Kerstdiner 2020 het voorgerecht cocquilles

We hebben vijf chef koks uit Uithoorn en De Kwakel gevraagd om samen een kerstdiner samen te stellen voor Uithoorn en De Kwakel. Het is een vijfgangendiner geworden met een voorgerecht, twee tussengerechten, een hoofdgerecht en een nagerecht. We hebben geloot welke chef welk gerecht mag maken. Vanaf 15 november hebben we elke week in onze uitzending "Uit de Kunst" op de zondagmorgen tussen 10 en 11 uur een chef die vertelt hoe zijn gerecht gemaakt wordt.

Op 15 november begonnen we met Iris en Albert van Hertog Jan op het Water. Hun voorgerecht is

Gegrilde coquilles met paddenstoelen met een schuim van kalfsbouillon 

Wat heb je nodig voor 4 personen: 12 coquilles, een bakje paddenstoelen (beukenzwammetjes), 50 gram roomboter, 250 cc kalfsbouillon, 50 gram zeekraal, Peper en zout.

Hoe moet je het maken: 

1. Eerst goede kalfsbouillon maken. Je kookt de bouillon daarvoor tot de helft in. Hij mag best wel een beetje zout zijn. Eventueel wat zout naar smaak toevoegen.

2. Paddenstoelen in boter bakken en daarna warm houden

3. Grillpan op het vuur zetten met wat olijfolie. Coquilles bestrooien met wat peper. Als de grillpan goed warm is grill je de coquilles ieder kant ongeveer 2,5 minuten. Gaar van buiten en nog een klein beetje rauw van binnen anders worden ze een beetje taai.

4. De warme bouillon kun je in een hoge kannetje of maatbeker schenken, 50 gram boter toevoegen en dan met een mixer of staafmixer tot schuim kloppen. Bekertje eventueel wat schuin houden dan komt er wat lucht tussen en schuimt het makkelijker.

5. Dan neem je een voorverwarmd bord. Je legt de paddenstoeltjes op het midden van het bord en legt de coquilles om de paddenstoelen heen. Tegen elke coquilles leg je een schepje schuim en je garneert het bord met een beetje zeekraal.

En dan smullen maar

Hertog Jan op ‘t Water
Wilhelminakade 62
1421 AB Uithoorn
Tel: 0297 561233
info@hertogjanophetwater.nl