek naar stichtingoranjebuurt@gmail.com, zodat we deze informatie mee kunnen nemen in het overleg met het Wijknetwerk Zorg & Veilig.

De hardnekkige problematiek, veroorzaakt door jeugd uit Uithoorn & de Kwakel, is niet 1-2-3 opgelost. Achter de schermen wordt er dan ook hard gewerkt aan structurele verbeteringen. Heb jíj ideeën of wil je hierover meedenken/praten, stuur dan een mail naar stichtingoranjebuurt@gmail.com.