Diabetesfonds Uithoorn niet blij met jubileum

Foto: Marcel Rits

Het Diabetesfonds Uithoorn/De Kwakel en Amstelhoek bestaat dertig jaar. Maar de organisatie is niet bij met dat jubileum.

Volgens voorzitter Marcel Rits is het geen lustrum om te vieren, maar is de organisatie een "noodzakelijk kwaad om geld op te halen om de explosie van diabetespatiënten zoveel mogelijk te beperken." Dat zei op Rick FM.

Volgens hem blijft het aantal patiënten dagelijks toenemen, vooral diabetes type 2. Dat komt vooral doordat we verkeerd eten en te weinig bewegen en door de vergrijzing.

"Bij kinderen met diabetes type 1 is het aantal de afgelopen jaren met 20 procent gestegen."

Voorlichting
De opbrengst van collectes, en ander geld dat binnenkomt,  gaat naar onderzoek en voorlichting met als doel de kwaliteit van leven van diabeten te verbeteren en de toename van diabeten te verkleinen.

Op dit moment telt Nederland 1.200.000 diabeten en er zijn inmiddels 500.000 mensen die waarschijnlijk diabeet worden als ze niet snel hun leefwijze veranderen.

Geld
Later dit jaar is er in Uithoorn weer de jaarlijkse collecte, maar daarvoor zoekt het diabetesfonds Uihtoorn/De Kwakel en Amstelhoek nog mensen die de straat opgaan en ook zogenoemde wijkhoofden die alles aansturen.

Ook zijn er geregeld acties bij supermarkten in Uithoorn en Aalsmeer. Dan kun je je statiegeldbon inleveren voor het Diabetesfonds Uithoorn/De Kwakel en Amstelhoek.

 

Door redacteur Marco Koeleman, foto: Marcel Rits