Enquete over verdeling sociale huurwoningen

UITHOORN - Enquête over verdeling sociale huurwoningen
 In de regio waar ook Uithoorn toe behoort, wordt gekeken naar een nieuwe manier om sociale huurwoningen van woningcorporaties te verdelen. De vijftien gemeenten in de woningmarktregio van Amsterdam houden daarover gezamenlijk een enquête onder alle inwoners. De vragen gaan over sociale huurwoningen van corporaties met een huur van maximaal 720 euro per maand. De enquête telt 10 vragen en is in te vullen via www.amsterdam.nl/onderzoek/woon.
 
Veel mensen doen een beroep op een sociale huurwoning. Hoewel veel woningen worden bijgebouwd, blijft het lastig te voldoen aan de grote vraag in deze regio. Begin 2019 stonden 400.000 personen ingeschreven bij het regionale Woningnet, circa 90.000 mensen zoeken actief naar een woning. De gemiddelde inschrijftijd van een starter is in de afgelopen drie jaar met 22% gestegen naar 11 jaar. Vanwege het beperkte aantal sociale huurwoningen is de urgentieregeling streng. De regeling is niet van toepassing voor bijvoorbeeld jongeren of net gescheiden mensen, zij hebben nog geen woning en willen vooral snel een eigen huis.
Daarom wordt nu gekeken naar nieuwe of vernieuwde manieren van toewijzen die bovendien de doorstroming bevorderen. De regio wil daarmee bereiken dat mensen die hard een woning nodig hebben daarvoor eerder in aanmerking komen. Begin 2018 hebben de wethouders wonen van de 15 gemeenten uitgangspunten opgesteld waaraan het nieuwe systeem zou moeten voldoen.
Het ophalen van de mening van inwoners is één van de manieren om informatie te verzamelen om fundamentele keuzes te kunnen maken in de woonruimteverdeling. De regiogemeenten krijgen op deze manier inzicht in wat mensen belangrijk en wenselijk vinden. In het najaar van 2018 heeft al een gesprek plaatsgevonden met de raad over een aantal dilemma's in de woonruimteverdeling. 
Begin 2020 moeten de gemeenteraden van alle gemeentes een besluit nemen over de eventuele wijzigingen in het systeem.