Hoogtepunten van de Cultuurmarkt Uithoorn

Op zondag 7 juli vond de laatste dag van het driedaagse Marktpleinfestival in Uithoorn plaats. De Cultuurmarkt. Met een een scala aan kraampjes langs de Amstel werd het een dag vol cultuur, muziek en verbinding.

De Cultuurmarkt bood verenigingen uit Uithoorn de kans om zichzelf te presenteren en het publiek te laten genieten van diverse optredens en activiteiten.

Ook Rick FM zond live uit op de Cultuurmarkt. Met interviews en muziek legden de presentatoren verslag van de dag. Zie hier deze video.

Stralende start met Gospelkoor G-roots
Terwijl verenigingen de laatste hand legde aan de inrichting van hun kraampjes, opende het Gospelkoor G-roots de Cultuurdag met een swingend voorprogramma. Met hun liedjes als ‘Let it shine’, ‘Ain’t no mountain high enough’, ‘Halleluja’ en ‘You got a friend’, brachten zij het publiek meteen in beweging.

Intiem optreden van Uithoornse zangeres NinaLynn
Ninalynn, een talentvolle zangeres uit Uithoorn, vervolgde het voorprogramma. Zij omschrijft haar muziek als Americana. Begeleid door haar eigen gitaarspel zong ze nummers van haar debuutalbum ‘Hummingbird’ en van haar tweede album ‘A Taste of the Wild’, die in maart 2024 uitkwam.

Ninalynn verraste het publiek met een nieuw nummer dat gebaseerd is op haar reis door Wales en een verloren vriendschap.

Officiele opening door burgemeester Heiliegers
Om 12:00 uur opende burgemeester Heiliegers officieel de cultuurmarkt op het hoofdpodium. Hij sprak over het belang van cultuur en prees de diversiteit aan verenigingen in Uithoorn.
Aansluitend opende hij de ingebruikname van de ‘Amstelland Collectie’ in de bibliotheek. Een speciale boekenkast met boeken van lokale schrijvers. Deze boekenkast is een initiatief van Boek- en Schrijvers Platform Uithoorn.

Boeiende boekpresentaties
Ineke Siegers presenteerde haar boek ‘Het Coronavirus’ onder begeleiding van gitarist Frenk van Meeteren. Ineke begon haar boek te schrijven op 8 maart 2020. Niet te weten dat ze zoveel stof had om over het virus en de pandemie te schrijven dat het uitgroeide tot een trilogie.

Monica Haak introduceerde haar boek ‘Donkere wolken vol confetti’. Het boek gaat over Abby en Joan, twee meisjes die elkaar in het begin van het boek niet kennen. Joan groeit op in een probleemgezin en moet de zorg. voor haar vierjarig broertje op zich nemen, omdat haar depressieve moeder dat zelf niet kan. Abby doet er alles aan om gelukkig te zijn. Ze wil de fouten van haar manipulatieve vriend niet zien en legt de schuld bij zichzelf. Later raken de levens van Abby en Joan met elkaar verweven.

Gevarieerd middagprogramma
De middag bood een gevarieerd programma aan optredens, verspreid over twee podiums.

Naast fantastische optredens van diverse koren als het Vriendenkoor, het Overdagkoor, het Wereldmuziekkoor Passion, het Pop/gospel/soulkoor Raise Your Voices en Da Capo’s popkoor, kon het publiek ook genieten van een sprankelende show van Musicalstudio Shanna Elleswijk, een veelzijdig optreden van zangeres Juuzz, en de prachtige gitaarklanken van John F. Klaver.

Kleurrijke modeshow van Folklore Exotica
Een van de visuele hoogtepunten van de dag was de kleurrijke modeshow van Folklore Exotica. De groep die bestaat uit Uithoornse vrouwen en een man toonden traditionele kleding uit het land van hun herkomst. Elk kledingstuk vertelt een verhaal.

Door het tonen van traditionele kleding wil Folklore Exotica dieper begrip en waardering voor culturele diversiteit en tradities creëren.

Sprankelend optreden van het KnA orkest.
De cultuurdag werd afgesloten met een sprankelend optreden van het KnAOrkest onder leiding van Dick Hesselink.

Uithoorn kan met trots terugkijken op een dag vol lokale talenten en culturele activiteiten.

 

Door redacteur Jolanda Koppenol en fotograaf Ron Koppenol