Kwaliteitsimpuls voor het dorpscentrum De Kwakel

Het evenement vindt plaats van 06 november 2019 t/m 20 november 2019

UITHOORN - Op 6 november jl, werd er in het DOrpshuis de KWakel een inloopavond georganisserd om de bewoners te informeren over de nieuwe herinrrichting van de dorpskern de Kwakel. 

 Via https://centrumdekwakel.wordpress.com/ kunt u meedenken over het nieuwe dorpscentrum van De Kwakel.

We vinden uw mening en ideeën erg belangrijk. U kunt deze met ons delen via het formulier op de website  Wij gebruiken uw reactie om de plannen voor het dorpscentrum verder uit te werken en vorm te geven. U kunt op dit plan reageren tussen 6 november en 20 november 2019. Via deze webpagina houden wij u vervolgens graag op de hoogte van de verdere vorderingen.

Op verzoek van de gemeente Uithoorn heeft De Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) een subsidiebedrag van 500.000 euro gereserveerd voor het dorpscentrum van De Kwakel. Er zijn namelijk een aantal particuliere ontwikkelingen gaande. Zo wordt de locatie Leenders omgevormd tot een appartementen-complex en komt er een nieuwe supermarkt. Maar het centrum is ook toe aan een verandering.

In De Kwakel is een fijne sfeer voelbaar. Maar het dorpscentrum straalt deze vriendelijke sfeer nog niet helemaal uit. Elementen zoals reclamezuilen, ondergrondse vuilcontainers, muurtjes en plantenbakken staan nu niet altijd op een logische plek. Een herindeling van de verschillende functies, het toevoegen van meer beplanting en het gebruik van warme, vriendelijke materialen zou een fijne aanvulling zijn. Zo willen we de functionele inrichting verbeteren en De Kwakel een kwalitatieve impuls geven.

Een enthousiaste werkgroep, bestaande uit ‘Kwakelaars’, is aan de slag gegaan om de kwaliteitsimpuls van het dorpscentrum vorm te geven. Uiteindelijk is een Plan van Eisen opgeleverd. De werkgroep heeft drie ontwerpers uitgenodigd om hun plannen te presenteren. Daarna is een keuze voor een definitieve ontwerper gemaakt. Dit is een ontwerper van landschapsarchitect bureau BoschSlabbers.


Onze wens is een dorpscentrum dat sfeervol is met een dorpshart waar bewoners, ondernemers, passanten en jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Het dorpscentrum is als één geheel ontworpen en heeft in het midden een accent in de vorm van een multifunctioneel plein.

Het dorpscentrum wordt ‘opgetild’ en op het niveau van de voetgangers aangelegd. Hierdoor ontstaat een royaal voetgangersgebied waar de auto te gast is. Dit gebied (zonder randjes en verhogingen) is flexibel in te zetten voor bijvoorbeeld evenementen. Ook kunnen mensen die minder goed ter been zijn, zoals rolstoelgebruikers, dit toegankelijke gebied goed gebruiken. De beide entrees van het centrumgebied worden verkeersremmend ingericht. Langs de zijde van de winkels en het dorpshuis wordt een brede wandelzone gemaakt. Langs de wandelzone komt een groene ‘voeg’ vol met bloeiende en sierlijke planten en los verspreid staande bomen. Dit draagt bij aan een vriendelijk karakter, opvang van water en schaduwwerking. Aan weerszijden van de weg komen parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen op het dorpsplein kunnen flexibel gebruikt worden.

Dorpsplein
Het nieuwe hart van het centrum, het dorpsplein, ligt ter hoogte van het dorpshuis en het terras van ’t Trefpunt. Hier is ruimte gemaakt om diverse activiteiten te organiseren en om elkaar te ontmoeten. Het plein vormt een levendig tapijt door ander materiaal te gebruiken dan de gebakken klinkers in de straat. Er komen voorzieningen zoals stopcontacten, zitjes, oplaadpunten voor e-bikes, fietsenstallingen en kabels met hangverlichting. Water wordt op een speelse manier teruggebracht op het plein in de vorm van een waterelement. Dit element is gemakkelijk ‘uit te zetten’, zodat de ruimte te gebruiken is voor festiviteiten.

Inmiddels ligt er een ontwerpschets ter verbetering van het dorpscentrum. Een verandering die de dorpskern van Kwakel kenmerkt maar tegelijkertijd ook sfeervol, dorps en speels is. U kunt hieronder de ontwerpschets, de plattegrond en de profielen bekijken.