Nieuw groot onderzoek naar fijnstof vliegtuigen

Foto: RickFM/Ron Koppenol

In een nieuw groot onderzoek van milieulobbygroep Transport & Environment wordt opnieuw gewezen op de gevaren voor omwonenden van grote luchthavens, zoals Schiphol.

In dit onderzoek zijn de 32 grootste luchthavens van Europa onderzocht. In totaal wonen ongeveer 52 miljoen mensen in een straal van 20 kilometer van deze luchthavens. Niet eerder werd er op zo'n grote schaal bekeken wat de gevolgen kunnen zijn.

In dit rapport worden duizenden gevallen van diabetes, dementie en hoge bloeddruk in verband gebracht met fijnstof door vliegtuigen.

Onderzoekers van bureau CE Delft onderzochten gevallen van deze ziekten in de buurt van luchthaven Schiphol en brachten daarmee de gezondheidseffecten in verband met luchtvaartgerelateerde fijnstof in Europa.

Oplossingen
In het onderzoek kijken ze ook naar mogelijke oplossingen, zoals een duurzame soort brandstof, genaamd 'Sustainable Aviation Fuel'. Al geven de onderzoekers zelf meteen toe dat dit niet erg haalbaar is. Het duurt lang voordat deze bandstof op grote schaal beschikbaar is.

Ze zien meer in 'hydro-treatment'. Dat is een methode waarmee brandstof kan worden verbeterd, waardoor die fijnstof-uitstoot significant reduceert kan worden.

Daarmee wordt eigenlijk zout van de kerosine gewassen, en komt de schonere kerosine in het vliegtuig en daardoor is er minder fijnstofuitstoot. Een andere mogelijkheid is uiteraard minder vluchten. 

Reactie Schiphol
Schiphol reateert op dit rapport met de tekst dat terugdringen van uitstoot hoog op onze agenda staat.

"Het is geen gemakkelijke opgave en dat is niet van de een op de andere dag geregeld, maar daar werken we hard aan. Schiphol wil dat luchtvaartmaatschappijen vliegen met schonere en stillere vliegtuigen en met duurzaam geproduceerde brandstoffen."

 

Door redacteur Marco Koeleman