Expositie met 4 kunstenaars in Raadhuis Aalsmeer

Het evenement vindt plaats van 18 januari 2019 t/m 20 januari 2019

AALSMEER - EXPOSITIE MET 4 KUNSTENAARS in het OUDE RAADHUIS AALSMEER
6 december 2018 t/m 20 januari 2019

De tentoonstelling wordt aanstaande zaterdag 8 december om 16.00 uur door de vier kunstenaars Ellen de Vries, Bethanie de Forest, Simone Hooymans, en Sylvia Blickman geopend samen met kunstcommissie-voorzitter Heleen van Haaften van KCA.

Deze expositie in het Oude Raadhuis is er één die zeer goed past bij de tijd van het jaar. Vier kunstenaars die vakmanschap hoog in het vaandel hebben staan, tonen er sprookjesachtige thema’s, sieraden, betoverende landschappen en mythische werelden. Het is een heel diverse expositie geworden met kunst, dat als cadeau onder de kerstboom niet zou misstaan in deze maand van feest en licht. Het is een veelzijdige verrassende expositie van vier kunstenaars die zo ieder een eigen wereldbeeld hebben. Gek genoeg zit het elkaar niet in de weg. Dat komt misschien doordat het thema natuur in al het werk terug te vinden is.

We hebben hier bijvoorbeeld te maken met de poëtische landschappen van fotograaf Ellen de Vries. Ze is een purist die werkt met de Rolls Royce onder de camera’s, een analoge Hasselbad. Aan beeldbewerking doet ze niet. Ze streeft naar fotografie die eerlijk en puur is. Het levert beelden op die steeds net even anders zijn. Zo creëert ze haar eigen landschappen die de kijker uitnodigen met haar blik mee te kijken en te voelen. En die landschappen verschillen steeds weer en komen van over de hele wereld, maar mensen zijn er niet te zien. Bijzonder om te zien.
Sylvia Blickman wil zich geen edelsmid of sieradenmaker noemen. Ze maakt objecten die draagbaar zijn. Haar werk is veelal op de natuur geïnspireerd en is in tal van museale collecties ondergebracht. Bloemen, vlinders, kwallen, hortensia’s, lijnen op een herfstblad of een theeroos het inspireert haar allemaal. Tere zaken die ze onder de aandacht wil brengen met haar sieraden die ze zelf liever kunstobjecten om te dragen noemt. Haar objecten hebben namen als ‘Groot Liefdesdier’ en ‘Windding’. Het gaat haar steeds om het detail om het kwetsbare. Om dat voor elkaar te krijgen heeft ze in haar atelier in Haarlem alleen al 80 verschillende hamers keurig op een rij liggen.

De in Noorwegen gevestigde kunstenaar Simone Hooymans brengt inkttekeningen van losse elementen van landschappen via de computer tot leven. Ze bewerkt niet alleen beelden maar schept er werelden mee.
Samen vormt zij ze tot magische panorama’s die tijdloos, mysterieus en dromerig zijn met een onheilspellende ondertoon. Een onderliggend thema in haar werk is het terugtrekken van de natuur. Haar animaties en tekeningen zijn opgenomen in collecties in Nederland, UK en in Noorwegen.
De vierde kunstenaar is Bethany de Forest. Zij bouwt kerken van ham, theaters van snoepgoed, ijspaleizen van kaarsvet en legt parken aan met groenten. Van de maquettes die ze hiermee bouwt maakt ze surrealistische foto’s van droomwerelden waarin het steeds een tikje duister en mysterieus is. Dat doet ze met een zogeheten pinhole camera.  Dat is een camera zonder lens. In plaats daarvan wordt een klein gaatje gebruikt. De scherpte hangt af van de grootte van het gaatje en van de afstand tussen het gaatje en de film. Een nadeel van een gaatjescamera is dat er door het kleine gaatje maar weinig licht valt en dat er dus een lange belichtingstijd nodig is. Het levert werk op dat steeds weer verrast. Zij heeft een installatie gebouwd in de kleine en in de tuinzaal.
Al met al is het de kunstcommissie van KCA gelukt een viertal kunstenaars in huis te halen die wat te bieden hebben. Die met hun werk ervaringen delen. Het is daarom alleszins de moeite waard deze expositie te bezoeken.
Het Oude Raadhuis is open van donderdag t/m zondag van 14-17 uur
Dorpsstraat 9, 1431 CA Aalsmeer