Grafkosten Uithoorn lager dan omringende gemeenten

Foto: Rick FM/Marco Koeleman

Elk jaar stijgen de grafkosten in Nederland. Uit het jaarlijkse Monuta-onderzoek blijkt dat de grafkosten in Noord-Holland het sterkst zijn gestegen. De gemiddelde kosten voor een eenpersoons particulier graf zijn van €4.170 in 2023 naar €4.634 in 2024 gegaan.

Rick FM heeft gekeken hoe dat in Uithoorn zit. Hier liggen de grafkosten met €5.663 voor een particulier eenpersoons graf boven het landelijke gemiddelde.

Goedkoper dan de regio
Toch is Uithoorn in vergelijking met omliggende gemeenten, zoals Aalsmeer, Amstelveen, Hoofddorp, Zwanenburg en Amsterdam, het goedkoopst voor zowel eenpersoons- als tweepersoons graven.

Daarentegen zijn de kosten voor een algemeen graf in Uithoorn relatief hoog. In Amsterdam ben je het duurst uit qua grafkosten.

Kosten per gemeente:
Grafkosten

Crematie
Tegenwoordig kiest ruim twee derde van de Nederlanders voor crematie. In hoeverre de hoge kosten voor een graf daar een rol in spelen is niet eenvoudig te zeggen.

Mensen geven ook andere redenen aan, waarom zij kiezen voor cremeren, bijvoorbeeld dat ze hun nabestaanden niet willen opzadelen met het verzorgen van hun graf.

Ook in crematiekosten zijn er verschillen, maar die zijn niet zo groot als bij de grafkosten. In Uithoorn is een crematie met gebruik van aulo 1625 euro. Dat is iets duurder dan in de Haarlemmermeer (1560 euro), maar weer veel goedkoper dan in Lisse (2200 euro).

Belang van open gesprekken over afscheid
Veel mensen zijn zich niet bewust van de kosten en de verschillen per gemeente. Daarom is het belangrijk om open gesprekken te voeren over de uitvaartwensen en bijbehorende kosten. Door redacteur Jolanda Koppenol, foto: Rick FM