In een jaar tijd ruim 10.000 WW- uitkeringen meer in Groot Amsterdam

Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam komt eind december uit op 28.172; een stijging van 1,8%. Eind december 2019 bedroeg het aantal WW-uitkeringen nog 18.067. Dat is een stijging op jaarbasis van maar liefst 56%. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen op jaarbasis met 28% (van 223.453 naar 285.659 eind 2020). De stijging is in Groot Amsterdam dus fors hoger. Dit komt doordat sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis sterker vertegenwoordigd zijn in Groot Amsterdam dan landelijk. Denk bijvoorbeeld aan de luchtvaart, de horeca en de uitzendbranche.

 

Grootste stijging in april
De grootste stijging van het aantal WW-uitkeringen was te zien in april (+29%). Het aantal lopende WW-uitkeringen steeg in één keer van 20.342 in maart naar 26.170 in april. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam met maar liefst 146% toe; van 3.521 in maart naar 8.670 in april. Vooral bij uitzendbureaus, commerciële dienstverlening en in de horeca steeg het aantal nieuwe WW-uitkeringen explosief. Hoewel de instroom in de WW in mei, oktober en december ook hoog was, is een piek - zoals in april te zien was- niet meer voorgekomen. In eerste instantie verloren vooral mensen met een flexibel of- uitzendcontract en jongeren hun baan. Naarmate de coronacrisis langer aanhield, werden ook steeds meer vaste contracten beëindigd.

Niet alle werkloosheid is zichtbaar
Veel werkloosheid is tot nu voorkomen door de verschillende steunpakketten van het kabinet (zoals de NOW). UWV verwacht in 2021 een verdere toename van het aantal WW-uitkeringen en ook van het aantal beëindigde uitkeringen. Ondanks de verslechtering van de economie, vindt nog steeds een deel van de WW’ers tijdens of aansluitend aan de WW een nieuwe baan. Er zijn namelijk ook nog steeds sectoren en beroepen die goede kansen op werk bieden, zoals de zorg, de ict en de techniek.