Herinrichting dorpshart De Kwakel van start

DE KWAKEL - Het ontwerp, gemaakt door een werkgroep van bewoners en ondernemers, lag al klaar. Maar De Kwakel moest even geduld hebben voordat het uitgevoerd kon worden. Tot nu, want de herinrichting van het dorpshart gaat komende maand dan echt van start. De Koningslinde voor het dorpshuis wordt deze week verplant naar een tijdelijke locatie, in afwachting van zijn terugkeer in het najaar. Half april start de aannemer met de werkzaamheden. Ook het project supermarkt verloopt voorspoedig.

 Aannemer AW Infrabouw is uit de gemeentelijke aanbesteding geselecteerd voor de uitvoering van de openbare ruimte. Het dorpscentrum vernieuwen is een grote klus op een klein oppervlak. Dat gaat helaas niet zonder tijdelijk ongemak voor omwonenden, ondernemers en bezoekers. Zo wordt het centrum van De Kwakel een flink aantal weken in zijn geheel afgesloten voor al het verkeer. Ook de bus zal in die periode worden omgeleid. De gemeente koos samen met de werkgroep voor deze intensieve, maar snelle aanpak. Alles in één keer doen levert namelijk het beste resultaat en de kortste hinder op.

Op de locatie van de oude Rabobank komt een nieuwe supermarkt met appartementen. Op 30 maart ging de gemeenteraad akkoord met het nieuwe bestemmingsplan. De raadsleden waren verheugd dat hiermee ook de herinrichting van start kan en wenste het project een “moedig voorwaarts”. De raad prees het meenemen van wensen van de omwonenden. Zo komt er op veler verzoek een geldautomaat en wordt een aantal appartementen gelijkvloers uitgevoerd.

Inmiddels kan de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Bij het uitblijven van bezwaren kan de aannemer na de zomer starten met de sloop en nieuwbouw. Het nieuwe pand grenst direct aan het nieuwe dorpscentrum. Daarom worden de werkzaamheden op elkaar afgestemd. Het nieuwe dorpsplein wordt gereed gemaakt tot aan de supermarkt; als de bouw daarvan voldoende gevorderd is, wordt het laatste deel bestraat.

Half april starten de werkzaamheden. Doorgaand verkeer is nog mogelijk. Winkels en woningen blijven bereikbaar met de auto. Vanaf 15 mei wordt het hele centrumgebied afgesloten voor alle verkeer, ook voor de bus. De verwachting is dat dit 10 weken gaat duren, tot circa eind juli. Ook parkeren rondom het centrum zal dan lastiger zijn. Er komt alternatieve parkeerruimte, maar het is aan te raden zoveel mogelijk te voet of op de fiets naar het centrum te komen.

Alle informatie over de plannen en uitvoering van de werkzaamheden zijn te vinden op de website www.uithoorndenktmee.nl/ dorpshartdekwakel. Daar kunt u zich aanmelden voor de nieuwsmailing om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Ook de aannemer zet zich in om iedereen zo goed mogelijk te informeren. Dagelijkse informatie over de werkzaamheden, afsluitingen en omleidingen vindt u in de BouwApp. Deze app is gratis te downloaden in de App Store. Scan de QR-code voor de BouwApp en zoek in de app naar “De Kwakel”.