Feit of fictie? Hoe wetenschap haar gezag lijkt kwijt te raken

Het evenement vindt plaats op 01 maart 2019

UITHOORN - Of het nu gaat om het klimaatdebat, of de discussie over wel of niet inenten, of over het al dan niet bijvoeren van de grote grazers in het Oostvaardersplassengebied, nogal eens loopt zo'n debat uit op botsingen, waarbij de redelijkheid volkomen zoek lijkt en men elkaar niet meer wil of kan begrijpen en aldus geen stap verder komt.
 
De laatste jaren zijn er vaker discussies waarbij de ene partij duidelijk bewijs ziet voor zijn opvatting en de andere partij dat bewijs van tafel veegt en niet erkent. Soms worden wetenschappelijke bevindingen volstrekt genegeerd, bijvoorbeeld omdat het opgeven van vertrouwde ideeën onzeker maakt of uit vrees uit de groep van gelijkgezinden te vallen. Meten is weten lijkt steeds minder te overtuigen. Veel  mensen leven in hun eigen “bubbel”, waardoor discussies al snel ontaarden in onbegrip en conflict.
 
De interessantste vraag hierbij is misschien niet zozeer “wie heeft er gelijk?”, maar “hoe kom je in dit soort dilemma’s toch tot elkaar?”. Wat helpt om verder te komen in het gesprek?
 
 

In een brief van nabestaanden van de MH17-ramp aan de Russische regering stond: “Waarheid bestaat, echt; help ons die waarheid te vinden.”  Bestaat er zoiets als eenduidige waarheid?
 
Over deze vragen werd Jeroen de Ridder in een artikel in Trouw (15 mei 2018) geïnterviewd. Hij wil in het KerkCafé van 1 maart graag met ons verder denken over het voorkomen van onredelijkheid en ontsporing  in maatschappelijke debatten.
 
Dr.ir. Jeroen de Ridder is filosoof en werkt als universitair hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en geeft mede leiding aan het Abraham Kuyper Centrum voor wetenschap en de grote vragen. Hij is ook lid van De Jonge Akademie van de KNAW.
 
De bijeenkomst is in De Schutse, De Mérodelaan 1, Uithoorn. Vanaf 19.45 uur is er koffie en thee. Na afloop kunt u bij een hapje en een drankje napraten.  
De toegang is vrij. Voor consumpties wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.  
 
Het KerkCafé Uithoorn biedt een podium waar gesproken en gediscussieerd wordt over onderwerpen op het gebied van gezondheid, politiek, economie, milieu, sport, kunst, religie en overige maatschappelijke thema’s. Iedereen is van harte welkom.