Lekker kliederen met modder

Op vrijdag 28 juni organiseerde IVN Natuur Educatie een landelijke modderdag op kinderdagverblijven in heel Nederland. Ook Stichting Solidoe, die kinderdagverblijven en scholen in Uithoorn, De Kwakel, Aalsmeer en Kudelstaart beheert, deed mee aan deze vrolijke en leerzame activiteit.

Veel ouders schrikken misschien bij de gedachte dat hun kind helemaal onder de modder komt te zitten, maar onderzoek toont aan dat spelen met modder tal van voordelen biedt voor de ontwikkeling van kinderen.

Fysieke Voordelen:
Spelen met modder helpt kinderen hun spieren te versterken en hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Het graven, kneden en bouwen met modder draagt niet alleen bij aan hun fysieke kracht, maar verbetert ook hun coördinatie.

Cognitieve Groei:
Modder biedt veelzijdig speelmateriaal waarmee kinderen hun creativiteit kunnen ontplooien. Het maken van modderfiguren of het bouwen van structuren stimuleert hun verbeeldingskracht en moedigt hen aan om te experimenteren met verschillende vormen en materialen.

Sociaal-Emotionele Groei:
Samen spelen met modder bevordert samenwerking en communicatie. Daarnaast helpt het stress te verminderen doordat kinderen genieten van hun spel in een natuurlijke omgeving.

Gezondheidsvoordelen:
Kinderen bouwen een sterker immuunsysteem op door blootstelling aan verschillende bacteriën in de modder. Deze blootstelling kan helpen bij het opbouwen van een afweer tegen allergieën en ziekten. Bovendien krijgen kinderen die buiten spelen voldoende zonlicht, wat essentieel is voor de productie van vitamine D. Vitamine D is cruciaal voor sterke botten en een goed functionerend immuunsysteem.

Spelenderwijs Leren:
Door te spelen met modder leren kinderen op speelse wijze over de natuur en het milieu. Leerkrachten gebruiken modder niet alleen als speelmateriaal maar ook als een krachtig leermiddel.

Praktische Overwegingen:
Het is belangrijk dat scholen, kinderdagverblijven en ouders zorgen voor een veilige en schone speelomgeving. Na het spelen moeten kinderen hun handen goed wassen. Hoewel het weer soms tegen kan zitten, kunnen kinderen ook op regenachtige dagen genieten van avontuurlijk modderplezier.

Conclusie:
Het spelen in modder biedt kinderen een unieke kans om zich te ontwikkelen op fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Terwijl ze zich uitleven in de modder, leren ze waardevolle levensvaardigheden en bouwen ze aan hun gezondheid.

 

Door redacteur Jolanda Koppenol