Ondanks regen toch druk bij Open Tuinen Weekend

Ondanks de grillen van het weer en weinig publicatie vooraf, wisten de Open Tuinen Dagen in De Kwakel en Aalsmeer het afgelopen weekend een respectabel aantal bezoekers te trekken.

Dit evenement, georganiseerd door Groei & Bloei Aalsmeer, bood een kans om binnen te kijken bij drie inspirerende tuinen. Elk met hun eigen verhaal en charme.

Ook Rick FM-verslaggever Jolanda Koppenol ging kijken bij de Open Tuinen Dagen. Ze begon bij Zorgboerderij Inner-Art in De Kwakel.

Inner-Art
De boerderij, gelegen in een omgebouwde stal van een 100 jaar oude boerderij, biedt een waardevolle dagbesteding aan mensen met uiteenlopende uitdagingen.

Hier vindt men een diversiteit aan activiteiten zoals dierenverzorging, tuinieren en het maken van ambachtelijke biologische producten. De producten, variërend van jam en siroop tot aan heerlijk gebak, worden verkocht in de sfeervolle boerderijwinkel De Hooiberg.

De eerste indrukken van de zorgboerderij waren betoverend. Bij het betreden van het erf werden we verwelkomd door een schilderachtige voortuin met een strak gazon omringd door een zee van witte rozen.

Dwaaltuin
We liepen over kronkelende snipperpaden door de dwaaltuin, omgeven door een mix van heesters, vaste planten en kleurrijke eenjarigen.

Onderweg bewonderden we de speelse schildpadden in de vijver en de nieuwsgierige alpaca’s en geiten die ons vanaf de weide gadesloegen.

De tuin verandert ieder jaar. De familie Hoogendoorn wil de natuur zijn gang laten gaan, al zal hier en daar wel wat correctie nodig zijn. Dit doen zij zoveel mogelijk biologisch.

Naast het genieten van de tuin konden bezoekers ook het museum ‘De 7 erven’ ontdekken of een kopje koffie drinken in de boerderijwinkel.

De tuin van de familie Dikkeboom
De tweede stop bracht ons naar de serene tuin van de familie Dikkeboom, Gravenhof in De Kwakel. Dat is een meesterwerk in de Dutch wave stijl. Deze tuinontwerpstijl staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, waarbij vaste planten en grassen hun bijzondere uitstraling behouden, zelfs in de wintermaanden.

Bij binnenkomst viel de rustige sfeer direct op, versterkt door de bloemenkeuze in de kleuren roze, paars, wit en lila. De beplanting was verdeeld in verschillende vakken, elk met zorgvuldig gekozen planten en grassen.

Een kleine vijver glinsterde in het midden, omgeven door een diversiteit aan bloemen en boompjes. Het samenspel van verschillende niveaus en de overvloed aan eenjarige bloeiers zorgde voor een evenwichtig geheel. Het was een tuin die niet alleen mooi was om naar te kijken, maar ook rust en inspiratie bood.

De tuin van Willem van Doorn
Onze laatste bestemming was de tuin van Willem van Doorn aan de Achterweg in De Kwakel. Vroeger was hier een boomgaard en groentetuin, maar nu is het terrein omgetoverd tot een prachtige tuin rond een nieuw gebouwd houten huis.

We waanden ons in een paradijselijk park met een overvloed aan bloeiende planten en bloemen. Elke hoek van de tuin bood een nieuw uitzicht, een nieuwe ontdekking. Waar eens de oude boerderij stond, vonden we nu een prachtig aangelegde tuin die naadloos aansloot bij de rest van het terrein.

Het was duidelijk dat er veel liefde en aandacht was besteed aan de aanleg van deze tuin. Het gevoel van verbondenheid met de natuur en de rust die deze tuin uitstraalde, maakten deze laatste stop tot een perfecte afsluiting van onze tuinenreis.

Een briesje aan inspiratie
De Open Tuinen Dagen in De Kwakel en Aalsmeer boden niet alleen een visueel spektakel, maar ook een bron aan inspiratie voor alle bezoekers.

Elke tuin had zijn eigen verhaal. De warme gastvrijheid van de tuineigenaren zorgde ervoor dat elke bezoeker zich welkom en geïnspireerd voelde om zelf aan de slag te gaan met hun eigen groene paradijs.

Voor degenen die deze bijzondere ervaring gemist hebben, geen zorgen. De Open Tuinen Dagen worden elk jaar opnieuw georganiseerd door Groei & Bloei AalsmeerDoor redacteur Jolanda Koppenol, fotograaf Ron Koppenol