Kwikstart-app helpt 18-jarige zaken zelf te regelen

Jongeren die 18 jaar worden, kunnen zich voortaan met een gratis app voorbereiden op hun nieuwe rechten en plichten. De gemeente zet hierin alle belangrijke zaken voor hen op een rij, zoals het regelen van een eigen zorgverzekering.

Wethouder José de Robles (Jeugd): “Met de ‘Kwikstart’-app willen wij jongeren een helpende hand bieden in deze fase van hun leven, waarin veel op hun bordje komt. De keuzes die zij maken als achttienjarige kunnen bepalend zijn voor de komende jaren. Daarom hebben ze betrouwbare informatie nodig.”

Voorheen stuurde de gemeente alle nieuwe volwassenen het Nibudboekje ‘Voor boven de 18’. “Maar dat boekje was meer gericht op de landelijke regels. Deze gratis Kwikstart-app biedt dus veel meer informatie over hoe het hier in Uithoorn en De Kwakel geregeld is. Bovendien gebruiken jongeren steeds vaker alleen hun telefoon; boekjes zijn wellicht wat achterhaald,” glimlacht De Robles.

Een app voor alles

Op de Kwikstart-app kunnen jongeren alles vinden over zaken als DigiD, zorgverzekering en studiefinanciering. De Robles: ,,Maar ook hebben we onze eigen Uithoornse partners gevraagd om lokaal hun informatie specifiek voor jongeren te beschrijven in de app. Zoals bijvoorbeeld Welzijn op recept of het spreekuur bij het Financieel café. Hier kunnen jongeren terecht met al hun vragen over geld en financiën. Wij hopen dat door deze app jongeren makkelijk de weg te vinden naar voorzieningen in onze gemeente.”

Kwikstart is een initiatief van Stichting Kinderperspectief. Iedere gemeente in Nederland kan lokale informatie aan de app toevoegen. De Robles: “Toen we hiervan hoorden, zijn we direct aan boord gestapt. De komende weken starten we een campagne om de gratis app onder jongeren te promoten. Iedereen die 18 wordt, krijgt ook een kaart in de bus met daarop een QR-code naar de Kwikstart-app.”

De Kwikstart-app is uiteraard ook te downloaden via de Appstore op de mobiele telefoon.