Opnieuw recordomzet bloemen en planten

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten hebben weer een topjaar achter de rug. Dankzij een groeispurt bij de export van planten werd de recordomzet van 2017 vorig jaar herhaald, blijkt uit cijfers van branchevereniging VGB.
Met name de populariteit van groene planten in Noordwest Europa heeft er voor gezorgd dat de Nederlandse bloemenhandelaren ook in 2018 een recordomzet geboekt hebben. De totale exportwaarde van bloemen en planten kwam vorig jaar uit op 6 miljard euro.
 
Ondanks een koud en tegenvallend voorjaar, steeg de waarde van de plantenexport met 3 procent op jaarbasis. Vooral in het najaar werd een grote inhaalslag gemaakt. De bloemenhandel deed het het door de lange hete zomer aanzienlijk slechter. De verkoop van snijbloemen nam met 2 procent af.

De vooruitzichten voor dit jaar zijn gunstig, volgens de branchevereniging. Meer mensen willen groen in huis halen, waardoor winkeliers meer ruimte voor planten op schappen vrijmaken. Ook wordt een omzetgroei verwacht uit verkopen via internet. Alleen de brexit kan roet in het eten gooien. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 14 procent van de Nederlandse bloemen- en plantenexport.