Officieus: Bart Peek wint Tour de Kwakel

DE KWAKEL - Het was een drukke week in ’t Tourhome in de Kwakel. Een bezoek van de burgemeester, een pubquiz en de ontknoping van de Tour de Kwakel. De officiële standen eindstanden van de het Tourspel moeten nog worden opgemaakt, maar de rekenmeesters in de Tourhome-app zijn unaniem. Bart Peek wint de Tour de Kwakel!

Terug naar eerder deze week. Woensdagavond bracht burgemeester Pieter Heiliegers met zijn vrouw een bezoek aan ’t Tourhome. Hij was zeer geïnteresseerd in het wel en wee van het Tourspel en haar deelnemers. Ook was hij onder de indruk van de rijke historie van het spel. Er werd gesproken over de mogelijkheid de Tour de Kwakel aan te merken als immaterieel erfgoed. Dit zou de weg openen ’t Tourhome op de werelderfgoedlijst van UNESCO te plaatsen. Enkele van de vele deelnemers die Heiliegers sprak deze avond verleidden hem de etappe van de volgende dag te voorspellen. Dit deed hij zeer respectabel met zowel de juiste nummer 1 (Vingegaard) als 2 (Pogacar).

Na een gezellige (laatste) vrijdagavond, was het zaterdagmiddag tijd voor een pubquiz onder leiding van Joris Voorn. De vragen waren over het algemeen gerelateerd aan de Tour de France. Ook braken de deelnemers hun hoofd over enkele rebussen. Gelukkig hadden zij de avond ervoor al even kunnen oefenen in de Tourhome-app. Tussen de vragenrondes was er tijd voor Franse chansons. Er werd in koppels gestreden en dit ging er fanatiek aan toe. Uiteindelijk wisten linkeballers Mario van Schie en Timo Kas pubquizmaster Jim Voorn en zijn maat Roel Egberts af te troeven. Daarmee kreeg de quiz dezelfde winnaars als de eerste editie 3 jaar terug.

Op dezelfde zaterdagmiddag werd in Frankrijk de beslissende tijdrit in de Tour de France verreden. De gehele top van het Kwakelse klassement had zich na de pubquiz in ’t Tourhome verzamelt en keek in spanning toe. Bart Peek leek deze dag de beslissende slag geslagen te hebben en ging met een voorspong van 4 punten richting de Champs-Élysées. Maar Bart durfde nog niet te juichen. En terecht.

Daan Herben trok op zondag nog een eindsprint die waarschijnlijk zelfs Jasper Philipsen te veel zou zijn geweest. Echter wist Bart nog net genoeg aan te haken om de winst met 1 punt voorsprong op Daan binnen te slepen. Voor Bart betekent de winst van de gele trui dat hij na vele topklasseringen eindelijk zijn belofte inlost. En dat hij niet langer dagelijks hoeft aan te horen dat zijn vrouw Cynthia de enige Tourwinnaar in huize Peek is. Cynthia won de Tour de Kwakel in 2015.

Op moment van schrijven is Gerlinde van Scheppingen de laatste 95 van meer dan 2000 (!) briefjes aan het nakijken en de standen aan het opmaken. Voor velen van Bart’s concurrenten lijkt er nog wel een troostprijs in te zitten. Daan Herben lijkt zeker van de witte trui, Eric Zethof van grijs en Chris Verhoef van de gele pet. Met name in de strijd om de rode trui, beste vrouw en de Pietje Verhoefprijs (beste in tijdritten) zou er nog wel eens een verrassende naam uit Gerlinde’s hoed kunnen komen.

De uitreiking van de prijzen en truien vindt aanstaande vrijdag plaats in ’t Tourhome tijdens de feestavond. De truien werden ook dit jaar weer gesponsord door Theijssen & De Jong Hoveniers en Kwaliteitsslagerij Eijk en Veld. Laatstgenoemde zal deze avond een buffet verzorgen, zodat de het de genodigden aan niets zal ontbreken. Deelnemers en hun partners zijn vrijdag vanaf 20:30 uur welkom in ’t Tourhome in Dorpshuis de Quakel.